Een Italiaanse kalkoenboerderij is bestraft en geschorst wegens ernstige dierenmishandeling. Er werd een boete opgelegd van ruim 12.000 euro. De misstanden werden onthuld in de documentaire Food for Profit. Inspecties bevestigden ernstige overtredingen. Dit incident staat niet op zichzelf: overal in de EU lijden dieren onder slechte omstandigheden in de intensieve veehouderij.

De boerderij, gelegen bij Rieti in de regio Lazio, houdt tot 43.000 kalkoenen in zes overvolle schuren. Het bedrijf had illegale werknemers in dienst. Ze werden betaald op basis van het aantal vrachtwagens dat ze met kalkoenen hadden gevuld. Dit leidde tot brute behandeling van de dieren. Kalkoenen werden ruw in kooien gegooid, waardoor velen, zelfs voor transport, gewond of dood eindigden.
Italiaanse ‘NVWA’ registreert ernstige feiten
Inspecties door de Italiaanse Gezondheids- en Veiligheidsdienst NAS bevestigden meerdere overtredingen, namelijk ernstige dierenmishandeling, gebrekkige hygiënemaatregelen, ongeregistreerde dieren, onvoldoende registratie van medicijngebruik, en grote tekortkomingen op het gebied van arbeidsveiligheid.
Docu Food for Profit
Dierenrechtenorganisatie Lega Anti Vivisezione (LAV) bracht de misstanden aan het licht in de documentaire Food for Profit. Onderzoekers werkten maandenlang undercover op verschillende boerderijen in Europa. Zij gebruikten verborgen camera’s en spraken met insiders uit de sector. De beelden tonen systematische mishandeling van dieren, illegale praktijken en nalatigheid in wetshandhaving. De recente uitzending op nationale televisie in Italië leidde tot inspecties, boetes en zelfs sluitingen van bedrijven, waaronder de Italiaanse kalkoenboerderij.
Let op: de trailer bevat gruwelijke beelden.
Food for Profit is vanaf 27 maart te zien op verschillende plekken in Nederland. Zie hier een overzicht van tijden en plaatsen.
Dierenleed in de Europese intensieve veehouderij
De situatie op deze kalkoenboerderij is geen uitzondering. In de hele EU worden dieren op grote schaal uitgebuit in de intensieve veehouderij. Dieren leven dicht op elkaar in overvolle stallen, zonder daglicht en met minimale bewegingsruimte. Kalkoenen, kippen, varkens en koeien lijden onder deze omstandigheden, waarbij stress, ziekte en verwondingen de orde van de dag zijn. Ondanks toenemende kritiek blijven veel Europese landen deze praktijken toestaan.
Kalkoen in Nederland
Ook in Nederland lijden miljoenen dieren onder de intensieve veehouderij. De kalkoensector is sinds de eeuwwisseling fors gekrompen, van 120 tot ongeveer 30 nu. Net als in andere sectoren, duiken ook hier af en toe undercoverbeelden op van mishandeling in slachthuizen en tijdens transporten. Dus ondanks de relatief strenge Nederlandse regelgeving, blijven structurele misstanden bestaan.
Dierenrechtenorganisaties zoals LAV pleiten voor strengere EU-wetgeving om dierenleed in de intensieve veehouderij te verminderen. Zonder harde maatregelen blijven miljoenen dieren dagelijks lijden. Naast strengere regels is betere handhaving essentieel. Boetes, zoals die in het Italiaanse geval, zijn een stap in de goede richting, maar lossen het fundamentele probleem niet op.
Dieren zijn geen productiemiddelen
De intensieve veehouderij moet drastisch veranderen. Dieren zijn geen productiemiddelen, maar levende wezens met gevoel en recht op een dierwaardig bestaan. De EU moet dringend werk maken van betere dierenwelzijnswetten en een transitie naar een duurzamer, diervriendelijker landbouwsysteem.
Bron:
©AnimalsToday. nl Savannah Drenth