Scheveningen – Zondag 19 juni kwamen 25 duikers van Stichting Duik de Noordzee Schoon aan in de haven van Scheveningen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 is er gedoken op 15 wrakken op de Bruine Bank en de zuidelijke Noordzee.
Een belangrijke doelstelling van de expeditie is het verwijderen van zoveel mogelijk verloren visnetten, lood en kunstaas op de Noordzeewrakken. De netten en vishaken vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Dieren raken erin verstrikt en sterven een langzame dood. De duikers zijn al jaren bezig met dit project. Vandaag hebben zij 2000 kg afval dat tijdens deze expeditie is geborgen aan land gebracht. Ook hebben zij onder- en bovenwater tientallen levende dieren bevrijd die in deze netten vast zijn komen te zitten.
Een tweede doelstelling is het monitoren van de biodiversiteit van scheepswrakken. Op elk wrak zijn door de biologen en andere duikers de verschillende vissen, krabben, anemonen en andere soorten geteld. Ook is DNA verzameld voor een DNA databank. De meest bijzondere waarneming deze expeditie was een sierlijk klein naaktslakje, het ‘goudstipje’ (Cumanotus beaumonti). Het slakje werd aangetroffen op een wrak op 30 km uit de Zeeuwse kust en is slechts twee keer eerder waargenomen in Nederland, bij Texel en in Zeeland.
De expeditie heeft, in overleg met Stichting Still on Patrol, ook een aantal locaties onderzocht in het kader van de zoektocht naar de vermiste Nederlandse onderzeeër, de O13. Deze is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gezonken en is de laatste nog vermiste Nederlandse onderzeeër. Helaas bleek geen van de bezochte onderzeeërs de O13 te zijn.
Al deze activiteiten zijn door fotografen en filmers vastgelegd. Door deze foto’s en filmbeelden wil de stichting betrokkenheid creëren en meer bekendheid geven aan de Noordzee en de noodzaak tot bescherming.
Aan het begin van de expeditie is een duikster overleden. Zij was een ervaren en gepassioneerde duikster. Na overleg met de nabestaanden is besloten de expeditie op dinsdag te hervatten en is op zaterdag parallel aan de uitvaart aan boord van het expeditieschip een herdenkingsceremonie gehouden.
De leden van dit expeditieteam zijn geselecteerd op kennis en (Noordzee-)ervaring. Het is een samengestelde groep bestaande uit supportduikers, biologen, archeologen, fotografen en filmers. Stichting Duik de Noordzee Schoon werkt hierbij samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid.
Expeditie Zuid 2016 komt tot stand met steun van Stichting Adessium, ING en Stichting Zabawas.
Persbericht Stichting Duik de Noordzee Schoon