Op verzoek van de Partij voor de Dieren heeft staatssecretaris Dijksma deze week aan de Tweede Kamer laten weten dat zij het huidige beleid voor de omgang met agressieve honden nader gaat bekijken. De Partij voor de Dieren dringt aan op aanpassing van het huidige beleid, omdat er veel problemen zijn met de manier waarop vermeend agressieve honden op dit moment worden getest. De tests zijn onzorgvuldig, waardoor honden onnodig worden gedood.
In 1993 werd door het toenmalige ministerie van LNV de Regeling Agressieve Dieren (RAD) ingesteld naar aanleiding van bijtincidenten. Het doel was om het aantal bijtincidenten terug te dringen en risico’s op bijtincidenten te beperken. In 2008 werd de RAD geëvalueerd en werd duidelijk dat dit doel niet werd gehaald.
Nadat de RAD om deze reden werd afgeschaft is vanaf 2009 het risico assessment voor agressieve honden ontwikkeld door de Universiteit Utrecht. Op basis van een gedragstest kunnen toekomstige bijtincidenten en de kans daarop worden voorspeld bij honden die al eens gebeten hebben of waarbij de kans op bijten groot is. Vanuit maatschappelijke organisaties en de wetenschap is er veel kritiek op deze nieuwe test en het beleid rondom de omgang met de honden. Wanneer honden in beslag worden genomen zitten zij vaak weken of zelfs maanden alleen in een kennel voordat ze worden getest. Door deze omstandigheden kunnen de dieren letterlijk gek worden en krijgen zij een verkeerde testuitslag. Honden worden hierdoor onterecht geëuthanaseerd.
De Partij voor de Dieren heeft staatssecretaris Dijksma gevraagd te kijken naar de problemen met en de kritieken op het huidige beleid. Dijksma heeft gehoor gegeven aan dit verzoek en beloofde voor de zomer met een brief te komen waarin zij zal aangeven of zij aanpassing van het beleid nodig acht. Ze zal bezien of er aanvullende maatregelen nodig zijn om het aantal bijtincidenten te verminderen en tegelijkertijd het onnodig doden van honden te voorkomen. Ze laat de Raad voor Dieraangelegenheden bekijken of het vergroten van de kennis en kunde van de eigenaren ook tot de oplossingen behoort.
Esther Ouwehand: “Elke mogelijk agressieve hond moet op een respectvolle manier worden behandeld en op betrouwbare manier worden getest. Kenners wijzen er terecht op dat het niet zorgvuldig is om honden eerst wekenlang opsluiten en vervolgens testen in een voor de hond niet-vertrouwde omgeving of situatie. Dergelijke onbetrouwbare tests zouden niet moeten worden toegestaan.”
Persbericht Partij voor de Dieren
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Wij hebben een Amstaff een herplaatsingshond die al eerder herplaatst was. Toen wij hem ophaalden was hij druk en onbesuisd maar naar mensen toe niet agressief. Hij was daar met nog 2 andere honden in dat huis. Wij hebben hem direct gekorfd en bijna altijd aangelijnd op eigen initiatief ook in het losloopgebied. Op een dag was mijn vriend de honden aan het uitlaten en liet nadat hij uitgebreid had rond gekeken en er niemand was ook de Amstaff even los om zijn behoefte te laten doen. De buurman die aan de rand van het bos woont liet zijn honden zonder te kijken wie er was ineens achter het hek los en voordat mijn vriend het wist ging onze hond ging er achteraan. Gevolg een dwarslaesie bij een van de honden van de buurman en moest ge-euthaniseerd worden. Er kwam geen procesverbaal omdat het om een losloopgebied ging en de hond gekorfd was. Wij werden na deze agent vervolgens benaderd door een wijkagent. Ons werd gevraagd mee te werken aan een schouw om aan te tonen dat onze hond niet agressief was. Mijn vriend laat de honden langdurig en veelvuldig uit en traint deze hond dagelijks. Hij vraagt mensen ook of hij met hen mee mag lopen in het bos en zo heeft hij geleerd om andere honden met rust te laten. Eind december hebben wij de hond ook laten castreren. De hond werd eind februari dit jaar getest. Uit de test kwam naar voren dat de hond niet agressief is had de test zelfs goed doorlopen meldde de heer Schilder ons. Maar ondanks deze goede uitslag kregen de hond toch de aanbeveling korven en aangelijnd houden en een gehoorzaamheidscursus en aandachtscursus laten volgen. Tuurlijk vind ik het rot voor dat hondje maar ik vind het nogal oneerlijk omdat die buurman zijn honden gewoon in het bos had los gelaten zonder begeleiding. Hij had niet eens rond gekeken. Mijn vriend had wel rond gekeken, was ook gewoon bij de hond maar omdat iemand anders nonchalant is en te lui is om met zijn eigen honden te lopen mogen wij de Amstaff nu nooit meer loslaten. Het was niet eens een bijtincident de agent noemde het een botsincident. Het gebeurde in een losloop gebied en de honden van de buurman waren onbegeleid in het bos. Hij loopt regelmatig naast andere honden en doet er niets op uit en dan toch dit…
Idd Wenda. Ze moeten eerst bij de eigenaren zijn. Wij hebben een amerikaanse stafford. Met onze hond hebben we 2 cursussen gevolgd en hij heeft deze goed afgesloten. Ik kan me echt geen lievere hond voorstellen. Hij is geweldig met ons zoontje van 2 jaar.
Kijk maar eens welke personen er lopen met de zogenaamde gevaarlijkste honden.
Mensen die bang zijn, maar toch stoer willen overkomen lopen met een bepaalde soort honden.
Dit is misschien discriminatie, maar de feiten liegen er niet om.
Ook ik ben het eens met Wenda Fransbergen, ga eerst eens naar de eigenaren kijken dan pas naar de hond. Een hond bijt nooit zonder reden of wat dan ook naar iemand.
En inderdaad betere controle dat eerst ieder maar eens zijn puppy cursus behaald met zijn pup dan zou de wereld al een stuk verder zijn.
Alles jullie eens beginnen met de eigenaars aan te paken!!
Een ieder die een hond heeft of gaat aanschaffen verplicht een goede cursus laten volgen,agressieve honden worden er niet geboren een enkeling heeft een tik in het hoofd.
Ze worden agressief gemaakt door de mens,die zijn verknipt en daar ligt de oorzaak.
Als afweer systeem is een hond alleen in staat om te bijten,en geef ze eens ongelijk!!!
Ja ik ben tegen agressie van honden maar nog meer in de mens die ze zo gemaakt heeft,dat noem ik nu asociaal gedrag!!!
AMEN!