In Dordrecht (Zuid-Holland) is een aantal bezorgde burgers een geweldig initiatief begonnen om plastic tassen uit de stad te weren. Inge Dijkslag, Hanneke Kijlstra en Marleen Oud maakten zich zorgen over het overmatige gebruik van plastic tassen en de consequenties daarvan voor ons milieu en zijn “Dordrecht Plasticvrij” gestart.
In Dordrecht gebruikt men bij het boodschappen doen jaarlijks zo’n 300 plastic tassen per persoon. Dat zijn dus 36 miljoen tassen per jaar! Een tasje wordt gemiddeld 12 minuten gebruikt en dan meestal weggegooid. Veel tassen komen echter ook als zwerfafval op straat of in het water terecht. Daar richten ze enorme schade aan. Dieren zien het plastic aan voor voedsel, eten het en sterven.
Initiatiefnemer Hanneke Kijlstra van Dordrecht Plastictasvrij heeft zich de laatste jaren steeds meer verdiept in de wereld van plastic en kwam tot de conclusie dat er iets moest gebeuren. Ze sloot zich aan bij de wereldwijde beweging om de plastic overconsumptie terug te brengen, te beginnen met de plastic tas. “Wegwerpplastic mag wat mij betreft meteen worden verboden. Je maakt iets om het even te gebruiken en meteen weer weg te gooien, dat is toch bizar? Het is mijn droom dat iedereen meedoet, want met zijn allen kunnen we zo’n groot verschil maken,” aldus Hanneke.
Dordrecht Plastictasvrij wil voorkomen dat er nog meer plastic in het water terechtkomt. De organisatie wil de pastic tas uitbannen en vraagt Dordtenaren om hun eigen tas mee te nemen en geen plastic tassen meer aan te nemen in de winkel. Winkeliers worden ook gevraagd of ze de actie willen steunen, om uiteindelijk over te schakelen op een milieuvriendelijk alternatief.
Dordrecht Plastictasvrij vraagt deelnemers een online verklaring te tekenen om voortaan hun eigen tas mee te nemen en géén plastic tassen in winkels meer aan te nemen. Ruim 600 mensen hebben de verklaring al getekend. En zelf 69 winkeliers hebben de verklaring ondertekend, waarvan er 16 geen plastic tassen meer in huis hebben.
Marleen Oud: “Eén van van die dingen waarover ik mij blijf verbazen is dat zorg voor het milieu nog steeds wordt gezien als alternatief en ‘geiten wollen sok’. Terwijl het zo simpel is: als de aarde onleefbaar wordt, houdt alles op. Natuurlijk is het praktisch onmogelijk om helemaal niet te vervuilen, maar net zo goed als papier, glas en plastic scheiden, is het meenemen van je eigen tas een kleine moeite met grote gevolgen.”
Wil je ook meedoen met Dordrecht Plastictasvrij? Klik dan hier!
Bron: Dordrecht Plastictasvrij ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor