Ruim 10.000 babyschildpadjes zijn vrijgelaten in de zee voor het Indonesische eiland Bali. De vrijlating maakt onderdeel uit van de pogingen van natuurbeschermers om de populatie van deze bedreigde soort te vergroten en, meer algemeen, natuurbescherming onder de aandacht te brengen.
Natuurbeschermers droegen de kratten met elk een dozijn kleine schildpadjes naar Gianyar Beach, waar ze samen met de plaatselijke bevolking en een grote groep internationale en Indonesische vrijwilligers de dieren naar zee begeleidden. Ze vormden lange rijen op het strand zodat de schildpadjes ongestoord de weg over het zwarte strand en de keien konden afleggen, tot het moment dat ze door de zee werden opgenomen.
Bescherming
Verschillende organisaties proberen de zeeschildpadden op Bali te beschermen, door met vrijwilligers uit allerlei landen de eieren te beschermen tegen smokkel en roofdieren. In het legseizoen beschermen zij de stranden waar de dieren hun eieren achterlaten, en graven de eieren vervolgens uit om ze elders, op een veilige plek, te laten uitkomen. Zodra dat gebeurd is laten ze de dieren weer vrij op het strand, in de hoop dat een groot aantal uit zal groeien tot volwassen schildpadden. Ze zijn dan zo’n 50-70 centimeter groot, en wegen tussen de 45 en 55 kilo.
Warana of dwergschildpad
Er leven in het wild nog betrekkelijk veel warana of dwergschildpadden, maar toch worden ze in hun voortbestaan bedreigd. Dit heeft te maken met de sterke afname van plekken waar ze eieren kunnen leggen. Bovendien is de schildpad kwetsbaar voor eier-roof, omdat in de legtijd de dieren massaal tegelijk het strand opkomen.
Bali Natural Resources Conservation Agency raadt aan een ‘groene zone’ in te stellen met stranden waar de schildpadden veilig hun eieren kunnen leggen, ver weg van hotels en toerisme. Dat geeft de schildpadden meer rust en ruimte, en maakt het de natuurbeschermers makkelijk de stranden te bewaken.
Nog meer goed nieuws
Een paar dagen voor de vrijlating van de dwergschildpadjes was er nog meer goed nieuws. Maar liefst 25 ‘soepschildpadden‘, liever groene zeeschildpad genoemd, die tijdens een inval bij smokkelaars in beslag genomen waren, werden weer in de zee vrijgelaten. Soepschildpadden danken hun naam aan het feit dat ze vroeger veel gegeten werden. Dat gebeurt nu minder maar door stroperij en eier-roof blijft de soort ernstig bedreigd. Deze 25 dieren hebben geluk gehad, voor hen ziet de toekomst er voorlopig weer beter uit.
Bekijk onderstaande video van Newzee over de vrijlating van de duizenden babyschildpadjes:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée