Myanmar is getroffen door een verwoestende aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. De gevolgen zijn vreselijk: grote delen van het land, evenals delen van Noord-Thailand, zijn zwaar beschadigd. Naast menselijke slachtoffers lijden ook talloze dieren onder deze ramp. Onder meer via IFAW is het mogelijk om dieren in Myanmar te helpen.

Dierenwelzijnsorganisaties proberen momenteel in kaart te brengen hoeveel dieren dringend hulp nodig hebben. Veel dieren zullen gewond zijn, gedesoriënteerd of zijn achtergelaten nadat huizen en schuren in puin zijn veranderd. In de zwaar getroffen regio’s Mandalay, Sagaing en Magway zijn ook talloze landbouwdieren getroffen, meldt Veterinarians Without Borders (VWB).
Hulpacties voor dieren in Myanmar
Deze internationale organisaties zoals International Fund for Animal Welfare (IFAW), Veterinarians Without Borders en Animals Australia zetten noodhulpteams in. Zij zullen zorgen voor voedsel, schoon drinkwater, medische zorg en tijdelijke opvang voor dieren die slachtoffer zijn geworden van de aardbeving. IFAW zegt in een verklaring:
“Zowel wilde dieren als huisdieren kunnen gewond zijn geraakt door puin of vastzitten onder ingestorte gebouwen. Onze banden met Myanmar gaan terug tot 2015, toen ons rampenteam hielp bij het redden van dieren die getroffen waren door cycloon Komen.”
.
Hoe ervaren dieren een aardbeving?
Dieren voelen aardbevingen vaak eerder dan mensen. Uit diverse studies en waarnemingen blijkt dat bijvoorbeeld honden, katten, vogels en olifanten subtiele veranderingen in de trillingen van de aarde of in de luchtdruk kunnen oppikken. Vlak voor een aardbeving kunnen dieren zich ongewoon gedragen: blaffen, wegrennen of tekenen van stress vertonen. Saengduean Lek Chailert, oprichter van de Save Elephant Foundation in Thailand:
“We zagen iets bijzonders vlak voordat de aardbeving toesloeg. Verschillende volwassen olifanten, vooral de grootmoeders en nanny’s, begonnen met de punten van hun slurf op de grond te tikken, alsof ze iets ongewoons voelden. Slechts twee seconden later vlogen vogels, die op daken en in bomen zaten, in paniek weg. Maar zodra de ramp toeslaat, zijn dieren net zo kwetsbaar als mensen. Ze kunnen gewond raken, in shock raken, uitdrogen of verhongeren. Veel dieren raken gescheiden van hun verzorgers, terwijl zwerfdieren dagenlang zonder voedsel of beschutting kunnen blijven.”
Hulpverlening voor mensen in Myanmar is vooral mogelijk dankzij de goede neus van honden, die zoeken naar slachtoffers onder het puin. Dieren in nood verdienen het ook om, daar waar mogelijk, door mensen gered te worden.
.
Race tegen de klok
Terwijl de hulpverlening langzaam op gang komt, blijft de situatie voor veel dieren uiterst zorgwekkend. Niet alleen is de infrastructuur zwaar beschadigd en verloopt communicatie moeizaam, maar ook het militaire regime in Myanmar bemoeilijkt de toegang tot hulp. Dit maakt het voor dierenwelzijnsorganisaties des te moeilijker om gewonde en verdwaalde dieren te bereiken en de nodige zorg te bieden. Ondanks deze uitdagingen werken de hulpverleners dag en nacht om zoveel mogelijk dieren te redden. Jij kunt ook bijdragen door een donatie te doen via de websites van deze hulporganisaties.
.
Bronnen:
- The Animals Reader
- IFAW
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen