Doe dieren, jezelf en je gasten tijdens kerst een plezier met het diervriendelijke kerstmenu van PiepVandaag! Hieronder vind je een overheerlijk voorgerecht, hoofdgerecht en toetje. Alles is geschikt voor vegetariërs en veganisten, want waarom zouden dieren het slachtoffer moeten worden van het feest van de vrede? Het menu is afgestemd op maximaal 4 personen. Veel succes met het kokkerellen en laat je ons weten of het lekker was?
Voorgerecht:
Gerookte ‘cheddar’ met toastjes en stokbrood
Hoofdgerecht:
Hartige taart met zoete aardappel
Zwitserse boontjes
Salade met pompoen, cranberry’s en gekarameliseerde pecannoten
Nagerecht:
Sinaasappelcake met ijs
Gerookte ‘cheddar’ met toastjes en stokbrood
Benodigdheden:
– 1 kop rauwe cashews
– ½ kop kleine worteltjes
– 1 kop ongezoete plantaardige melk
– ¼ kop agar flakes (optioneel)
– ¼ kop plantaardige roomkaas (bijvoorbeeld van Tofutti)
– ¼ kop edelgistvlokken
– 2 tot 3 eetlepels citroensap (naar smaak)
– 1 theelepel Franse (Dijon) mosterd
– 2 theelepels mesquitepoeder
– 1 theelepel vloeibare rook
– 1 theelepel gerookte paprikapoeder
– 1 theelepel zoete paprikapoeder
– 1 theelepel zout
– Snufje kurkuma
Werkwijze:
Doe de cashews, worteltjes en plantaardige melk in een kleine pan. Breng aan de kook, afdekken met een deksel en 5-8 minuten rustig laten doorkoken. Als je van plan bent er plakjes van te snijden, voeg de agar agar erbij en laat het nog 5 minuten langer zachtjes doorkoken.
Doe het mengsel, samen met de overige ingrediënten, in de keukenmachine, en maal alles samen, tot er een zachte substantie ontstaat. Stop de machine af en toe om de zijkanten af te schrapen en bij het mengsel te voegen, om vervolgens verder te gaan met pureren. Het duurt wel even voordat er een glad smeersel ontstaat, dus heb geduld!
Voor smeerbare cheddar:
Als je de kaas als smeerkaas wilt gebruiken en geen agar agar hebt toegevoegd: doe het mengsel in een leuk schaaltje en laat afkoelen. Dek het vervolgens af met huishoudfolie en bewaar op kamertemperatuur, of als je het pas de volgende dag nodig hebt, bewaar het in de koelkast en laat het een uur voor gebruik op kamertemperatuur komen.
Voor plakjes cheddar:
Als je de agar agar hebt gebruikt, doe het mengsel dan in een ingevette vorm (bijvoorbeeld een klein cakeblik). Probeer de bovenkant zo glad mogelijk te maken. Laat afkoelen en plaats de cheddar minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Voordat je de kaas serveert, de cheddar even met een mes losmaken van de zijkanten van de vorm en plaats het ondersteboven op een mooi bord. Bestrooi de cheddar met wat extra mesquitepoeder. Garneer met druiven of bosbessen (erg lekker bij de kaas!). Snij de cheddar in plakjes naar behoefte en serveer met stokbrood en toastjes.
Recept van VegKitchen
Hartige taart met zoete aardappel
Benodigdheden voor de taartbodem:
– 1 ½ kop bloem (plus wat extra’s voor het rollen)
– ¼ theelepel zout
– ¼ theelepel suiker
– 110 gram plantaardige margarine
– ¼ kop plantaardige melk
Benodigdheden voor de vulling:
– 3 middelgrote zoete aardappelen
– 225 gram plantaardige roomkaas
– 340 gram stevige zijdetofu
– 3-4 takjes rozemarijn
– 3-4 blaadjes salie
– ½ theelepel vlokken rode peper
– Zout naar smaak
Benodigdheden voor de garnering:
– 1 grote gele ui
– 1 theelepel suiker
– 2 theelepels olijfolie
Bereidingswijze:
Pof de zoete aardappelen 30 minuten (of totdat ze gaar zijn) in een oven van 200 graden. Laat ze afkoelen en haal de schil eraf. Leg apart.
Meng de bloem, zout en zuiker in een kom. Snij de margarine in kleine stukjes en voeg bij het bloemmengsel. Prak de margarine met een vork door het bloemmengsel, tot er een kruimelige textuur ontstaat. Gebruik eventueel je handen om alles goed te mengen.
Sprenkel de plantaardige melk over het mengsel en meng met de vork. Blijf hiermee doorgaan, totdat er een deeg ontstaat en je er een bal van kunt vormen.
Pak een schone theedoek en leg deze op je werkblad. Besprenkel deze met bloem en leg de bal deeg erop. Besprenkel de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel die een paar centimeter groter is dan je taartvorm.
Gebruik de theedoek om het uitgerolde deeg makkelijk ondersteboven in de taartvorm te leggen. Druk het deeg tegen de taartvorm aan. Snijd het teveel aan deeg aan de zijkanten weg en voeg wat deeg toe waar niet genoeg zit.
Doe alle ingrediënten voor de vulling van de hartige taart in een keukenmachine en mix totdat je een glad mengsel hebt. Je kunt ook een staafmixer of blender gebruiken.
Schenk de vulling in de taartbodem. Druk de vulling goed tegen de bodem aan en maak de bovenkant zo glad mogelijk.
Zet de hartige taart in een voorverwarmde oven van 175 graden en bak 45-60 minuten.
Verwarm intussen wat olie in een koekenpan. Voeg de in ringen gesneden uien en suiker toe en bak op laag vuur, terwijl je regelmatig omschept. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de uien lekker zacht en gekarameliseerd zijn.
Haal de hartige taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Garneer de taart met de gekarameliseerde uien.
Zwitserse boontjes
Benodigdheden:
– 1 kilo schoongemaakte sperziebonen
– Witte wijn
– 3 teentjes knoflook
– 2 gele uien
– Plantaardige margarine
– Zout
– Peper
Werkwijze:
Snijd de ui in kleine stukjes. Verwarm een grote hoeveelheid margarine in een grote pas en fruit de ui tot deze glazig wordt. Voeg de fijngeperste knoflook toe. Voeg de sperziebonen toe en bak kort aan. Afblussen met de witte wijn tot de boontjes half onder de wijn staan. Vul aan met wat water. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de deksel op de pan en laat de boontjes langzaam smoren, tot ze gaar zijn (+/- 40 minuten). Voeg nog wat margarine toe om het gerecht wat smeuïger te maken.
Salade met flespompoen, cranberry’s en gekarameliseerde pecannoten
Benodigdheden:
– 1 Flespompoen
– 100 gram ongezouten pecannoten
– Gewassen verse spinazie
– Rucola
– 1 ½ eetlepel bruine basterdsuiker
– 2 theelepels komijnzaad
– Olijfolie
– 10 gram plantaardige margarine
Werkwijze:
Was de pompoen en halveer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Laat de schil zitten. Meng de pompoen met de olie en het komijnzaad en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pompoen 20 min. in de oven.
Smelt de margarine in een koekenpan en voeg de pecannoten en suiker toe. Bak op laag vuur totdat de suiker is gekarameliseerd. Pas op: laat de suiker niet verbranden!
Maak een mooi bord op met wat verse spinazie, rucola, gehalveerde kerstomaatjes, gedroogde cranberry’s en gekarameliseerde pecannoten. Leg hierop 2 stukken geroosterde flespompoen. Besprenkel met crema di balsamico, zeezout en versgemalen peper.
Sinaasappelcake met ijs
Benodigdheden:
– 2 koppen bloem
– 2 eetlepels maizena of custardpoeder
– 3 theelepels bakpoeder of 1 theelepel baksoda en 1 theelepel bakpoeder
– ¼ theelepel zout
– 1 kop (riet)suiker
– 1 ½ kop (verse) sinaasappelsap
– ½ neutraal smakende plantaardige olie
– 1 theelepel geraspte sinaasappelschil (optioneel)
– Poedersuiker
– Plantaardig ijs
Werkwijze:
Meng alle droge ingrediënten in een kop en alle natte ingrediënten in een andere kom. Voeg het bloemmengsel toe aan het sinaasappelmengsel en mix alles goed met een garde. Schenk het beslag in een ingevette cakeblik of springvorm en bak 30-35 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat de cake helemaal afkoelen in de vorm, anders breekt hij. Stort de cake daarna op een mooi bord. Garneer met poedersuiker en wat schijfjes sinaasappel. Serveer met plantaardige slagroom of ijs, van bijvoorbeeld Professor Grunschnabel.
Eet smakelijk!
©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik word ook altijd beroerd van het idee dat er juist met feestdagen zoveel dieren gegeten worden. Hoe feestelijk is dat?
Het liefst zou ik mijn prachtkerststal hier laten zien met alle dieren die gevaar lopen met de kerst gegeten te worden. Mijn kerststal is een echte asielstal.
ZIT U OOK NA DE ‘FEESTDAGEN’ BIJ DE HUISARTS OF KIEST U GELIJK VOOR DE DICHTST BIJZIJNDE EHBO?
Al die tradities en rituelen, die we met elkaar hebben bedacht. Doen we daar gewoon aan mee of denken we er eerst eens goed over na? Kalkoen op het kerstmenu of vuurwerk afsteken om 12 uur ’s nachts. Wat is daar nu zo leuk aan? Welk nut dient dit? Wat vieren we nu precies anno 2017? Of gaat het eigenlijk alleen maar om het gevoel, ‘er nog een klein beetje bij te horen’? Niet uit de toon te vallen?
Wie zich informeert over hoe we met Kalkoenen, kippen, varkens en al die andere dieren om gaan, die uiteindelijk op de feestelijk gedekte tafels belanden zou eigenlijk al gegeten en gedronken moeten hebben. En iemand die het nieuw volgt ziet wel ‘vuurwerk’ genoeg, zou ik denken.
Beste mensen, het is 2017! Misschien is het tijd om ons te herbezinnen over de dingen die we als ’tradities’ beschouwen, maar die eigenlijk alleen maar uiting geven aan ‘angst voor verandering’
Mooie reactie en herkenbaar. Vanuit “traditie” of gewoonte blijft veel in stand waar veel ellende aan ten grondslag ligt en wat ellende veroorzaakt. Helaas is de mens vaak heel bang voor veranderingen, ook als die een grote verbetering betekenen. En door de toenemende verwijdering tussen mensen wordt het alleen maar moeilijker. Een beetje meer gemeenschapszin, mededogen en respect voor elkaar zou enorm veel verbetering geven en de mogelijkheid scheppen om grote problemen structureel op te lossen.
Ik ben al 25 jaar vegetariër. Ik eet geen vlees en geen vis. Ik zeg het hier nog even duidelijk want ik krijg vaak in een restaurant te horen: ‘u eet ook geen vis? ‘ Zucht… dan leg ik het nog maar eens uit. Ik heb het vanaf dag 1 nooit gemist. Je moet alleen even anders leren koken want ik houd niet van aardappelen, groente en een vleesvervanger. Bovenstaand recept is een mooi voorbeeld van hoe het wel kan! Ik ben het met je eens, Jeroen maar ik heb ook geleerd dat de harde benadering niet werkt. Vleeseters gaan direct in de verdediging. De luchtige en minder opdringerige reacties werken wel. Er zijn al heel wat mensen in mijn familie- en vriendenkring die minder vlees zijn gaan eten of zelfs vegetariër geworden zijn! Fijne vleesvrije Kerst gewenst!
Hoi Miriyam, haha herkenbaar van die vis. In het dagelijks leven ben ik niet zo hard hoor, dan ben ik juist subtiel en leg het alleen maar uit als mensen er naar vragen. Maar dan ben ik wel duidelijk. Toch vind ik het belangrijk om op internet informatie te geven die veel mensen niet weten, zoals over grootschalige oerwoudkap voor veevoer verbouwen en de milieuschade en CO2-uitstoot door de veeteelt. Ik ben met je eens dat een luchtige benadering veel beter werkt. Door mijn familie werd ik ook altijd als een buitenbeentje beschouwd en ze hielden er zelfs geen rekening mee als ik op een verjaardag was of zo. Maar inmiddels zijn enkele leden ook (bijna) vegetarisch gaan eten en bij verjaardagen is er redelijk wat vegetarisch te smikkelen. Vooruitgang gaat helaas vaak heel langzaam, maar gelukkig zijn er goede ontwikkelingen en wordt het inmiddels ook officieel aangeraden om minder vlees en andere dierlijke producten te gebruiken. Ik vind ieder dier dat lijd door een mens er één te veel.
Mooi recept. Ik ga het bewaren en bij een eerst volgende gelegenheid maken. Het is ook niet nodig te wachten tot het KERST is. Dit is ook fijn om zo te gebruiken.
Jammer dat ik dit artikel niet met 1 klik op mijn Twitter kan delen…
Mooi. Het slaat helemaal nergens op, dat idee dat je allerlei dieren op moet eten om een “gezellige” Kerst te hebben of om “lekker” te eten. Kies voor plantaardig en liefst biologisch, dan kun je ervaren wat echt smaak heeft. Vlees is verslavend en zolang die stoffen in je lichaam komen heb je het idee dat je niet zonder kunt of wilt. Maar als je eenmaal van deze zieke verslaving af bent voel je je bevrijd en zou je voor geen goud meer willen dat dieren lijden voor jouw eten.
Plantaardig eten is heel goed voor je algehele gezondheid en welzijn en kan veel ernstige en fatale ziektes voorkomen. Het bespaart enorm veel intens dierenleed. En het is heel goed voor natuur, milieu en een blijvend leefbare aarde.
en jij bent ook niet zo hard ?