Staatsbosbeheer heeft nog steeds geen idee wat de oorzaak is van de dood van 16 Heckrunderen. De dieren stierven tijdens transport van het Zuid Hollandse natuurgebied Hellegatsplaten naar slachterij Waddenvlees in Dokkum vorige week.
Staatsbosbeheer heeft in het natuurgebied Hellegatsplaten, nabij Goeree- Overflakke, Heckrunderen lopen om het gebied van 350 hectare te begrazen. Het gebied telt 116 runderen. Om overbegrazing te voorkomen wordt de kudde actief gereguleerd. Daarom worden er jaarlijks elk jaar enkele tientallen Heckrunderen uit het gebied gehaald. Dit jaar waren dat er in totaal 38 , waarvan 16 stieren en 22 Heckrunderen. Bij aankomst in Dokkum bleken 16 runderen het transport niet te hebben overleefd.
Staatsbosbeheer zegt voor een raadsel te staan. Wat er onderweg op transport is misgegaan wordt nu onderzocht door de Nieuwe Voedsel –en Warenautoriteit (nVWA). Vermoedelijk zijn de dieren bezweken aan stress of hebben zij elkaar met hun grote hoorns dodelijk verwond. Een van de Heckrunderen bleek namelijk een gat tussen zijn ribben te hebben.
Heckrunderen stammen namelijk af van de oerossen. Ze zijn in staat om in de meeste gebieden te overleven. Heckrunderen zijn kleiner en minder sterk dan de oerossen, maar zijn geen dieren om te benaderen. Deze dieren zijn gewend om vrij in het natuurgebied rond te lopen. Het vangen van deze dieren is dan ook een hele “klus” en moet zorgvuldig gebeuren. Heckrunderen kunnen namelijk agressief zijn , zeker de jonge stieren en koeien met kalf.
Toch zegt Staatsbosbeheer dat het vervoer op orde was. Koeien en stieren waren van elkaar gescheiden. De ruimte die de stieren hadden in de veewagen was ruim genoeg en de dieren zijn geladen onder toezicht van een dierenarts.
De Partij voor de Dieren heeft al Kamervragen gesteld over de Heckrunderen. Een zeer terechte vraag luidt : “Moesten de Heckrunderen van Zeeland helemaal naar Friesland om geslacht te kunnen worden?” Waren daarin geen opties dichterbij om stress en leed met grote hoorns te voorkomen?