Uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat duiven problemen op dezelfde manier oplossen als kunstmatige intelligentie (AI). Duiven worden nog weleens gezien als een ergernis, maar de dieren zijn eigenlijk erg slim.
In het Amerikaanse onderzoek kregen 24 duiven verschillende visuele taken die ze konden categoriseren. Op een scherm kregen de dieren lijnen van verschillende breedte, plaatsing en oriëntatie te zien, maar ook on- en afgebroken cirkels en ringen. De vogels konden rechts of links op een knopje pikken om te beslissen tot welke categorie het beeld behoorde. Als ze het goed hadden, kregen de dieren eten. Als ze het fout hadden, kregen ze niks. Sommige taken lukten binnen een paar dagen en andere binnen een paar weken.
Duiven denken als kunstmatige intelligentie
In de loop van de experimenten verbeterden duiven hun vermogen om de juiste keuzes te maken van 55 procent naar 95 procent van de tijd als het ging om de eenvoudigere taken. Bij complexe uitdagingen steeg hun nauwkeurigheid van 55 procent naar 68 procent. De onderzoekers vergeleken de resultaten van duiven met die van een AI-model en ontdekten dat de duiven de taken op dezelfde manier uitvoerden als kunstmatige intelligentie. Edward Wasserman, co-auteur van het onderzoek en hoogleraar experimentele psychologie aan de Universiteit van Iowa is enthousiast:
“Het gedrag van duiven suggereert dat de natuur een algoritme heeft gecreëerd dat zeer effectief is in het leren van zeer uitdagende taken. Niet per se met de meeste snelheid, maar met grote consistentie.”
Bij kunstmatige intelligentie is het belangrijkste doel het herkennen van patronen en het nemen van beslissingen. Dit onderzoek bevestigt dat duiven hetzelfde doen. Brandon Turner, hoofdauteur van de studie en hoogleraar psychologie aan de Ohio State University:
“We hebben sterk bewijs gevonden dat de mechanismen die het leren van duiven sturen opmerkelijk veel lijken op dezelfde principes die moderne machine learning en AI-technieken aansturen.”
Associatief leren
De onderzoekers vermoeden dat de duiven associatief leren. Hierbij worden twee fenomenen met elkaar verbonden, zoals het verband tussen ‘water’ en ‘nat’. De dieren gebruiken hun capaciteit om overeenkomsten te zien om de categorieën te classificeren. Turner:
“Er wordt vaak aangenomen dat associatief leren veel te primitief en rigide is om complexe visuele categorisatie te verklaren, zoals wat we de duiven zagen doen.”
Het AI-model dat de onderzoekers vergeleken, pakte de taken aan met dezelfde mechanismes als de duiven: associatief leren en foutcorrectie. En net als de duiven leerde het AI-model de juiste voorspellingen te doen om het aantal juiste antwoorden aanzienlijk te vergroten. Duiven lossen problemen dus op dezelfde manier op als AI.
En de mens dan? Mensen willen bij dit soort taken regels bedenken om de taak gemakkelijker te maken. Maar in tegenstelling tot mensen proberen duiven geen regels te maken. Ze leren door vallen en opstaan. Turner:
“… in dit geval waren er geen regels te bedenken die de taak gemakkelijker kunnen maken. Dat frustreert mensen waardoor ze dit soort taken vaak opgeven. We vieren hoe slim we zijn dat we kunstmatige intelligentie hebben ontworpen, terwijl we tegelijkertijd duiven onterecht zien als domme dieren.”
Hersenen
De onderzoekers willen nu samenwerken met wetenschappers die duiven en hun hersenen bestuderen. Ze hopen dat deze bevindingen praktische toepassingen kunnen hebben bij het beter begrijpen van menselijke hersenschade. Onderzoeker Wasserman is gefascineerd door het duivenbrein:
“Misschien kunnen we meer inzicht krijgen in wat er in dat kleine vogelbrein gebeurt. Het is een verdomd goed brein – het is misschien klein van formaat, maar ze zijn geweldig als het gaat om het vermogen om te leren.”
De intelligente vogels kunnen bijvoorbeeld ook gezichten onthouden, de wereld in kleuren zien, complexe routes navigeren en nieuws rondbrengen. Er zijn geen dieren gewond geraakt tijdens dit onderzoek.
Bronnen:
- The Guardian
- Ohio State News
- Lees meer over kunstmatige intelligentie op AnimalsToday:
.
Kunnen wij met kippen praten? Japanse onderzoekers beweren van wel
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?