Het Ministerie van Landbouw blokkeert momenteel de voortgang van een nieuwe Dierenwelzijnswet in Spanje. De jachtsector is niet tevreden over de maatregelen die van toepassing zijn voor jachthonden. Enkele punten van de nieuwe wet zijn bedoeld om het dumpen van honden tegen te gaan. Volgens dierenwelzijnsorganisaties worden meer dan 50.000 galgo’s (hazewindhonden) en andere jachthonden na het jachtseizoen verwaarloosd en gedumpt.
Twee maanden geleden werd het voorontwerp van de wet goedgekeurd. Volgens Sergio García Torres, directeur van het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten, ligt de ongecontroleerde hondenfok ten grondslag aan de hoge aantallen gedumpte honden. De nieuwe wet verbiedt de hondenfok door particulieren. Alleen geregistreerde professionals mogen nog honden fokken volgens bepaalde richtlijnen. Daarnaast moet een nieuw, nationaal registratiesysteem het dumpen van dieren verminderen. Ook komen er nieuwe normen voor de grootte en faciliteiten van ruimtes waar meer dan vijf honden verblijven. Het duivenschieten wordt ook verboden.
¿Hasta cuándo vamos a permitir esa salvajada denominada "Tiro al pichón "?
¿Deporte? Dudamos mucho que se pueda denominar así.
En este país nacer paloma es una maldición. Especialmente en Euskadi. #NoALaCaza #LaVerdadDeLaCaza #StopTiroAlPichon #VictimasDeLaCaza pic.twitter.com/NL6lgDcxhh
— Plataforma NAC #NoALaCaza (@plataforma_NAC) October 14, 2020
Jachthonden zijn geen huisdieren
De jachtlobby reageert afwijzend tegenover deze voorstellen. Naar eigen zeggen zijn hun honden geen huisdieren en hoeven ze namelijk dus niet aan de nieuwe wet te worden onderworpen. Volgens Luis Planas, de socialistische Minister van Landbouw, moet er daarom onderscheid zijn tussen honden bestemd voor particulier gebruik en voor de jacht. Verder mag de wet de hondenfok niet beperken in plaatsen waar de jacht een belangrijke inkomstenbron vormt. Volgens een onderzoek van Deloitte genereert deze sector 187.000 banen. Bovendien zou de wet de rurale levensstijl in plattenlandsgemeenschappen in Andalusië, Extremadura, Castillië en León en Castillië-La Mancha aantasten. Een deel van deze regio’s ligt in handen van de socialisten (PSOE). De Spaanse krant El Confidencial stelt dat de Andalusische verkiezingen voor de deur staan en dit een gevoelige kwestie is die electorale vooruitzichten van de PSOE zou kunnen schaden.
Galgo-problematiek
Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) maakt zich zorgen over de impact van deze discussie op de bescherming van jachthonden. Marius Kolff, directeur:
“Opnieuw laat de Spaanse socialistische partij PSOE de dieren in de kou staan. Omdat ze bang zijn voor stemverlies in bepaalde landelijke regio’s stemt de partij niet voor bescherming van de afgrijselijke mishandelingen die de jachthonden moeten doorstaan. Het gaat niet om een paar dieren, nee, minstens 50.000 dieren per jaar! Bij onze strijd tegen het stierenvechten maakten wij deze dubbele moraal om stembehoud van PSOE ook al mee.”
Volgens schattingen worden namelijk 50.000 galgo’s en andere jachthonden na het jachtseizoen gedumpt en/of gedood. Officiële cijfers bestaan echter niet. Om meer zicht te krijgen in het daadwerkelijke aantal gedumpte jachthonden per jaar, lanceerde het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten in januari een nieuw registratiesysteem. Hierdoor kunnen opvangcentra voortaan doorgeven hoeveel dieren ze vinden en/of redden.
Volgens CAS zien de jagers de honden als voorwerpen: als ze niet langer dienen, laten de jagers ze aan hun lot over. Soms doden ze de dieren door ze in waterputten of ravijnen te gooien of aan bomen op te hangen. Zo werden in Tarancón in 2018 en 2021 twee massagraven gevonden met respectievelijk minstens 30 en 10 kadavers van galgo’s. Tot slot leidden deze vondsten tot veel commotie in de Spaanse samenleving.
Campagne Save the Galgos
In oktober lanceerden CAS en de Spaanse organisatie AnimaNaturalis de campagne Save the Galgos. De organisaties hebben namelijk de krachten gebundeld om aandacht te vragen voor de galgo-problematiek en een betere bescherming van de honden te realiseren. Sinds oktober bezochten ze Madrid, Valencia, Catalonië, Andalusië en Aragón, waar ze de media én in het bijzonder volksvertegenwoordigers op de hoogte brachten van de noodzaak van het verbeteren van de bestaande reglementen en het creëren van nieuwe wetten. Uiteindelijk stelde Senator Carles Mulet vragen aan de Spaanse regering over de situatie van de galgo’s in het land. Onder meer vroeg hij welke acties er genomen zijn om deze jachthonden te beschermen tegen mishandeling.
‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’
De galgoproblematiek wordt zichtbaar gemaakt in de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ van Animals Today (voorheen PiepVandaag). Voor het maken van de documentaire reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…
Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefania Pampin Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions.
Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder:
Bronnen:
- Persbericht Comité Anti Stierenvechten
- Lees meer:
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer