Na het uitkomen van de film ‘Kangaroo: A Love-Hate Story’ is in Australië een felle discussie losgebarsten. In de documentaire is te zien hoe kangoeroes op bloedige wijze worden afgemaakt door jagers.
Er leven meer dan 47 miljoen kangoeroes in Australië. Volgens de autoriteiten zijn dat er genoeg en dus mogen er jaarlijks miljoenen kangoeroes worden afgeschoten. Vooral veehouders zijn daar blij mee, want zij vinden de dieren een enorme plaag: ze eten het gras op, dat voor het vee is bedoeld. De filmmakers suggereren echter het het uitsterven van kangoeroes niet ondenkbaar is, als de jacht op deze dieren doorgaat.
Het afschieten van kangoeroes is wel aan voorwaarden gebonden: jagers hebben een speciale vergunning nodig en er mogen alleen mannetjes worden gedood . Dat moet gebeuren met één enkel schot door het hoofd, om het dier zo min mogelijk te laten lijden.
Bloederige praktijk
In de praktijk gaat het er echter heel anders aan toe. Vaak lukt het niet om de dieren in één keer te doden, wat resulteert in een lange, pijnlijke doodsstrijd. In de film is zelfs te zien hoe jagers baby-kangoeroes uit de buidel van de moeder halen en deze tegen een auto doodslaan.
Australische boeren zijn boos. Zij zeggen dat de film misleidend zou zijn. Volgens hen is de suggestie dat kangoeroes uit zouden kunnen sterven een leugen. Op het platteland zijn kangoeroes een bron van inkomsten: het vlees en de huiden leveren jaarlijks meer dan 125 miljoen euro op.
Strengere regelgeving
Veel mensen roepen op tot strengere regelgeving maar op het platteland zijn ze daar juist tegen. Zo’n 80 procent van de bevolking van 23 miljoen mensen die in Australië wonen, woont langs de kuststrook in de stad. Volgens NOS-correspondent Robert Portier toont de discussie die is losgebarsten een grote kloof tussen deze mensen en de overige 4 miljoen mensen die op het platteland wonen: een gebied zo groot als Ierland tot Moskou. Portier:
“Mensen uit de outback vinden dat stedelingen niet begrijpen wat er bij hen speelt, hoe het echt in elkaar steekt met die kangoeroes. Mensen in de stad zouden te veel reageren uit emotie en te weinig vanuit economisch perspectief. Boeren kijken veel pragmatischer naar kangoeroes, omdat ze een effect hebben op hun inkomen.”
Portier denk niet dat de strengere regelgeving er gauw zal komen:
“De groenen willen scherper toezicht en gebruiken de film als lobby-instrument. Maar op dit moment heeft Australië een conservatieve regering die aan de kant van de boeren staat.”
Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, heeft in het Europees Parlement opgeroepen tot een verbod op kangoeroevlees. Rusland en de Amerikaanse staat Californië hebben al eerder zo’n verbod ingesteld.
Bekijk hieronder de trailer van Kangaroo: A Love-Hate Story:
https://www.youtube.com/watch?v=8Oaeaqndd7g
Bron: NOS ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Als alle beelden in die documentaire echt zijn, is het inderdaad heel goed dat er eindelijk eens protesten over komen!! Sowieso kan de vleesconsumptie in de wereld, maar bij landen als Australië, heel erg omlaag!!! Het vlees eten loopt daar immers de spuigaten uit… (Ik ben tegen betutteling en bemoeienis etc. Maar bij dit soort onderwerpen is het eigenlijk geen ‘bemoeien)!’ En daarna andere punten voor dierenwelzijn ook verbeteren!
Er zijn bijna 7 miljard mensen,dat is pas veel en wie waren er als eerste bewoners in Australie, denk niet de mens.
Ook hier weer veeboeren met hun gruwelijke praktijken en denken dat ze zich alles kunnen permiteren.
Jagers en veeboeren zijn vaak dezelfde personen met een zeer zieke geest.
Je hebt volkomen gelijk. Voor een keer zeg ik: eigen volk eerst. Dat volk is in dit geval de Kangoeroe en de Aboriginal. Niet de nazaten van de gevangenenkolonie van de Britten.