De afgelopen dagen zijn meer dan honderd dode zeeleeuwen aangespoeld in Argentinië. Volgens gezondheidsautoriteiten komt dit door de vogelgriep.
11 augustus werd de eerste zeeleeuw met het vogelgriepvirus gemeld. Eerder afgelopen maand werden zo’n twintig zeeleeuwen dood aangetroffen langs de kust van Vuurland, in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Zeven van deze zeezoogdieren waren besmet met het vogelgriepvirus, bleek uit laboratoriumonderzoek. Ook afgelopen week meldden autoriteiten uit de provincie Rio Negro dat er “meer dan 50 dode zeeleeuwen langs de kust” waren aangetroffen, net als veel met symptomen van vogelgriep.
Ook langs de kusten van andere Argentijnse steden spoelden tientallen zeeleeuwen aan. Uit laboratoriumonderzoek bleek ook een deel van deze zeeleeuwen besmet met het vogelgriepvirus. Sinds halverwege augustus zijn bijna dagelijks meldingen van nieuwe sterfgevallen langs de 4500 km lange Atlantische kustlijn van het land.
Zoogdieren
Voorheen bleef het H5N1-vogelgriepvirus beperkt tot seizoensgebonden uitbraken, maar sinds 2021 zijn er het hele jaar meldingen van besmettingen. Het virus verspreidt zich nu ook onder verschillende zoogdieren. Eerder raakten op een Spaanse fokkerij nertsen besmet en in Polen meerdere katten gestorven door het virus.
Eerder dit jaar werden honderden dode besmette zeeleeuwen in Peru aangetroffen, waar het virus sterk onder vogelpopulaties heerste. “Deze uitbraak onder zeeleeuwen begon in Peru, verspreidde zich vervolgens naar Chili en bereikt nu Argentinië”, vertelt Pablo Plaza, bioloog en onderzoeker bij CONICET, een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor veel wetenschappelijk onderzoek in Argentinië.“Er zijn hier twee hypothesen”, legt Dr. Plaza uit. Zij vervolgt:
“Of ze waren besmet omdat ze in contact kwamen met geïnfecteerde vogels – wat het meest waarschijnlijke [scenario] is – of het virus onderging op de een of andere manier een mutatie en wordt overgedragen van zeeleeuw op zeeleeuw.”
Mensen
Dat het virus zoogdieren besmet, baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen omdat het de kans vergroot dat ook mensen geïnfecteerd raken. De WHO zegt in een verklaring:
“Sommige zoogdieren kunnen fungeren als mengvaten voor griepvirussen, wat kan leiden tot de opkomst van nieuwe virussen die schadelijker kunnen zijn voor dieren en mensen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?