Wetenschappers zien de hoeveelheid nijlpaarden van de beroemde drugsbaas Pablo Escobar als een bedreiging voor het milieu in Colombia en vragen om de dieren te doden.

Pablo Escobar
Drugsnijlpaarden Pablo Escobar mogelijk gedood | Foto: Pixabay

Dierentuin van Pablo Escobar

De wereldberoemde drugsterrorist Pablo Escobar startte in 1981 een verzameling van exotische dieren. Na een reis naar de Verenigde Staten, speelde hij met het idee een dierentuin te creëren op zijn landgoed in Colombia. Op illegale wijze kocht hij met contant drugsgeld neushoorns, olifanten, giraffen, zebra´s, kamelen, struisvogels en vier nijlpaarden – drie mannetjes en een vrouwtje. Na zijn moord in 1993 kwam het terrein in handen van de Colombiaanse regering en vormt sindsdien een milieuprobleem voor het land. De vier nijlpaarden zijn uitgegroeid tot een groep van naar schatting ongeveer tachtig tot honderd zeer agressieve nijlpaarden, bekend als de cocaïnenijlpaarden van Escobar.

 

Waarom niet steriliseren?

Volgens wetenschappers zal deze groep nijlpaarden uitgroeien tot ongeveer 1500 tegen het jaar 2040. Het aantal dieren zou dan te groot zijn om ze in bedwang te kunnen houden en de milieuschade zou onomkeerbaar zijn. Bovendien horen nijlpaarden niet thuis in de natuur van Colombia en brengen schade toe aan de flora en fauna van het natuurlijke habitat. In hun urine en uitwerpselen zitten voor de mens en dier zeer giftige stoffen.

Onderzoeker David Echeverri López zegt gezocht te hebben naar verschillende oplossingen, maar telkens tegen obstakels op te lopen. Castratie en sterilisatie zouden te duur zijn en bovendien zou het probleem van een nu al te grote groep nijlpaarden hiermee niet opgelost zijn. Hetzelfde probleem geldt voor de overplaatsing van de dieren. En de tijd dringt.

David Echeverri:

“Het enige wat hiermee verandert, is het aantal nijlpaarden in de toekomst.”

Doodschieten

Milieuwetenschappers wijzen de regering erop dat er urgent actie moet worden ondernomen om de schade zo veel mogelijk te beperken en adviseren de dieren te doden. Ecologe Nataly Castelblanco Martínez zegt geen andere oplossing te zien dan de cocaïnenijlpaarden dood te schieten. De dieren zouden de aandacht van de regering en de middelen die autochtone bedreigde diersoorten in Colombia nodig hebben, wegnemen.

Nataly Castelblanco:

“Niemand wil graag een nijlpaard doodschieten, maar we moeten accepteren dat er geen alternatief is.”

Wetenschappers:

“De enige oplossing is de meest pijnlijke.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools