De Duitse topspringruiter Ludger Beerbaum is in opspraak geraakt door undercoverbeelden van springtrainingen bij hem op stal, gepubliceerd door RTL Duitsland. Te zien is hoe de verboden trainingsmethode ‘barreren’ wordt gebruikt. Beerbaum spreekt van laster, maar de beelden spreken voor zich. De wereldpaardensportbond FEI spreekt van ‘onaanvaardbare trainingsmethoden’ en start een onderzoek naar de zaak.
Ludger Beerbaum is een grote naam in de paardensport. De meervoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen heeft met zijn ‘Ludger Beerbaum Stables‘ in Riesenbeck een flink paardensportimperium opgebouwd. Hoe het er daar op de trainingsstal aan toegaat, daarover zond RTL Duitsland dinsdag 11 januari een reportage uit.
Slaan tegen de voorbenen
In de reportage zijn in het geheim gemaakte video-opnamen te zien, gemaakt door een insider van de stal van Beerbaum. Ook stuurde RTL zelf iemand undercover, die op de stal opnamen maakte. Op de videobeelden is onder andere Beerbaum te zien, terwijl hij tijdens een training met zijn paard over een hindernis springt. Op de sprong slaat een medewerker met een balk tegen de voorbenen van het paard. Dit wordt ‘barreren’ genoemd en is een in Duitsland verboden trainingsmethode. Door de onverwachte klap op hun voorbenen gaan de paarden voorzichtiger en hoger springen, althans, dat is de gruwelijke gedachte achter deze methode. Het veroorzaakt ernstige pijn bij het paard en is in strijd met de Wet op de dierenbescherming in Duitsland. Sinds een groot barreerschandaal in 1990, met in de hoofdrol niemand minder dan Paul Schockemöhle, is barreren in Duitsland verboden.
Barreren of toucheren?
Ludger Beerbaum noemt de reportage van RTL ‘vals en lasterlijk’. Ook zegt hij dat de getoonde beelden niets te maken hebben met het verboden barreren. Hij kondigt dan ook juridische stappen aan:
“Het voorwerp dat op de video te zien is, voldoet aan de specificaties van de Duitse Hippische Federatie voor het toegestane ‘toucheren’: niet langer dan 3 meter, maximumgewicht van 2 kilogram.”
Het zogenaamde ’toucheren’ is wel toegestaan in Duitsland. Het verschil tussen barreren en toucheren zit ‘m in het materiaal dat wordt gebruikt. Met massief materiaal, zoals staal of massief hout, tegen de benen van het paard slaan bij het springen is barreren en is verboden. Met licht materiaal aantikken, bijvoorbeeld bamboe, is toucheren en mag (nog) wel. Oordeel zelf en bekijk de undercoverbeelden (er is een mogelijkheid dat deze beelden vanwege copyrightschending door de uploader van YouTube verdwijnen):
.
Gepunte balken
Volgens de regels van de Duitse Hippische Federatie (FN) is het toucheren toegestaan. In de richtlijnen staat:
“Toucheren is een professionele sensibilisatie van het paard door gerichte aanrakingen van de benen van het paard tijdens het springen. Het paard moet gestimuleerd worden met de taststok om de coördinatie te verhogen.”
Ook staat er in de richtlijnen, dat de textuur van de balken rond en glad moeten zijn, van niet-splinterend materiaal. In de reportage van RTL werden door de RTL-medewerker balken met punten gevonden op de stal van Beerbaum. Beerbaum had daarover gelijk zijn reactie klaar, door te zeggen dat die gepunte balken nog uit een overname van hindernismateriaal stammen en niet worden gebruikt tijdens de training.
.
Verboden trainingsmethode
De wereldpaardensportbond (FEI) is heel duidelijk over de beelden en doet onderzoek naar de zaak:
“De FEI veroordeelt absoluut elke vorm van paardenmishandeling en de trainingsmethoden die worden getoond in de videobeelden van RTL zijn totaal onaanvaardbaar vanuit het oogpunt van paardenwelzijn en in strijd met de FEI-voorschriften.”
Secretaris-generaal Sönke Lauterbach van de Duitse Hippische Federatie (FN)) reageert een stuk softer:
“Om een serieuze inschatting van de feiten te kunnen maken, is al het video- en bewijsmateriaal nodig. We doen daarom nogmaals een beroep op RTL om dit volledig aan ons ter beschikking te stellen.”
.
Dierenmishandeling in de paardensport
Ook dierenrechtenorganisatie PETA laat van zich horen en heeft bij het Openbaar Ministerie in Münster een aanklacht ingediend tegen Ludger Beerbaum een een andere nog onbekende persoon wegens wrede dierenmishandeling en medeplichtigheid. Volgens PETA zijn deze opnamen verder bewijs dat wrede methoden om prestaties te verbeteren aan de orde van de dag zijn in de paardenindustrie. PETA-medewerker Peter Höffken:
“Dierenmishandeling in de paardensport is een rode draad. De sector is duidelijk niet te onderwijzen. Wij roepen politici op om eindelijk een einde te maken aan deze dierenmishandeling.”
Een werkgroep gaat de FN-richtlijnen, en dan met name het toegestane ‘toucheren’, tegen het licht houden. Want laten we wel zijn: waarom is het anno 2022 überhaupt toegestaan om tijdens een springtraining met een voorwerp tegen de benen van een paard te slaan?!
Bronnen:
- Horses.nl [1, 2]
- Minter/YouTube
- Sportschau
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een idioot.
Dit soort lieden zouden zwaar gestraft moeten worden in plaats van medailles, enorm veel lof, roem en miljoenen euro’s te krijgen met hun afschuwelijke praktijken.
En waarschijnlijk durven ze dan ook nog te beweren “dat zij zo enorm van dieren houden”.
En “dat die dieren tijdens trainingen en wedstrijden gewoon hun natuurlijke gedrag vertonen”.
Die hele paarden”sport” zou sowieso afgeschaft moeten worden omdat het helemaal niets met sport te maken heeft.
Bovendien gaat er extreem veel geld in om, ook in het verhandelen en fokken van die paarden.
Laten die lui zelf maar over hoge hekken gaan springen en andere rare dingen doen.
Ik denk dat veel mensen zullen komen kijken.