Een platgereden egel langs de weg: een triest gezicht, maar zeer waardevol voor egelonderzoek. Welke wegen tellen de meeste egelslachtoffers? Kunnen we maatregelen treffen om het aantal verkeersslachtoffers te verkleinen? Om deze vragen te beantwoorden start Egelwerkgroep Nederland dit jaar weer met de zogenaamde E-teams: forenzen die doodgereden egels tellen. Met het einde van de winterslaap in zicht gaan deze E-teams weer van start en daar is hulp voor nodig!
De egel is een geliefde bezoeker in voor- en achtertuin. Het lijkt echter niet goed te gaan met de egel in Nederland. Daarom riep De Zoogdiervereniging 2019 eerder al uit tot Jaar van de Egel. De Egelwerkgroep wil dit jaar daarom meer inzicht krijgen in de knelpunten voor de egel. Zo worden jaarlijks vele egels slachtoffer van het verkeer. Om meer inzicht in dit probleem te krijgen gaat de Egelwerkgroep weer aan de slag met de E-teams.
De E-teams werden in 2009 door de Zoogdiervereniging opgericht. De 67 forenzen telden toen 901 dode egels, zo’n 48 per 100 kilometer. Onderzoek naar verkeersslachtoffers werd ook al eens eerder uitgevoerd in de jaren negentig. Er werden toen zo’n 100 egelslachtoffers per 100 kilometer gevonden. Hoewel verkeer in de tussentijd is toegenomen is het aantal verkeersslachtoffers afgenomen. Mogelijk is dit een aanwijzing dat de egelpopulatie tussen eind jaren negentig en 2009 is gedaald.
Kunnen we maatregelen treffen om het aantal #verkeersslachtoffers te verkleinen? Om hier antwoord op te kunnen geven zijn de E-teams opgericht. Wij kunnen hulp gebruiken bij het in kaart brengen van de dode egels langs de wegen: https://t.co/5MDscZm5W8 pic.twitter.com/5TUdlykVdl
— Egelwerkgroep Nederland (@egelwerkgroep) April 11, 2019
Door dezelfde wegen uit eerder onderzoek nog eens te monitoren ontstaat een goed beeld van het aantal verkeersslachtoffers in 2019 en of dit gestegen of gedaald is ten opzichte van eerdere jaren. Door de aantallen ook te spiegelen aan faunavoorzieningen wordt duidelijk of deze maatregelen succesvol zijn geweest voor egels, of dat de egelpopulatie desondanks aan het afnemen is.
Meedoen?
Vrijwilligers zijn hard nodig voor dit onderzoek! Rij jij regelmatig dezelfde route en wil je meehelpen met onderzoek naar de egelpopulatie? Meer informatie is te vinden op www.egelwerkgroep.com/e-teams. Ook kunnen geïnteresseerden zich via de website aanmelden, of door een mailtje te sturen naar egelwerkgroep@zoogdiervereniging.nl. Doe dat liefst voor eind april, want egels beginnen uit hun winterslaap te ontwaken!
Egelwerkgroep Nederland, onderdeel van de Zoogdiervereniging, zet zich in voor een betere bescherming van de egel in Nederland.
Bron:
- Persbericht Egelwerkgroep Nederland