We mogen het inmiddels wel een traditie noemen, de smakelijke kerstrecepten van Animals Today. Ook met kerst denken we aan de dieren en laten we je zien dat je een bijzondere en feestelijke maaltijd kunt samenstellen zonder gebruik van dierlijke producten. We hopen dat dit kerstdiner, samengesteld door de eindredactie, je inspiratie geeft.
Voorgerecht
Angelique Lagarde:
“Een van mijn favoriete smeersels op een toastje is de faux gras (een veganistische tegenhanger van foie gras) van chefkok Alexis Gauthier, in samenwerking met de koks van Bosh! Ideaal als voorgerecht voor het kerstdiner en dankzij de keukenmachine is het snel klaar.”
Faux gras
Ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 18 champignons (in plakjes gesneden)
- 2 tl salie
- 2 tl tijm
- 2 tl rozemarijn
- 2 el cognac
- 2 el sojasaus
- 400 gram linzen (1 blik)
- 150 gram walnoten (geroosterd)
- boter (veganistisch)
- optioneel: 2 el bietenpuree
Werkwijze:
– Verhit olijfolie, bak sjalot en knoflook. Voeg champignons toe en bak verder. Voeg salie, tijm en rozemarijn toe en roer om. Voeg cognac toe en bak kort.
– Doe het champignonmengsel in de keukenmachine. Voeg linzen, sojasaus en walnoten toe en maal tot het mengsel smeuïg is. Gebruik je bietenpuree, voeg dit dan toe en maal nog een keer.
– De faux gras is klaar. Doe het mengsel in een mooi schaaltje en bestrijk met boter. Zet minimaal 2 uur in de koelkast. Serveer met toast.
Tussengerecht
Monique van Dijk Armor:
“Vorig jaar met kerst heb ik van mijn lieve Amerikaanse schoonouders het veganistische kookboek ‘Chloe’s Vegan Italian Kitchen’ gekregen: traditionele en moderne Amerikaans-Italiaanse gerechten, maar dan geheel diervriendelijk! Ik heb er al vele heerlijke gerechten uit bereid en met kerst ga ik de gevulde portobello’s met rozemarijnjus maken voor het kerstdiner bij m’n zus. Ik heb er nu al zin in!”
Gevulde portobello’s met rozemarijnjus
Ingrediënten (let op – de gebruikte maten zijn Amerikaanse maten, die ook op de meeste Nederlandse maatbekers te vinden zijn):
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 ui, fijn gesneden
- 1 cup cashews
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 1 cup gekookte zilvervliesrijst
- 1 blik linzen (of 2 cups zelfgekookte linzen)
- ¼ cup paneermeel
- ½ cup groentebouillon
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel verse tijmblaadjes, plus wat extra om te garneren
- 1 theelepel zeezout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 6 portobello’s (steeltjes verwijderd en uitgehold)
- 1 tomaat, dun gesneden
Voor de jus:
- 2 eetlepels canola olie
- 1 grote ui, grof gesneden
- 1 cup edelgistvlokken
- ½ cup bloem
- 2 cups water
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 eetlepel gehakte rozemarijn
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Werkwijze:
– Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakplaat licht in.
– Verwarm in een grote (koeken)pan 2 eetlepel olijfolie en bak de ui en de cashews licht aan, tot de uit zacht en lichtbruin is. Voeg de geperste knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
– Meng in een grote kom het ui-cashewmengsel met de rijst, linzen, paneermeel, bouillon, basilicum, tijm, zout en peper.
– Bestrijk beide kanten van de portobello’s met olie en besprenkel met zout en peper. Leg ze ondersteboven op de bakplaat. Vul de portobello’s met de linzen-rijstvulling en leg er een plakje tomaat op. Druk lichtjes aan.
– Bak de gevulde portobello’s 30 minuten op 175 graden, of totdat de vulling bruin is gekleurd en de paddestoelen gaar zijn. Maak ondertussen de jus.
Rozemarijnjus:
– Verwarm de olie in een sauspan en fruit hierin de ui, tot deze zacht is.
– Voeg de edelgistvlokken en de bloem toe en roer ongeveer 2 minuten met een garde. Het mengsel zal droog zijn.
– Voeg het water, de sojasaus, knoflook, en rozemarijn toe. Laat het geheel doorkoken en blijf goed roeren, totdat er een dikke saus ontstaat.
– Pureer na het koken met een staafmixer of in de blender. Voeg zout en peper naar smaak toe.
– Serveer de portobello’s met tijm en wat jus.
Hoofdgerecht
Estefanía Pampín Zuidmeer:
“Pompoen is één van mijn favoriete groentesoorten, je kan er immers zoveel lekkers mee maken! En met pompoen ben je van warmte en kleur verzekerd, en wie wil er geen vrolijke, kleurrijke kersttafel? Voor dit hoofdgerecht heb ik gekozen voor een gevulde pompoen met spinazie, gedroogde cranberries en pijnboompitten. Dit hoofdgerecht is goed voor 4 personen.”
Ingrediënten:
- 1 pompoen
- olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 200 gr. quinoa
- 20 gr. spinazie
- 2 el pijnboompitten
- 2 el gedroogde cranberries
- zout
- peper
Werkwijze:
– Verwarm de oven op 200 graden. Halveer de pompoen en verwijder de pitten en draden. Beide helften met olijfolie besprenkelen en 35 minuten in de oven gaar laten worden. Draai ze tijdens het verwarmen.
– In de tussentijd kook je de quinoa zoals dat op de verpakking is aangegeven en bewaar je het in een kom wanneer het gekookt is. Snijd de knoflook in kleine stukjes. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook. Voeg hierna de spinazie toe. Breng op smaak met peper en zout. Roerbak de spinazie op hoog vuur met de knoflook zo’n 3 minuten.
– Bak de pompoenpitjes zonder olie in een koekenpan tot ze goudbruin beginnen te worden. Meng vervolgens de spinazie door de quinoa.
– Als de pompoen gaar is, doe je de spinazie-quinoa vulling in beide pompoenhelften. Vervolgens garneer je dit met de cranberries en pijnboompitten.
Eet smakelijk!
Nagerecht, of lekker voor bij de thee: Gingerbread cookies
Ingrediënten:
Voor de koekjes:
- 150 gr. kokosolie hard (niet te verwarren met palmolie)
- 100 gr. rietsuiker
- 4 el kokosbloesemsuiker (optioneel)
- 1 banaan
- ½ el vanille (of extract)
- 130 gr. kokos bloem
- 130 gr. (gluten-vrij) bloem
- 1 ½ el geraspte gember
- 1/5 el kaneel
- ½ el arrow root
- 1 1/5 bakpoeder
- snuf zout
- +/- ½ cup plantaardige melk (zoals haver, soya of amandel etc.)
- koekjesvorm gingerbreadpoppetje
Voor het glazuur:
- 100 gr. poedersuiker
- 1 el. plantaardige melk
Werkwijze:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Meng eerst de kokosolie, beide suikers en de gember tot een glad mengsel met een blender of staafmixer. Meng alle droge ingrediënten in een aparte kom en zeef het. Voeg langzaam de droge mix toe aan de kokosolie en meng dit goed samen.
– Voeg de melk en (gepureerde) banaan toe. Let op! Voeg de melk langzaam toe aangezien je een stevig deeg wilt hebben. Laat vervolgens het deeg 10 minuten rusten in de koelkast.
– Strooi wat bloem over het aanrecht en de deegroller. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Gebruik een vormpje naar keuze (een peperkoekmannetje is wel zo leuk met kerst!) en snijd de koekjes uit. Leg ze voorzichtig op een met bakpapier bedekte bakplaat.
– Plaats de bakplaat 10 minuten in de koelkast. Zo behouden de koekjes mooi hun vorm.
– Plaats ze hierna in de oven en bak ze 10 minuten op 180 graden. Let op: ze kunnen snel verkleuren!
– Laat je koekjes afkoelen en versier ze met het glazuur. Je kunt het glazuur ook kleuren met kleurstof, of bijvoorbeeld met groentensap (biet, wortel, spinazie).
Welk diervriendelijk kerstdiner kunnen jullie ons aanraden? We zijn heel benieuwd, dus deel je recepten met ons via de reacties onder dit artikel. Alvast eet smakelijk en fijne feestdagen, voor dieren en mensen!
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Je kunt natuurlijk minstens net zo lekker eten zonder mishandelde en vervolgens afgeslachte dieren.
Volgens mij is het vooral het idee van de meeste mensen dat vlees zo lekker is.
Als je kijkt wat de meesten zich allemaal wijs laten maken door de commercie en wat ze allemaal voor onzinnige, dure, ongezonde rommel kopen dan blijkt dat het nu niet bepaald allemaal fijnproevers zijn.
En het komt ook door wat je gewend bent. Ik heb nog heel lang biologische volle melk gebruikt terwijl ik, nadat ik overgestapt ben op plantaardige producten, het nu vies vind. Het smaak heel dierlijk, en dat is het natuurlijk ook. ;) Eigenlijk heel vreemd dat mensen zo massaal iets drinken wat uit de uier van een koe komt.
Gelukkig is er een tendens om steeds meer vegetarische en plantaardige voeding te produceren. Mooi dat bijvoorbeeld Albert Heijn dit jaar uitgebreid aandacht geschonken heeft aan vegetarische en veganistische gerechten inclusief recepten in hun Allerhande voor Kerstmis. Zo komt het onder de aandacht van veel mensen en zal het helpen om een overgang te bewerkstelligen. Ook het schap met vegetarische en vegan vleesvervangers is aanzienlijk uitgebreid.
Binnenkort ga ik weer een grote pan (h)éérlijke biologische vegan erwtensoep maken met o.a. veel verse groenten, vegan worstjes en real smoked tofu. Ik weet zeker dat het enorm veel lekkerder is dan de verpakte snert die veel mensen kopen, of eventueel zelf maken.
Dat klinkt goed Jeroen! Eet smakelijk alvast.
Hartelijke groet,
Redactie Animals Today