Wolven hebben net als honden het vermogen om te leren. Dat is goed nieuws voor boeren, natuurbeschermers en burgers die bang zijn voor schade door de wolf in Nederland. Er zijn methoden om wolven weg te houden van schapen en hun jachtgedrag te beïnvloeden. In WOLF! volgt Karen Soeters de Europese wolf vanuit dit perspectief, in een documentaire van Robert van Tellingen die met crowdfunding tot stand moet komen.
In de documentaire WOLF! gaat Karen Soeters van House of Animals op zoek naar manieren waarop de mens en de wolf succesvol kunnen samenleven. Soeters volgt het spoor van de Europese wolf en tijdens deze zoektocht brengt ze in beeld hoe wolven leven, hoeveel verschillende wolvenculturen er zijn, wat voor karakter het roofdier heeft en hoe je met die kennis oplossingen kunt vinden om te voorkomen dat wolven vee aanvallen.
‘Gecoachte wolven bijten niet’
Karen Soeters wil met de documentaire bijdragen aan een evenwichtig beeld over de wolf, met kennis, inzicht en kansen voor co-existentie:
“Er bestaat veel onwetendheid over dit prachtige roofdier. Bijna niemand weet bijvoorbeeld dat je een wolf kan opvoeden. Uit Zweeds onderzoek blijkt zelfs dat ze in staat zijn om een bal te apporteren en er zijn wolvenfamilies die deels vegetariër zijn door ander gedrag.”
In samenwerking met wetenschappers en boeren in Slovenië, waar ruim 50 wolven leven, bedacht wolvenexpert Diederik van Liere methoden waarmee hij wolven kan afleren om vee te doden:
“Wolven zijn hele slimme dieren en daar kun je gebruik van maken, door ze vanaf de opvoeding al af te leren zich te richten op schapen.”
Doodschieten
In Duitsland, waar 55 wolvenroedels leven, heeft de regering onlangs een nieuwe wet aangenomen die het toelaat om wolven af te schieten. Op dit moment is dat in Nederland nog verboden, maar veel Nederlandse boeren pleiten er ook voor om wolven dood te schieten. Karen Soeters:
“Het is belangrijk dat we ons niet door angst laten leiden. Met de documentaire willen we laten zien wat voor dier de wolf nu werkelijk is en welke oplossingen er zijn om in het veedichte Nederland met de wolf samen te leven.”
Bekijk de trailer van WOLF! en help mee om de documentaire te maken die de wolf op een nieuwe manier belicht:
.
Geef WOLF! een kans
Voor het maken van de documentaire is een crowdfunding gestart, want we hebben hulp nodig om WOLF! te kunnen realiseren. Wil jij de wolf ook een eerlijke kans geven om te overleven in Nederland, help dan mee om Nederland met een andere blik naar de wolf te laten kijken. Steun WOLF! op de website van Cinecrowd.
©AnimalsToday.nl – House of Animals