Door klimaatverandering wordt de aarde steeds warmer en dat is voor ijsberen in de Hudsonbaai een groot probleem. Zij jagen in de wintermaanden op het bevroren zee-ijs op zeehonden.
Tijdens de zomermaanden, wanneer het ijs smelt, verblijven de dieren aan land, waar ze dan geen zeehondenvlees kunnen eten. Door klimaatverandering houden de warmere tijden echter steeds langer aan. Dit heeft een negatief effect op de gezondheid en de voortplanting van de ijsbeer.
Wetenschappers van de British Ecological Society observeerden de migratiepatronen van vrouwelijke ijsberen in dit gebied tussen 1991 en 1997 en tussen 2004 en 2009. Ze bevestigden halsbanden met een radiozender rond de nek van de dieren. Mannetjes konden niet onderzocht worden omdat hun nek breder is dan hun hoofd, waardoor het toestel zou afvallen.
De uitkomsten zijn verontrustend. Sinds 1990 neemt de ijsberenpopulatie af. De algemene gezondheid van de dieren is alleen maar slechter geworden en het aantal jongen dat wordt voortgebracht is enorm gedaald.
Het blijkt dat de kansen voor overleving het hoogst zijn voor de de dikste ijsberen, met de meeste vetreserves.
Dr. Seth Cherry zegt dat voor de ijsberen nu een “survival of the fattest” aan het worden is.
Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl