Vanaf volgend jaar is het in Duitsland niet meer toegestaan om eendagshaantjes te doden. Omdat haantjes geen eieren leggen en hun vlees onvoldoende oplevert worden ze kort nadat ze uit het ei kruipen vergast of verhakseld. Nieuwe techniek maakt het echter mogelijk om met flinke nauwkeurigheid in het ei al het geslacht te bepalen, als het haantje nog niet levensvatbaar is.
De Duitse Bondsdag heeft donderdagavond met ruime meerderheid het besluit genomen dat haantjes vanaf 2022 niet meer vergast of in stukjes gehakt (verhakseld) mogen worden. Dit op initiatief van minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU), die het onacceptabel vond dat er jaarlijks in Duitsland 40 miljoen haantjes in de versnipperaar of gaskist belanden, waarop ze met een wetsvoorstel kwam. Wereldwijd gebeurt hetzelfde: haantjes zijn ongewenst in de intensieve pluimveehouderij, wat jaarlijks miljarden hanenkuikens het leven kost. Deze enorme aantallen ‘levende bijproducten’ zijn een direct gevolg van het eten van eieren en kippenvlees.
..
Nieuwe wet in Duitsland: vanaf 2022 verboden kuikens te doden
.
Geen eendagshaantjes meer
De nieuwe techniek maakt het mogelijk om in een vroeg stadium te zien of een bevrucht ei een kip of een haan oplevert. Op dat moment kan de keuze gemaakt worden om het ei niet uit te laten komen. Een keuze waartegen kritiek is, want het embryo vindt alsnog de dood.
Andere kritiek gaat over een iets hogere prijs voor een ei, of kip, omdat de productiekosten omhoog gaan. Vanaf 2024 is het in Duitsland ook verboden om embryo’s na de zesde incubatiedag te doden – in het ei dus. Dit vergt investering om apparatuur aan te schaffen die het ei in een vroeg stadium kan ‘seksen’.
In Frankrijk wordt eind dit jaar eenzelfde verbod verwacht en in Zwitserland is het versnipperen van eendagskuikens al verboden. De Duitse dierenbescherming is in principe blij dat er een einde komt aan de nu gebruikelijke barbaarse methoden van vergassing en versnipperen, maar liever nog ziet voorzitter Thomas Schröder dat er een einde wordt gemaakt aan het lijden van legkippen, die gebruikt worden als eiermachine. Ook is er teleurstelling dat alleen Duitsland de wet heeft aangenomen en dat dit niet op EU-niveau plaatsvindt.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?