De steppes in Kazachstan zijn door extreme droogte veranderd in een massagraf. Duizenden paarden, koeien en schapen zijn inmiddels een gruweldood gestorven door de ongewoon hoge temperaturen. Er is niets te eten, niets te drinken. Het zoveelste schokkende gevolg van klimaatverandering.
In de Mangystau regio van Kazachstan heerst een extreme droogte. Paarden hebben niets te grazen en de prijzen van hooi en gerst zijn door de droogte de pan uit gerezen. Sommige boeren mengen het voer dat ze nog hebben voor hun vee met natgemaakt karton, om het zo wat meer volume te geven. Paarden zijn niet de enige slachtoffers van de droogte; in totaal zijn in Kazachstan al duizenden koeien en schapen gestorven.
Weinig gras
De 70-jarige Gabidolla Kalynbayuly heeft een paardenboerderij in Akshymyrau, een dorpje dat ongeveer 1.300 inwoners telt. Deze zomer is Kalynbayuly al 20 van zijn paarden verloren. De meeste van zijn paarden zijn verzwakt door ondervoeding, wat ze kwetsbaar maakt voor ziektes en parasieten. Volgens Kalynbayuly was er de laatste drie jaar al weinig te grazen voor de paarden in het gebied, maar het was altijd nog genoeg tot de extreme hitte van dit jaar.
.
Dierenactivist luidt noodklok
Eind mei postte dierenrechtenactivist Berdimurat Torekenov foto’s op Facebook van uitgemergelde paarden en vroeg de overheid de boeren te helpen om hun vee te kunnen voeden. Op 27 mei schreef Torekenov:
“Er is geen tijd om na te denken, alleen om te handelen. De overheid moet de noodtoestand afkondigen en ik vraag elke burger om de lokale boeren die onder de droogte te lijden hebben een handje te helpen.”
In juli ging landbouwminister Yerbol Karashukeev naar Mangystau en beloofde de lokale boeren financiële steun en dat er gerst naar ze zou worden gestuurd. Het is onbekend of de boeren het voer hebben ontvangen. Wel is bekend dat een vrijwilligersgroep op 14 juli een wagon met hooi verdeeld heeft onder plaatselijke boeren. Kalynbayuly riep ook de overheid op:
“Als de overheid me een vrachtwagenlading met water per dag zou geven of op zijn minst eens in de twee of drie dagen, dan zou ik in staat zijn om voor mijn dieren te zorgen.”
Een verslaggever van Reuters zag tijdens een tocht door het gebied tientallen dode paarden. Paarden die nog leefden waren uitgemergeld. Bekijk de treurige beelden hieronder:
.
Ecologische destabilisatie Kazachstan door klimaatverandering
Kazachstan is een belangrijke tarweproducent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het land de laatste jaren te lijden gehad van de verminderde oogstopbrengsten door droogte en branden. Maar liefst 75 procent van het land, dat bekend staat om zijn dorre steppen en woestijnen, loopt volgens de Verenigde Naties het risico op ecologische destabilisatie als gevolg van de klimaatverandering.
Naast de stijgende temperaturen op aarde wordt Mangystau gevoeliger voor droogte, omdat de Kaspische Zee, waardoor het gebied bijna omringd is, ondieper wordt. Dat bevestigt milieuwetenschapper Orynbasar Togzhanov, die in de provinciehoofdstad Aktau aan de kust woont:
“Er is eb en vloed, maar de zee heeft de afgelopen 100 jaar niet haar oude maximale waterpeil bereikt.”
Svetlana Dolgikh, hoofd klimaatstudies bij het landelijke meteorologisch instituut, zegt dat de gemiddelde temperatuur in Kazachstan elke tien jaar stijgt met 0,3 graden Celsius.
Dieren en hitte
Nu extreme hitte steeds vaker voorkomt en de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgt, maken wetenschappers zich steeds meer zorgen over het vermogen van dieren om te overleven en zich aan te passen. Zo ook Nerilie Abram, een klimaatwetenschapper aan de Australische Nationale Universiteit:
“We zullen meer hittegolven krijgen en ze worden steeds erger. Hittegolven zijn niet alleen oncomfortabel, ze zijn ook dodelijk voor mensen en voor dieren.”
Volgens deskundigen veroorzaakt extreme hitte stress bij alle dieren. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan onder meer bij paarden leiden tot hittestress, een hitteberoerte en uitdroging. De extreem hoge temperaturen deze zomer in Canada en de Pacific Northwest hebben tot massale sterfte van onder meer zeedieren geleid. Naar schatting stierven 1 miljard kleine zeedieren, waaronder mosselen, kokkels en slakken. In 2019 stierven tientallen wilde paarden op tragische wijze in de Australische outback, tijdens een extreme hittegolf. Rangers vonden de dode en stervende dieren in een opgedroogde waterpoel, meldde de BBC toentertijd.
Bronnen:
Duidelijke taal van IPCC: mens verantwoordelijk voor klimaatverandering
©AnimalsToday.nl