Dolfijn Zafar, die ieders hart stal door begin mei met een klassiek schip vanuit de Noordzee mee te zwemmen naar de Amsterdamse haven, is woensdagochtend dood gevonden op het strand van Wijk aan Zee, zo meldt SOS Dolfijn. Uit onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht blijkt dat Zafar waarschijnlijk een aanvaring met een schip heeft gehad.
Teamleden van SOS Dolfijn hebben vanochtend met behulp van vrijwilligers van het EHBZ-netwerk en de strandvonder de dolfijn van het strand gehaald. Hoe het dier is overleden is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat de dolfijn nog maar kort dood is. Opvallend is wel dat het staartblad mist. De oorzaak van deze amputatie is ook nog niet bekend. Het dode dier is naar de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht waar onderzoek heeft plaatsgevonden. Onderzoeker Lonneke IJsseldijk zegt in Het Parool:
“We zagen dat het lichaam een flinke klap heeft gehad, enkele wervels waren gebroken. Het lijkt erop dat de tuimelaardolfijn vrij snel erna dood is gegaan. Hij had namelijk net nog een grote vis gegeten, die vonden we in de slokdarm.”
De grootste verwondingen zaten aan de linkerzijde van het lichaam:
“Daar moet de botsing zijn geweest. En waarschijnlijk is de staartvin daarna tegen een scheepsschroef gekomen. Maar dat is een klein beetje speculeren.”
De achterste vin van Zafar is geamputeerd maar niet gevonden. Mocht de staartvin alsnog aanspoelen dan hoopt de Faculteit Diergeneeskunde dat de vinder het meldt.
De tuimelaar volgde eind april begin mei het zeilende vrachtschip Tres Hombres vanuit Frankrijk, waar het dier de naam Zafar kreeg en een bekende was in diverse havens van Bretagne. Drie dagen zwom Zafar mee met het klassieke schip, af en toe vergezeld van een tweede dolfijn, en ook toen de zeesluizen van het Noordzeekanaal gepasseerd werden zwom de dolfijn mee met het schip, om te eindigen in de Suezhaven.
.
.
SOS Dolfijn bekeek alle mogelijkheden hoe het dier hulp te bieden. Zaterdag 2 mei werd geprobeerd de tuimelaar te lokken richting de sluizen. Het leek er even op dat het zou lukken omdat het dier met het bootje van SOS dolfijn mee zwom, maar al snel ging de tuimelaar terug naar het zeilschip.
.
.
Op zondag 3 mei deed SOS Dolfijn opnieuw een poging om Zafar terug naar zee te begeleiden met de hulp van het zeilschip en door de dolfijn met een boei te laten spelen en dat lukte. Daarop verbleef de dolfijn een tijdje voor de kust van IJmuiden, waar veel mensen op het dier afkwamen, ondanks de waarschuwing van SOS Dolfijn dit niet te doen omdat het toch om een wild dier ging. Wel was de dolfijn het gewend dat er mensen op afkwamen. Uit beeldmateriaal blijkt dat deze tuimelaar ook voor de Franse kust vaker is gezien in de buurt van mensen en schepen. Zo heeft Zafar in 2018 nog actief contact gezocht met zwemmers in een Franse haven.
.
https://www.facebook.com/SOSDolfijn/photos/a.167428203331772/3685282341546323/
Verdriet om Zafar
Volgens SOS Dolfijn was Zafar niet ziek of gewond, maar was het toch een zorgelijke situatie dat het dier in de haven van Amsterdam terecht was gekomen. De tuimelaar is een sociaal dier dat leeft in zout zeewater. De haven is geen natuurlijk leefgebied en het water is er brak tot zoet. Op termijn zou het gebrek aan zout water gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.
SOS Dolfijn is erg verdrietig door de dood van Zafar, zo schrijven ze op Facebook:
“Het team van SOS Dolfijn en alle betrokkenen zijn zeer aangedaan door dit verdrietige nieuws nadat een week geleden Zafar nog uit zijn benarde situatie werd geholpen in Amsterdam.”
.
- Lees ook:
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl