De Raad van Beheer heeft per 1 juni een DNA-databank opgericht met als doel het rashondenleed uit te bannen. “Een DNA-databank is echter geen oplossing”, zo meldt de Sophia-Vereeniging in De Telegraaf en Trouw. De Raad van Beheer vertegenwoordigt nog niet de helft van alle fokkers in Nederland, bovendien kan de organisatie niemand iets verplichten. Daarnaast zijn veel extreme uiterlijke kenmerken en erfelijke gebreken bij rashonden niet meer terug te draaien. Ook wordt inteelt niet voorkomen met een databank. De Sophia-Vereeniging pleit daarom voor een verbod op het fokken op extreme uiterlijke kenmerken, op inteelt en op rasdierenshows, opgelegd door de overheid.
Verplichte DNA-test
Bij pups van rashondenfokkers die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer, wordt per 1 juni DNA afgenomen. Dit DNA wordt opgeslagen in een databank waarmee afwijkingen en te nauwe verwantschappen gesignaleerd kunnen worden. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging:
“Het opsporen van erfelijke gebreken via een databank heeft echter geen enkele zin als er niet tegelijkertijd voorkomen wordt dat er nieuwe gebreken ontstaan. Zo lang er rashondenshows worden gehouden, zal daarvan sprake zijn.”
Rashondenshows
Bij rashondenshows wint het dier dat volgens de keurmeester het best aan de rasstandaard voldoet. Veel rashondenliefhebbers willen graag een nakomeling van een kampioen en zijn bereid daar flink voor te betalen. Daarom worden de winnaars van dergelijke shows op grote schaal ingezet als fokdier. Een fokreu levert al gauw honderden nakomelingen. Het verder fokken met deze nakomelingen zet de deur wagenwijd open voor inteelt. Daarmee neemt het aantal erfelijke gebreken in nieuwe generaties weer toe.
Wetgeving
De DNA-controle is geen wettelijke verplichting. Het geldt alleen voor de 192 rasverenigingen die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer. Nog niet de helft van alle rashondenfokkers (en fokkers van look-alikes) valt onder het toezicht van de Raad van Beheer. Van Horck:
“Wetgeving is daarom de enige manier om de problemen in de fokkerij aan te pakken. De regels moeten gelden voor álle honden. Pas als de regering een einde maakt aan hondenshows, inteelt en het fokken van honden met een ziekmakend uiterlijk, kan het welzijn van honden in Nederland echt verbeteren.”
Persbericht Koningin Sophia-Vereeniging