Emmanuel De Merode, de Belgische directeur van Nationaal Park Virunga in Congo, is na een maand van herstel weer in het openbaar verschenen. 15 april werd De Merode vanuit een hinderlaag beschoten en raakte hij ernstig gewond. “De Merode vertrok vanuit Goma naar Rumangabo, waar zich een belangrijke basis van het Congolees instituut voor het natuurbehoud (ICCN) bevindt, toen onbekende, gewapende mannen, hem in een hinderlaag hebben gelokt”, aldus een communiqué van de autoriteiten in Kivu.
Voor het eerst na de aanslag legt De Merode nu een publieke verklaring af. Vooral de Engelse oliemaatschappij Soco moest het ontgelden, die in het Park naar olie wil boren. De Merode:
“Dit zijn plunderingen van de natuurlijke rijkdommen.”
De directeur van Virunga hoedt zich ervoor om schuldigen aan te wijzen, maar het was opvallend dat hij hard van leer trok tegen Soco International. De Merode:
“De rechtsstaat moet gerespecteerd worden. De exploitatie van olie in Virunga is een illegale activiteit die neerkomt op de plundering van natuurlijke rijkdommen. Dit is te vergelijken met de illegale plunderingen waarvan in VN-expertenrapporten en rapporten van gerenommeerde mensenrechtenorganisaties gewag wordt gemaakt. Naar olie boren in Virunga is de foute weg. Het enige alternatief dat wij daar tegenover moeten stellen is de ontwikkeling van een economische activiteit die het goed bestuur en de rechtsstaat respecteert.”
Tijdens zijn toespraak in het Brusselse Egmontpaleis kwam De Merode met een economisch herstelplan voor de vier miljoen Congolezen die in de buurt van het park leven:
“Ecologie kan bijdragen aan de economie. Virunga kent een bergachtig landschap met veel snelstromende rivieren. Het is mogelijk om die waterkracht om te zetten in energie, die vervolgens gebruikt kan worden voor de creatie van jobs. En het is door jobs te creëren dat wij erin zullen slagen om de enorme werkloosheid, een van de belangrijkste bronnen van het conflict, weg te nemen.”
Ook het Albertmeer, een meer in het Virunga National Park, wordt bedreigd door olie-exploratie. De Merode:
“Op het meer wordt momenteel jaarlijks 10.000 ton tilapia gevist. Uit een studie blijkt dat je die opbrengst via enkele eenvoudige en duurzame verbeteringen snel kunt verhogen naar 16.000 ton. Voor de vissers en de lokale economie is dat echt een enorm verschil. Virunga kan voor een enorme economische en sociale ontwikkeling in de regio zorgen. Maar natuurbescherming, menselijke ontwikkelingen en economie moeten hand in hand gaan, anders loopt het fout.”
Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Ben ik helemaal mee eens, maar het kweken van tilapia, daarmee verwoest je het hele meer en dus ook de natuur.
Het meer zal zwaar verontreinigd worden met bestrijdingsmiddelen en antibiotica om de vissen in leven te houden, ook niet echt diervriendelijk en zeker niet gezond.