Een drie meter lange gramper strandde eind november twee keer nabij Sydney, Australië. De eerste keer op een strand ten noorden van de stad, waarna zes mannen het dier terug naar zee brachten. Een dag later strandde ze zuidelijker. Ze werd geëuthanaseerd, waarna bleek dat een stuk plastic haar maag blokkeerde.
In Taronga Zoo werd een necropsie uitgevoerd, waaruit bleek dat het arme dier een plastic tas in haar maag had. Ronnie Ling van Organisation for the Rescue and Research of Cetaceans in Australia (ORRCA):
“De gramper had een enorme infectie in haar borst en was erg dun. We weten niet wat er in het plastic tasje heeft gezeten, maar door het plastic in combinatie met de infectie had het dier helaas weinig kans op overleving.”
Dolfijnen leven gewoonlijk in groepen, daarom controleert ORRCA altijd of er sprake is van meer (massa)strandingen zodra één dolfijn strandt.
“Meestal is er een reden dat dolfijnen stranden; door een dier niet direct terug naar zee te brengen maar te rehabiliteren, krijgen we een beter inzicht in de conditie van het dier, de kansen op herstel en een succesvolle vrijlating.”
Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde