Meer dan een overplaatsing van de ene naar de andere gevangenis kun je de verhuizing van dolfijnen uit het Dolfinarium Harderwijk niet noemen. Het Dolfinarium wil het aantal dolfijnen terugbrengen, waarschijnlijk omdat er plannen liggen om deze omstreden attractie op de Veluwe om te vormen tot een soort waterpretpark. Maar de dolfijnen gaan niet terug naar de vrijheid; ze worden voortaan op Gran Canaria ingezet als circusdieren.

Dolfinarium
Palmitos Park op Gran Canaria | Foto: screenshot video MvBrennie2808/YouTube

Even leek het alsof het Dolfinarium gezwicht was voor de druk van dierenbeschermingsorganisaties dat dolfijnen en orka’s, net als andere (wilde) dieren, niet in gevangenschap thuishoren om kunstjes voor het publiek te vertonen. Maar de dolfijnen worden overgeplaatst naar het dolfinarium Palmitos Park op het Spaanse eiland Gran Canaria, onderdeel van Aspro Parks, dat ook eigenaar is van Dolfinarium Harderwijk.

Het Dolfinarium is inmiddels begonnen met de verhuizing van de dieren naar Gran Canaria. Zij krijgen daar echter een nog kleinere ‘behuizing’ dan de bassins in Harderwijk. Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection Nederland:

„Het overbrengen van de dolfijnen naar het park in Gran Canaria is geen goede oplossing en qua ruimte is het misschien zelfs slechter dan in Harderwijk. Het verhuizen, waaronder ook het transport, bezorgt de dieren veel stress. En het welzijn van de dieren staat daar niet bepaald centraal.”

Opvang
Eerder deze week plaatsten we een artikel over een mogelijke opvangplek in Griekenland, een baai waar deze dolfijnen veel beter tot hun recht zouden komen, in een natuurlijke omgeving met soortgenoten. Deze plek is gevonden door voormalig dolfijnentrainer Ric O’Barry, oprichter van The Dolphin Project. Maar volgens Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection heeft het Dolfinarium niet gereageerd op dit voorstel:

“De baai is groot genoeg om alle dolfijnen onder te brengen. Het idee was aanvankelijk om een aantal dolfijnen daarheen te verhuizen om aan te tonen dat dit een veel betere oplossing is.”

Maar het Dolfinarium wil niet luisteren en dus verandert er niets aan de tragische omstandigheden dat de dolfijnen gewoon moeten doorgaan met het vermaken van het publiek, in kleine bassins moeten leven en op geen enkele wijze in staat zijn om enige vorm van natuurlijk gedrag te vertonen.

Circusdieren
Er staat dan wel geen tent, maar er is in principe geen enkel verschil tussen een dolfinarium of een circus met wilde dieren. Omdat deze visie steeds meer aanhangers krijgt lijkt het erop dat het Dolfinarium in Harderwijk en eigenaar Aspro Parks proberen het vege lijf te redden, met het oog op een mogelijke wettelijke maatregel aansluitend op het Nederlandse verbod op het inzetten van wilde dieren in het circus, waar al eerder een handhavingsverzoek voor is ingediend naar aanleiding van het televisieprogramma Rambam.

En zo gaat economisch gewin voor de zoveelste keer boven dierenwelzijn. Er is echter een kleine hoop, want ook in Spanje zijn circussen met wilde dieren op steeds meer plaatsen niet welkom. Het is nu slechts een kwestie dat ‘de knop omgaat’ en het begrip ontstaat dat dolfijnen gewoon onder de categorie (wilde) circusdieren vallen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel