Met kerst worden wereldwijd miljoenen dieren geslacht voor de kerstmaaltijd. Een mooi moment om te laten zien dat je een bijzonder en feestelijk menu kunt samenstellen zonder gebruik te maken van dierlijke producten. We mogen het inmiddels wel een traditie noemen: de heerlijke diervriendelijke kerstrecepten van Animals Today. We hopen dat dit kerstdiner, samengesteld door de (eind)redactie, je inspiratie geeft.
Voorgerecht – Farinata met tomaat
Angelique Lagarde:
“Farinata is een soort gebakken (pannen)koek van kikkererwtenmeel en kun je met allerlei lekkers beleggen. Als combinatie met frisse tomaat is het een originele variatie op bruschetta. Het beslag moet enige tijd rusten, dus het is raadzaam op tijd te beginnen met de (korte) voorbereiding. Ga je het eenmaal bereiden dan is het hapje snel klaar.”
Ingrediënten Farinata met tomaat voor 4 personen:
- 250 gr kikkererwtenmeel (besan)
- 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
- 4,5 dl warm water
- 3 tomaten (Roma)
- 1 teen knoflook
- 3 takjes basilicum
- Zwarte olijven
- 4 gedroogde tomaten in reepjes
- Zeezout
- Peper
- Olijfolie
- Optioneel: rucola, rode ui
Bereiding:
Meng het kikkererwtenmeel met het water in een kom door rustig te roeren. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat zeker 2 uur staan. Voeg daarna peper en zeezout naar smaak toe, een eetlepel olijfolie en de rozemarijn.
Terwijl het beslag rust kun je het tomatenmengsel maken. Verwijder de zaadjes van de tomaten en snij ze in stukjes. Voeg de gedroogde tomatenreepjes toe. Snij de olijven in plakjes en scheur de basilicum. Voeg toe aan de tomatenblokjes. Knijp de teen knoflook uit boven de tomaten.
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe een scheutje olijfolie in een bakvorm van 20 x 20cm en zet deze even in de oven tot de vorm heet is. Voeg het kikkererwtenbeslag toe. Bak ca. 15 minuten, de farinata is dan gaar en knapperig.
Laat de farinata iets afkoelen en snij in vieren. Voeg het tomatenmensel toe en besprenkel met olijfolie. Optioneel: Bestrooi de tomaten met wat rucola en rode ui.
Variatie op het recept Tomatenfarinata uit het boek 500 Vegan gerechten van Deborah Gray.
Hoofdgerecht – Langedijker koolschotel
Monique van Dijk:
“Veel mensen hebben met kerst juist behoefte aan eenvoud, in plaats van een enorme overvloed op tafel, waarvan vaak een hoop weer wordt weggegooid. Deze ovenschotel is makkelijk te maken, is feitelijk een eenpansgerecht en is toch feestelijk lekker. Wat wil je nog meer?”
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg witte kool (fijn gesneden)
- 1 pond plantaardig gehakt (bijv. van Naturli)
- 1 grote prei
- 1 grote ui
- 2 tomaten
- Mespuntje zout
- Vleugje peper
- 2 theelepels kerrie
- 1 teentje knoflook
- 150 gram geraspte plantaardige kaas (bijv. van Violife)
- 400 gram aardappelpuree
- De hoeveelheden zout en kruiden eventueel naar smaak aanpassen.
Werkwijze:
De kool licht aanbakken in olie of een ander braadproduct met de kerrie, knoflook, peper en zout. De gesneden prei toevoegen en even meebakken. Het plantaardige gehakt in een andere pan rul bakken. Het gehakt door het groentemengsel scheppen.
Schep het gehakt-/groentemengsel in een ovenschaal. Leg de aardappelpuree als laag boven op het groentemengsel. Houd een beetje puree apart, doe het in een spuitzak en garneer de randen van de schaal met toefjes. Snijd de tomaat in de helft, leg de helften met de binnenkant naar boven op de aardappelpuree. Bestrooi het geheel met de geraspte plantaardige kaas.
Plaats de schotel in een voorverwarmde oven van ca. 200 graden. Na ca. 20 minuten heb je een overheerlijke koolschotel.
Bijgerecht – Texaanse aardappelsalade
Lianne Raat:
“Het recept voor de Texaanse aardappelsalade komt uit het kookboek ‘BISH BASH BOSH!’. De koks Ian en Henry van Bosh! maken geweldige plantaardige recepten. Deze aardappelsalade is makkelijk te maken en ideaal als bijgerecht voor het kerstdiner.”
Ingrediënten Texaanse aardappelsalade voor 6-8 personen:
- 900 gram (nieuwe) aardappelen
- 2 selderij stengels
- 1 rode paprika
- 8 stengels lente ui
- 8 kleine augurken
- 4 eetlepels kappertjes
- 1 citroen
- 10 gram verse dille
- 10 gram verse peterselie
- 10 gram verse munt
- 10 gram verse koriander
- 125 gram eivrije mayonaise (bijv. Remia Mayolijn of volvette vegan mayonaise)
Bereiding:
Schil de aardappelen en laat deze 15 tot 20 minuten koken totdat ze gaar zijn en giet ze daarna af. (Je kan natuurlijk ook de aardappelen in de schil laten zitten.)
Snijd ondertussen alle groenten en kruiden fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Meng in een kom alle ingrediënten met de mayonaise en de citroenrasp en het citroensap. Snijd de aardappels nadat ze zijn afgekoeld in partjes en meng deze door rest van de ingrediënten.
Via deze link kan je een kookvideo van de salade bekijken.
Nagerecht – Chocoladekersentaart
Estefanía Pampín Zuidmeer:
“Wat een heerlijke combinatie tussen de diepe en rijke smaak van de chocola en de fruitige kersen in deze chocoladekersentaart. Dit recept is niet alleen heel erg lekker, het zit boordevol vitamines en is ook nog glutenvrij en suikervrij.”
Ingrediënten chocoladekersentaart voor 4 personen:
- 200 gram amandelmeel
- 200 gram ontpitte dadels
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 rijpe avocado’s
- 8 volle eetlepels rauwe cacaopoeder
- 2 theelepels kaneel
- 30 kersen
- Snufje zout
Werkwijze:
Maal de ontpitte dadels met de amandelmeel en de kokosolie fijn. Kneed vervolgens het mengsel tot een bal en druk het in de vorm tot een platte bodem voor de taartbodem.
Vervolgens maak je de vulling. Snij daarvoor de avocado’s in stukjes en ontpit de kersen. Voeg de avocado’s, 20 kersen en 8 lepels cacaopoeder, twee theelepels kaneel en een snufje zout in de keukenmachine en meng het tot een smeerbare vulling.
Bedek de taartbodem met de chocoladevulling en garneer de bovenkant met de resterende 10 kersen. Laat de taart minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. De taart 30 minuten vóór serveren uit de koelkast halen.
Deel jouw diervriendelijke kerstrecepten
Welke diervriendelijke kerstrecepten kunnen jullie ons aanraden? We zijn heel benieuwd, dus deel je recepten met ons via de reacties onder dit artikel. Alvast eet smakelijk en fijne feestdagen, voor dieren en mensen!
.
Meer diervriendelijke kerstrecepten van Animals Today:
- Diervriendelijk kerstmenu 2015
- Diervriendelijk kerstmenu 2016
- Diervriendelijk kerstmenu 2017
- Diervriendelijk kerstmenu 2018
- Lees ook:
.
.
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Kerst is een hel voor de dieren. Mensen denken daar totaal NIET over na. Het is tegen woordig een “feest” om je zoveel mogelijk vol te proppen met eten en drinker. Ik walg daarvan!!. Iedere dag is het een hel voor de dieren!! Het zou beter zijn, zoals ik al 50 jaar doe, om geen dierenlijken meer te eten.
Daar zijn de dieren NIET voor op de wereld om te misbruiken in welke vorm dan ook.