In Chongqing, China, zijn ten minste 135 wilde dieren gevonden met vergiftiging als doodsoorzaak. Biologen wijten dit aan de desinfectiemiddelen tegen het coronavirus en vinden dat het besproeien van allerhande openbare ruimten met desinfecterende middelen gereguleerd moet worden.
Aan het begin van de COVID-19 pandemie werd aangenomen dat het desinfecteren van veelvoudig aangeraakte oppervlakten een effectieve manier was om verspreiding van het virus tegen te gaan. Hierdoor bespoten China, Zuid-Korea, Frankrijk, Spanje en een aantal andere landen overvloedige hoeveelheden desinfecterende middelen in dichtbevolkte stedelijke gebieden. Vloten vrachtwagens, drones en robots spoten virusdodende chemicaliën op straten, parken, recreatiegebieden en andere openbare ruimten. In Indonesië werden huizen met behulp van drones gedesinfecteerd en in een Spaans dorp dumpten tractoren honderden liters bleekwater op een openbaar strand.
Desinfectiemiddelen kunnen gevaarlijk zijn
Virusexperts, waaronder de World Health Organization (WHO), hebben sindsdien dit beleid bestempeld als zowel ineffectief en een mogelijk gevaar voor de gezondheid van mensen. Dit vooral door de irritatie die het kan veroorzaken aan de luchtwegen door het inhaleren van de chemicaliën. Bij het combineren van desinfecterende middelen, zoals bleek en ammoniak, kunnen zelfs mogelijk dodelijke gassen ontstaan, waarschuwt de WHO.
China was in januari van dit jaar het eerste land dat begon met het desinfecteren van steden. direct nadat het land hiermee begon stroomde de berichten binnen van vergiftigde dieren. In februari is er een onderzoek uitgevoerd door het Chongqing Bureau van Bosbouw. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat over 17 diersoorten verspreid, 135 dieren dood waren gegaan na blootstelling aan desinfecterende chemicaliën. Onder deze diersoorten vielen wilde varkens, Siberische wezels en merels, aldus het Chinese persbureau Xinhua. Dongming Li, professor ecologie aan de Hebei Normal Universiteit en mede-auteur van de Milieuonderzoek Analyse, zei hierover dat:
“Ingrediënten van desinfectiemiddelen, voornamelijk natriumhypochloriet, chloor en bleekmiddel zijn acuut giftig voor zowel land- als waterdieren.”
Reguleren
Li gelooft dat de dood van de dieren het bewijs levert dat het overvloedige gebruik van desinfectiemiddelen de leefomgeving verontreinigt van dieren in de stedelijke omgeving. Li’s team van onderzoekers roept nu wereldleiders op om de verspreiding van desinfecterende chemicaliën in stedelijke gebieden te reguleren, wat volgens hen tot op heden zonder input van de wetenschappelijke gemeenschap is gedaan, zo zeggen ze.
Chemische, desinfecterende middelen doden virussen, bacteriën en andere micro-organismen, door hun celwanden te vernietigen en de proteïnen van cellen te beschadigen door middel van oxidatie. Als deze desinfecterende chemicaliën geïnhaleerd worden door mensen of dieren, kunnen deze middelen de slijmvliezen van de luchtwegen en de spijsvertering irriteren en aantasten. Bij hoge concentraties kan blootstelling zelfs tot de dood leiden.
Bron:
©AnimalsToday.nl Roy Geers
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?