De documentaire SAM van House of Animals door Robert van Tellingen gaat over een gered moedervarken uit de vee-industrie, dat nog één keer in vrijheid haar biggen zelf mag opvoeden en verzorgen. Ruim drie jaar volgde Karen Soeters van House of Animals Sam en haar kinderen. De documentairefilm die daaruit ontstond is een integere liefdesverklaring aan het varken, die iedereen zou moeten zien.
De documentaire SAM is gemaakt in nauwe samenwerking met stichting Melief. Na een hard en zwaar leven als fokzeug in de vee-industrie is Sam gered en mocht ze naar Melief, waar zo’n 1200 dieren opgevangen zijn en oud mogen worden. Op het moment van haar redding is Sam hoogzwanger, nadat ze als fokzeug al aan 240 biggen het leven heeft geschonken. Maar voor het eerst mag Sam een échte moeder zijn voor haar kinderen, door ze zelf op te voeden en te verzorgen.
.
Documentaire SAM
Karen Soeters van House of Animals sloot Sam in haar hart en volgde dit bijzonder moedervarken ruim drie jaar. Hieruit ontstond de indrukwekkende en liefdevol gemaakte documentairefilm SAM. Karen Soeters:
“Iedereen kent de karaktertrekjes van katten en honden, waarvan er enkele miljoenen leven in Nederland. Maar van de 11 miljoen varkens in ons land zien we nooit iets. Ik groeide op in Noord-Brabant, overal varkensboeren, maar ik zag mijn eerste varken pas op een kinderboerderij in Amsterdam.”
Varkens zijn erg intelligent en maken veel verschillende geluiden om hun stemming kenbaar te maken bij anderen. Sam is ook een geweldige moeder, die haar kroost verdedigt en uiterst zorgzaam is. In de documentaire SAM krijgt de kijker een unieke kans om dit van dichtbij te mogen aanschouwen.
.
.
Bij Gnadenhof Melief komt Sam langzaam tot bloei, vooral dankzij de intensieve en professionele verzorging door Lothar Vermeulen en Marc Winter. Als kijker word je meegenomen in het verhaal, om al snel niet meer af te willen haken. We leren Sam kennen, mede dankzij de rustige en professionele benadering van Lothar en Marc en de rol van Karen Soeters zelf:
“De documentaire SAM is bedoeld om te laten zien dat sommige dieren afgrijselijk behandeld worden, terwijl het heel bijzondere en voelende wezens zijn. Waarom het ene dier wel en het andere niet? Na Sam is het erg moeilijk om je voor te stellen dat we varkens, koeien en andere dieren in de vee-industrie zo behandelen als we nu doen.”
Liefdesverklaring aan het varken
Filmmaker Robert van Tellingen heeft de rust aangevoeld op het erf bij Melief. Dat leverde prachtige beelden op waarbij de varkens echt te observeren zijn. De documentairefilm van ruim een uur is prettig ingesproken door Loretta Schrijver. De speciaal voor SAM geschreven muziek van Joris van de Kerkhof (niet de journalist) is qua sfeer uiterst passend. Hierdoor wil je de documentaire SAM van het begin tot het einde zien. Dat is een groot compliment voor de makers.
.
.
Naar verwachting zal de documentaire SAM binnenkort te zien gaan zijn in filmhuizen. De presentatie op zondag 10 november in Het Ketelhuis in Amsterdam toonde aan dat SAM uiterst geschikt is voor het grote doek. Ook voor jongere kijkers zal SAM een bijzondere ervaring opleveren.
.
- Steun stichting Melief
- Website #MYMOMSAM
- Meer over Sam op AnimalsToday
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?