In de Mar Menor-lagune bij de Spaanse stad Murcia zijn duizenden vissen en schaaldieren gestorven door verstikking. De samenstelling van het water is veranderd nadat er vorige maand grote overstromingen waren geweest in het gebied. Hierdoor is 60 hectometer zoetwater met sedimenten in de Mar Menor gestroomd, waardoor de onderste lagen van de lagune afgesloten werden van zuurstof. Dit zogenaamde dode water verspreidt zich nu over 210 hectare.
De overstromingen zijn veroorzaakt door het weersverschijnsel ‘gota fría’, dat letterlijk ‘koude druppel’ betekent en jaarlijks in Spanje plaatsvindt. Er ontstaat zware regenval, vaak gepaard met storm, en door de grote hoeveelheid regen daalt de temperatuur. Door de zware regenval is het water ernstig vervuild geraakt, door onder meer afval afkomstig uit de intensieve veehouderij uit de regio, wat volgens wetenschappers ook bijdraagt aan het zuurstofprobleem. De regionale overheid spreekt van een ‘kritieke toestand’ in de lagune. Mar Menor is de grootste kustlagune van Europa en heeft zes verschillende beschermde statussen, onder meer vanwege de unieke vogels en draslanden.
La @asociacionanse nos muestra estas imágenes de la crisis ambiental del Mar Menor 😱
Que no nos engañen, la mayor laguna litoral española enferma por vertidos de la agricultura intensiva y el desarrollo urbanístico desbocado🤦♀
🔴Acciones urgentes ya🔴#SOSMarMenor pic.twitter.com/sb27TVaLHr
— WWF España 🐼 (@WWFespana) October 14, 2019
Zuurstof pompen en visserij stilleggen
Volgens de provinciebestuurder verantwoordelijk voor milieu, Antonio Luengo, zijn wetenschappers en deskundigen hard op zoek naar methodes om zuurstof in de lagune te pompen. Jose Garcia Varias van de World Wildlife Foundation twitterde:
“Duizenden vissen, krabben, garnalen en dode garnalen in Mar Menor (Murcia), de grootste kustlagune van Europa. De situatie is op dit moment kritiek, de visserijvereniging van Duurzame Kleinschalige Vissers (SSF) heeft besloten om de visserij stil te leggen. De kustlijn ligt vol met duizenden dode Europese palingen (een bedreigde soort die zijn toevlucht vindt in de Mar Menor).”
Reddingen en maatregelen
De regering is bezig vissen die risico lopen op verstikkingsgevaar over te brengen naar het binnenland en minder zwaar getroffen delen van de Mar Menor. Antonio Luengo waarschuwde dat de regionale overheid zal aandringen op ‘regulering van de activiteiten’ rond de Mar Menor zodra de crisis is opgelost. Luengo:
“We zullen ook in de toekomst met meer inzet en urgentie eisen dat de wet wordt nageleefd.”
¿Qué es lo que ha pasado en el Mar Menor? 👇
Las intensas lluvias de la DANA han aportado grandes volúmenes de agua dulce a una laguna muy deteriorada por vertidos y mala gestión, provocando la asfixia y muerte de los seres vivos de este lugar del Mar Menor.#SOSMarMenor pic.twitter.com/SFcCSpNXQa
— Greenpeace España (@greenpeace_esp) October 13, 2019
Visserij en toerisme
Gevraagd naar de noodzaak om de intensieve landbouw naast de lagune te verminderen, zei Luengo dat de overheid alle maatregelen zal nemen deze landbouw in harmonie te laten bestaan met de Mar Menor. Bovendien kondigde Luengo steunmaatregelen aan voor de vissers, die zwaar zijn getroffen omdat ze hun activiteiten besloten neer te leggen, en voor het toerisme.
Bron:
©AnimalsToday.nl Anne Douqué