Vorig jaar zijn alleen al in Zuid-Afrika 1004 neushoorns gedood door stropers, 50% meer dan in 2012. De meeste neushoorns werden gedood in het Kruger National Park (606 dieren). Dit is een alarmerende situatie, volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF).
“Elke dag worden bijna drie dieren door stropers gedood voor hun hoorn. Het kantelpunt komt snel dichterbij als de aantallen elk jaar zo hard blijven stijgen. Op een gegeven moment komt het voortbestaan van de soort in gevaar”, aldus Christiaan van der Hoeven, wildlife crime deskundige van het WNF.
In Zuid-Afrika leeft momenteel nog zo’n 80% van de twee neushoornsoorten, de witte- en de zwarte neushoorn. De eerste twee weken van 2014 zijn al 26 neushoorns gedood door stropers.
Stroperijcrisis
Grote criminele organisaties verdienen veel geld aan het stropen van dieren. Het overgrote deel van de hoorns gaat naar Vietnam. Vietnamezen zien de hoorn als een statussymbool en men gelooft nog steeds in het sprookje dat de hoorn geneeskrachtige eigenschappen heeft. Twee jaar geleden heeft Zuid-Afrika afspraken gemaakt met Vietnam, voor meer samenwerking en om handhaving te verbeteren. Helaas doet Vietnam weinig om illegale handel tegen te gaan. Ook Mozambique moet als doorvoerland harder optreden tegen stroperij, vindt het WNF.
Gelukkig ziet de internationale gemeenschap de ernst van de situatie in en keert zij zich tegen de stroperij. Zo gaat bijvoorbeeld het Europees Parlement over op een Europees actieplan om wildlife crime tegen te gaan.
Zwarteneushoornprogramma
In Kwazulu Natal werkt het WNF samen met Ezemvelo KZN Wildlife aan een speciaal programma om de zwarte neushoorn te redden. Het WNF helpt grondeigenaren om hun gronden te verbinden tot grote aaneengesloten gebieden. Als de veiligheidssituatie in orde is worden groepen van 20 of meer neushoorns uitgezet in het gebied en dit leidt vaak tot een snelle toename van het aantal neushoorns.
De laatste 10 jaar hebben de inspanningen geleid tot negen nieuwe populaties van de zwarte neushoorn. Zo zijn meer dan 140 neushoorns verhuisd naar nieuwe gebieden en zijn hier al meer dan 50 kalfjes geboren.
Bron: Wereld Natuur Fonds ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
En nog steeds kunnen multimiljonairs ook nog eens vergunningen kopen om in Afrika dieren af te knallen onder de noemer van legaal jagen.