Uit een recent rapport is gebleken dat er een sterk verband bestaat tussen de dolfijnenjacht in Japan en dolfinaria wereldwijd. Gedurende het jachtseizoen van zes maanden in Taiji worden honderden dolfijnen geslacht voor hun vlees of gevangen voor commerciële attracties. Onder meer TUI verkoopt entreekaarten voor dolfijnenshows met dolfijnen uit Japan.
Het rapport is van World Animal Protection en Action for Dolphins. Een volledig getrainde dolfijn kan wel tot 150.000 Amerikaanse dollars opbrengen bij de verkoop aan een dolfinarium of een soortgelijk attractiepark. Hieruit blijkt dat de toeristensector de drijvende kracht is achter de grootschalige dolfijnenjacht.
Link met toerisme
Bekende reisorganisaties als Trip.com, Klook, Traveloka, Get your guide en zelfs TUI en Groupon promoten en verkopen entreekaarten voor dolfijnen-entertainment op diverse bestemmingen die gelinkt zijn aan de bekende dolfijnenjacht in Taiji, Japan. Hierdoor maken ook zij zich schuldig aan deze afschuwelijke dierenmishandeling. Klook heeft een stap in de goede richting gezet naar aanleiding van het rapport van World Animal Protection en Action for Dolphins. De reisorganisatie heeft haar aanbod herzien en een aantal aanbiedingen verwijderd. World Animal Protection:
“Op basis van de rampzalige gevolgen voor het dierenwelzijn en de absolute wreedheid die met deze jachten gepaard gaat, is het volkomen onverdedigbaar voor wereldwijde reisorganisaties om nietsvermoedende reizigers naar locaties te blijven sturen die dolfijnen uit Taiji hebben gehaald.”
Dolfijnenjacht in Japan
Jaarlijks vindt er gedurende zes maanden lang de dolfijnenjacht in Japan plaats, in in Taiji. Van september tot maart migreren dolfijnen en andere kleine walvissen. Onderweg passeren ze het kleine kustplaatsje. Deze zeer intelligente dieren gebruiken echolocatie om zich te oriënteren en om met elkaar te communiceren. Dit doen zij door te piepen, klikken of fluiten.
Dolfijnenjagers maken gebruik van deze kennis om dit natuurlijke navigatiesysteem van dolfijnen te verstoren. Met hamers tikken zij op stalen palen die zij in het water laten zakken en creëren op deze manier een geluidsmuur onder water. Dolfijnen raken hierdoor sterk gedesoriënteerd en verkeren in grote stress. Om aan de onnatuurlijke klanken te ontkomen, zwemmen ze van het geluid weg. Echter zwemmen ze door deze truc de zogenaamde Cove binnen, waar vervolgens het selectieproces begint voor de vleeshandel en de entertainmentindustrie. World Animal Protection:
“Om toeristen te vermaken, worden er elk jaar honderden dolfijnen geslacht voor hun vlees of gevangen voor een leven in gevangenschap tijdens de jaarlijkse zes maanden durende Taiji-dolfijnenjacht in Japan.”
Dolfijnen in gevangenschap
Het uitbuiten van dolfijnen gebeurt op internationaal niveau. Volgens het rapport van World Animal Protection en Action for Dolphins zijn er wel 107 verschillende attractieparken genoemd in zeventien verschillende landen die in verband staan met het kopen van dolfijnen van Taiji´s dolfijnjachten. Wilde dolfijnen die in een attractiepark terechtkomen kunnen aan ernstige stress lijden. De traumatiserende ervaring van het kwijtraken van hun hechte familiegroep en hun vrije omgeving in de uitgestrekte oceaan kan ertoe leiden dat zij in gevangenschap sterven. De wilde dieren die het wel overleven, moeten een ellendig leven lijden om toeristen vermaken.
Every year from September through to March, dolphin hunters in a small coastal town called Taiji in Japan gather to mercilessly hunt down wild pods of dolphins or other small whales that pass through the waters.
📷 by Robert Gilhooly / Kunito Seko pic.twitter.com/luvJoFUj1o
— World Animal Protection (@MoveTheWorld) April 13, 2024
World Animal Protection:
“De dolfijnen die overleven zullen de rest van hun leven doorbrengen in een kaal bad, beroofd van alle vrijheid waarvoor ze geboren zijn te ervaren.”
Hoe kun jij helpen?
Koop geen kaartjes voor dolfinaria of andere attractieparken die dolfijnen in gevangenschap houden en check of de reisorganisatie bij wie je boekt een dierenwelzijnsbeleid heeft.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?