Jonge dolfijnen kunnen nieuwe vaardigheden leren van hun leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit een studie dat onlangs is gepubliceerd in het vakblad Current Biology.
Dolfijnen leren van andere leeftijdsgenoten | Foto: Pixabay
Voorheen werd altijd gedacht dat jonge dolfijnen alleen van hun moeders leren. Nu blijkt dat dolfijnen ook van andere leeftijdsgenoten kunnen leren. Doorgaans leren jonge dieren van de oudere generaties. Leren van andere leeftijdsgenoten komt zelden voor in de natuur. Onderzoeker Michael Krützen, antropoloog aan de Universiteit van Zürich in Zwitserland:
“Het feit dat dit sociaal gedrag wordt overgedragen tussen leeftijdsgenoten in plaats van tussen moeder en hun jong, vormt een belangrijke mijlpaal en benadrukt overeenkomsten met bepaalde primaten.”
Het onderzoek is gedaan bij een groep tuimelaars in Shark Bay in Australië. De onderzoekers ontdekten een bijzondere jachtmethode onder deze dieren. Bij een jachttechniek dat ‘shelling’ wordt genoemd, jagen dolfijnen op vissen door grote lege schelpen van gigantische zeeslakken te gebruiken. De schelpen liggen op de bodem van de zee, vissen zwemmen de schelpen in, de dolfijnen brengen met hun neus de schelp naar het oppervlaktewater en schudden vervolgens de schelpen uit. De dolfijnen eten de vissen die uit de schelpen komen.
"Researchers have shown that the dolphins of Shark Bay learn shelling from their friends."#ocean #marinelife #dolphins #research #shellinghttps://t.co/o9vQWmspCG
— CSU COAST (@csucoast) July 1, 2020
De onderzoekers zagen dat sommige jonge dolfijnen tijdens deze jachtmethode ook andere leeftijdsgenoten observeerden. Daarna gingen ze deze methode ook zelf uitproberen. Dit betekent dus dat dolfijnen niet alleen van hun moeders of andere oudere familieleden leren, maar ook van hun leeftijdsgenoten. Onderzoeksleider Sonja Wild, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Konstanz in Duitsland:
“Wij hebben gezien dat deze dolfijnen tijdens de jacht tijd doorbrengen met andere soortgenoten, dus het is aannemelijk dat zij gedrag kopiëren van elkaar.”
Dit is een belangrijke ontdekking, want dit gedrag komt verder alleen voor bij mensen en bij mensenapen. Dolfijnen kun je vergelijken met chimpansees, zij leven in een losse gemeenschap, waarbij individuen zich kunnen verplaatsen van groep naar groep. Hierdoor komen zij eerder in aanraking met andere diersoorten, waardoor zij bepaald gedrag over kunnen nemen. Michael Krützen:
“Ondanks de verschillen in evolutie en leefomgeving tussen dolfijnen en mensenapen, zijn het langlevende zoogdieren met grote hersenen. Zij hebben een geweldige capaciteit voor innovatie en cultuur.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?