Ondanks het advies om te wachten met het loslaten van 26.000 Nederlandse postduiven in Narbonne (F) vanwege onweer, werden de vogels vrijdag toch ‘gelost’. Naar schatting zijn hierdoor 20.000 duiven niet aangekomen in de til. Schreven we vorige week nog over een soortgelijk duivendrama, ditmaal lijkt er opnieuw sprake te zijn van onnodig dierenleed door uitbuiting.

Duivendrama ondanks waarschuwing voor onweer
Duivendrama ondanks waarschuwing voor onweer | Foto: publiek domein

Alle media brengen het nieuws over de verdwenen duiven vanuit het perspectief van de duivenmelkers. Maar wat gebeurt er nu met de duiven die de kluts kwijtraakten? Kunnen ze overleven of vallen ze ten prooi aan vermoeidheid en roofdieren? Hoe zou het zijn om als vogels massaal losgelaten te worden met een dreigende onweersbui voor je snavel? Is dat beangstigend? Doe je dat voor je plezier of blijf je liever in Nederland en vlieg je daarom zo snel naar huis? Komen ze nog thuis?
.

Wat doen vogels als het stormt?

.
Als vogel vlieg je hoe dan ook niet graag door onweer of een storm; je houdt je schuil of vliegt eromheen. Maar dat omvliegen kan lelijk tegenvallen, zeker bij sterke luchtstromen of een flink front. Voor je het weet ben je ver uit koers en krijg je honger en dorst. Ondertussen ben je ontheemd, want bij de drang van een duif om naar ‘huis’ terug te vliegen kun je de uitdrukking ‘ontheemd’ gerust hanteren. Het is die drijfveer van de duif waar de mens zijn pleziertje aan ontleent en soms zelfs rijkdom mee vergaart.

Faam

De snelste duiven zijn winnaars, langzame duiven verliezers. Verliezers hoeven op weinig sympathie te rekenen. Winnaars kunnen kapitalen opleveren en zijn dus erg geliefd. Duivensport is met name om die reden populair, want je zal maar eens een ‘winnaar’ in je til hebben. Welbeschouwd worden daarom tienduizenden vogels in hokjes gestopt, in vrachtwagens geladen en naar Frankrijk gereden, om losgelaten te worden in de hoop op faam. De duif dient het ego van de mens.
.

Duivendrama

Weinigen hoorde je afgelopen dagen over de intrinsieke waarde, de werkelijke schoonheid van de duif als levend wezen en diens buitengewone navigatievermogen. De geldwaarde werd benadrukt (zie titel Jeugdjournaal) en het leed van de duivenmelkers, niet het leed van de 20.000 vogels die graag naar huis wilden maar niet durfden, of konden. Ondanks waarschuwingen voor het onweer, waarvan bekend is hoe duiven erop reageren, werden de duiven losgelaten. Wat uitmondde in een duivendrama.

  • Lees ook:
    .

Duivensport is ‘duifje pesten’

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur