Op donderdag 12 september is het ‘Oudere dierendag’ en wordt tweemaal het keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ uitgereikt. Trotse ontvangers zijn kinderboerderij De Drassige Driehoek in Rijswijk en kinderboerderij De Sik in Breda. Van de circa 600 kinderboerderijen en dierenweides in Nederland, zullen na donderdag 9 het keurmerk Diervriendelijke kinderboerderijen dragen.
Ook dieren hebben recht op een mooie oude dag. Om daar aandacht voor te vragen is het op 12 september voor der zevende keer ‘Oudere dierendag’, een initiatief van Comité Dierennoodhulp. Op veel kinderboerderijen, net als bij veel fokkers, krijgt het grootste deel van de dieren niet de kans om oud te worden. In het voorjaar worden ze geboren en met blijdschap ontvangen, maar in het najaar verdwijnen veel dieren stilzwijgend als ‘overtallig’ via de achterdeur naar handel en slacht.
Diervriendelijke kinderboerderijen
Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die om die reden niet fokken en hun dieren wél oud laten worden. Dat goede voorbeeld staat op Oudere dierendag in de spotlights. Van de circa 600 kinderboerderijen en dierenweides in Nederland, zullen na donderdag in totaal 9 kinderboerderijen het keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ dragen, wat neerkomt op 1,5 procent van het totaal.
Om de uitreiking van het keurmerk te vieren krijgen alle dieren traktaties als maïs, wortels, appels, andijvie en pompoen. Kinderboerderijen die het keurmerk ontvangen laten alle dieren in leven tot ze van ouderdom sterven. Er wordt niet gefokt; nieuwe dieren komen uit de opvang. ‘Sociale dieren’ zitten altijd met soortgenoten gehuisvest en alle dieren hebben voldoende ruimte om zich natuurlijk te gedragen – en mensen uit de weg te gaan. Ook zijn de dieren gegarandeerd van medische zorg en zijn er geen actieve, voor de dieren stressvolle knuffeluurtjes met bezoekers.
Ooit was het anders bij kinderboerderij De Sik in Breda. Men fokte met dieren en niet alle bewoners mochten er oud worden. Maar het beheer en de vrijwilligers hebben er hard voor gevochten om het bestuur mee te krijgen in hun visie om respectvol met dieren om te gaan. Sandra van de Werd namens Comité Dierennoodhulp:
“Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderijen het goede voorbeeld geeft. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.”
.
Oudere dierendag bittere noodzaak
Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen en bij fokkers krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes vindt later de dood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Comité Dierennoodhulp vindt dit onbegrijpelijk, hierdoor geeft men kinderen het slechtst mogelijke voorbeeld, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol, zoals het zou moeten zijn.
Bron:
- Persbericht Comité Dierennoodhulp
- Meer informatie over het keurmerk
- Lees ook op AnimalsToday:
.
Stadsboerderij Alkmaar krijgt keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?