In een uiterste poging om de Maui dolfijn voor uitsterven te behoeden, gaat non-profitorganisatie MAUI63 drones inzetten. Die drones gaan gegevens verzamelen over de leefomgeving en het gedrag van de kleine, zeldzame dolfijn, en met die kennis hoopt men de dolfijn beter te kunnen beschermen. En dat is nodig, want als er niets gebeurt zullen de luttele tientallen volwassen dieren die er nog zijn, reddeloos verloren zijn.
Al lange tijd bedreigd
Het feit dat de dolfijn bedreigd wordt, mag geen nieuws zijn. Al jaren wordt door wetenschappers en natuurbeschermers gewaarschuwd dat de diersoort last heeft van allerlei menselijk handelen. Denk daarbij aan visserij, toerisme, olie- en gaswinning, scheepvaart en geluidshinder. Daarnaast zijn ze vatbaar voor bacteriële infectieziekten als toxoplasmose en brucellose (Maltakoorts), beide zoönosen, die dus ook bij mensen voorkomen. De Nieuw-Zeelandse Minister van Oceaan en Visserij stelde onlangs dat er naar schatting nog maar 63 volwassen dieren in het wild leven, en gaf daarmee aan dat een kritiek punt is bereikt. Uit een enquête in 2019 bleek dat 81 procent van de Nieuw-Zeelanders het met de Minister eens is dat de overheid onmiddellijk maatregelen moet treffen.
Drones leveren kennis
MAUI63 neemt nu concrete stappen en is gestart met het testen van drones die geschikt moeten zijn om de dolfijnen op te sporen en te observeren, opdat een ‘ongeëvenaarde’ hoeveelheid gegevens wordt verzameld tegen een fractie van de inzet die normaal gesproken nodig zou zijn geweest. Uit de eerste tests blijkt dat de drone met meer dan 90 procent zekerheid onderscheid kan maken tussen een Maui dolfijn en een andere dolfijn. Binnenkort zijn ze in staat om volwassen dolfijnen te onderscheiden van de jongen, en kunnen ze individuen identificeren aan de hand van hun rugvin. De organisatie hoopt op termijn ook meet-inzicht te krijgen in het dieet van de dolfijn. Het is wel bekend dat ze net als hun soortgenoten op de zeebodem, in halve waterdiepte én aan het wateroppervlak jagen, en aan de hand van maaginhoudsonderzoek is wel iets bekend van het menu. Met behulp van de drones is het de bedoeling dit soort kennis te vergroten.
This is the amazing work of @MMEG_UoA & #maui63 See more about their research and the race to save the worlds rarest dolphin https://t.co/MF3MWqgahe @wef @FriendsofOcean @kristianteleki @max_bello_m @ThomsonFiji @OceanMindGlobal @darkbluebloke @theoceanrace @karen_sack https://t.co/utfuwhv9fP
— The Kermadecs (@thekermadecs) March 4, 2021
Maui dolfijn
De Maui dolfijn of popoto is een kleine ondersoort van de Hector dolfijn, en heeft een unieke eigen tekening in glimmend zwart, grijs en wit. Als inheemse soort van Nieuw-Zeeland zwemt hij vlak voor de westkust van het noordelijke eiland dat door de Maori Te ika-a-Maui wordt genoemd. Vandaar de exotische naam. De vrouwtjes worden zo’n 1,5 tot 2 meter lang en wegen tot 50 kilo, de mannetjes zijn iets kleiner van stuk. In principe kunnen ze ruim 20 jaar worden, maar helaas halen veel dieren die leeftijd dus niet.
Māui dolphin surveys for the next 2 weeks #worldsrarestdolphin Lots of coastline covered so happy to see some old familiar fins still there after a tough 2018 #MauiDolphin @docgovtnz @ScienceUoA @AucklandUni @oneKwords @MPI_NZ pic.twitter.com/rAt4764g2F
— MMEG_UoA (@MMEG_UoA) February 12, 2019
Dolfijnen en primaten hebben persoonlijkheid
Het is bekend dat dolfijnen slim zijn, maar dat ze ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken met de mens gemeen hebben kwam eerder deze maand aan de orde in een studie onder tuimelaars van de Universiteit van Hull. Psycholoog Dr. Blake Morton:
“Dolfijnen zijn uitermate geschikt voor onderzoek naar persoonlijkheidskenmerken omdat ze, net als primaten, intelligent en sociaal zijn. Hun hersenen zijn groter dan wat ze voor hun fysieke functioneren nodig hebben, en die extra capaciteit maakt hen slim, speels en nieuwsgierig. Dat is de reden dat ze bepaalde persoonlijkheidskenmerken met de mens gemeen hebben.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancée