Kerstmis is een tijd van samenzijn en gezelligheid met de mensen die je liefhebt. Kaarsen, cadeautjes en lekker eten: het hoort allemaal bij kerst. Maar bij het kerstdiner komt vaak veel dierenleed kijken: gevulde kalkoen – die nooit buitenlicht heeft gezien, konijn – die zijn korte leventje in een kooi heeft doorgebracht en foie gras – de vette lever van een gans, die zijn leven lang gedwangvoederd is.
De kerstgedachte valt in het niet als je denkt aan het leed wat deze dieren, die op ons bord terechtkomen, is aangedaan. Daarom vond PiepVandaag het de hoogste tijd voor een geheel plantaardig, diervriendelijk kerstdiner. Voor ons diner heeft geen dier hoeven lijden!
De redactie van PiepVandaag heeft speciaal voor haar trouwe lezers een kerstmenu van 4 gangen samengesteld voor 4 personen. We hopen dat dit menu een inspiratie mag zijn voor een diervriendelijke kerst.
Voorgerecht: Champignon-walnootpaté met toast op een bedje van rucola
Ingrediënten:
100 g gepelde walnoten
400 g (kastanje)champignons
50 plantaardige margarine
Olijf- of notenolie
Zout
Versgemalen peper
1 tl gehakte tijm
1 teentje knoflook
Rucola
4 sneetjes brood
Citroensap
Instructies:
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Hak ze vervolgens in kleine stukjes.
- Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
- Verhit de margarine en een scheutje olie in een koekenpan of wok en roerbak hierin de paddestoelen.
- Voeg zout, versgemalen peper, tijm en geperste knoflook toe.
- Pureer de paddenstoelenmix met de walnoten met een staafmixer, tot er een grove pasta ontstaat. Laat afkoelen.
- Was de rucola en laat goed uitlekken.
- Rooster het brood tot het knapperig is.
- Leg op een bord een klein nestje rucola en besprenkel met een beetje olijfolie en citroensap, zout en peper.
- Gebruik een ijsschep om mooie bolletjes van het paddenstoelenmengsel te maken (als je geen ijsschep hebt, kan het ook gewoon met een lepel). Leg twee kleine bolletjes champignon-walnootpaté op het bedje van rucola.
- Snijd het geroosterde brood diagonaal door of steek het uit met een stervormige koekjesvorm. Leg de toast naast de paté en garneer met een takje tijm.
2e gang: Knolselderijsoep met walnoten en tijm
Ingrediënten:
20 g plantaardige margarine
1 el olijfolie
700 g knolselderij
5 takjes tijm, en wat blaadjes
3 tenen knoflook, gepeld en geplet
1 laurierblaadje
1 l bouillon (groente)
50 g walnoten, gehakt
200 ml plantaardige kookroom
Instructies:
- Schil de knolselderij en snijd hem in kleine stukjes.
- Smelt de margarine met de olijfolie in een grote pan, voeg knolselderij, takjes tijm en knoflook toe. Bak dit samen ongeveer 10 minuten. Regelmatig omscheppen.
- Voeg het laurierblaadje en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten doorkoken, tot de selderij zacht is.
- Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer of in de blender. (Let op: laat de soep eerst afkoelen vóórdat je hem in de blender doet! Door de hitte en de stoom kan de druk hoog oplopen en kan het deksel van de blender afschieten!)
- Rooster walnoten in een pan.
- Roer de plantaardige kookroom door de soep.
- Verdeel de soep over kommen en bestrooi met walnoten en tijmblaadjes.
Bron: Jamie Magazine
Hoofdgerecht: In port gesmoorde ‘kipstuckjes’ met aardappelpuree en geroosterde spruitjes
Ingrediënten gesmoorde ‘kipstuckjes’:
2 pakjes kipstuckjes van de Vegetarische Slager
50 g plantaardige margarine
Olijfolie
1 ui
Verse knoflook
Cherrytomaatjes
Wortelen
Port (ruby)
Margarine
Versgemalen (zee)zout
Versgemalen peper
- Doe olijfolie met zout, peper en twee uitgeperste teentjes knoflook in een kom en leg daar de kipstuckjes in. Laat een uurtje marineren, roer af en toe om. Als je niet veel tijd hebt, kan je deze stap ook overslaan.
- Snijd de ui in kleine stukjes. Verwarm olijfolie in een wok of braadpan en fruit daarin de ui en uitgeperste knoflook naar smaak (ongeveer 3 teentjes).
- Voeg de kipstuckjes toe en bak deze, met regelmatig omscheppen. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Snijd intussen de wortelen in plakjes en kook deze kort.
- Voeg de wortelen bij de ‘kipstuckjes’ en bak nog een paar minuten, met regelmatig omscheppen.
- Voeg ongeveer 50 gram margarine toe en laat smelten. Goed omroeren en afblussen met een flinke scheut port (ongeveer 2 glazen). Pas op dat je geen vlam in de pan krijgt door het gespetter! Hou de vlam laag.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat zachtjes doorkoken. Roer af en toe om. De port zal nu verdampen en indikken.
- Als al het vocht is verdampt, nogmaals een flinke scheut port toevoegen. Laat de alcohol verdampen en de port indikken. Voeg doormidden gesneden cherrytomaatjes toe en laat nog een paar minuten smoren.
- Haal van het vuur en serveer met aardappelpuree
Ingrediënten geroosterde spruitjes:
1 pond spruitjes
2 teentjes knoflook
Olijfolie
Zout
Peper
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de spruitjes schoon en doe ze in een ovenschaal.
- Besprenkel de spruitjes met olijfolie, vers gemalen zout en versgemalen peper.
- Knijp 2 teentjes knoflook uit boven de spruitjes en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
- Zet in de oven. Rooster de spruitjes ongeveer 30-40 minuten en schep ze af en toe om. De spuitjes zijn klaar wanneer ze bruin en knapperig aan de buitenkant zijn en zacht van binnen.
- Serveer de spruitjes bij de gesmoorde ‘kipstuckjes’ en aardappelpuree.
Dessert: Chocolademousse
Ingrediënten:
200 g zuivelvrije, pure chocolade (minstens 75% cacao)
700 g zijdetofu
160 g ahornsiroop
Limoenrasp van 1 limoen
1 el vanilleboonpasta (vanille-extract kan ook)
1 el donkere rum
1 snufje gedroogde chili
1 snufje zeezout
Instructies:
- Breek de chocolade in stukken en smelt het au-bain-marie.
- Knijp in de tussentijd de tofu uit: leg een schone theedoek in een kom, leg de tofu er op, sla de theedoek dicht en knijp al het overtollige water uit de tofu.
- Doe de tofu in de keukenmachine met alle overige ingrediënten en laat ongeveer 2 minuten mixen, of totdat de mix glad is.
- Doe de gesmolten chocolade erbij, totdat alles goed gemixt is en er zijdezacht uitziet.
- Verdeel de chocolademousse over kleine bakjes (om het er leuk uit te laten zien kan je espressokopjes of kleine glaasjes gebruiken) en zet minstens 15 minuten in de koelkast.
- Serveer de chocolademousse, gegarneerd met geschaafde chocolade, gekruimelde koekjes of nootjes.
Bekijk hieronder een video van Jamie Oliver, die laat zien hoe je dit dessert kunt maken:
Bron: Jamie Oliver
Heb jij ook een heerlijk, diervriendelijk (kerst)recept? Deel dit dan met PiepVandaag en onze lezers, door onder dit artikel een reactie achter te laten.
De redactie van PiepVandaag wenst iedereen een heerlijke, smaakvolle en diervriendelijke kerst toe!
©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Jeroen, stel je niet aan, de kwaliteit van vlees is nog nooit zo hoog geweest, volproppen met antibiotica is een pertinente leugen,dieren zitten niet in de ellende en lopen niet meer in de poep dan nodig.
Dit menu is niet eerlijk en heerlijk, dit menu is gewoon veganistisch.
( wel met nepvlees) waarom?
Ik geniet wel van een stukje eerlijk en heerlijk ECHT vlees.
Goede kerst gewenst!
Geweldig! Een uiterst diervriendelijk, éérlijk en héérlijk Kerstmenu. Het is vooral de gewoonte en het idee dat mensen vlees willen eten. Meestal is het van erbarmelijke kwaliteit en van dieren die hun hele leven in de ellende hebben gezeten, permanent in hun eigen poep hebben gelopen, en volgepropt met antibiotica om alle ziektes de kop in te drukken. Nee, dan liever een uiterst smakelijk en gezond menu zoals hier beschreven staat. Wij zouden niet anders willen.
Ieder zijn eigen keus Jeroen.
Wij eten hier eerste kerstdag haas met spek, bos paddenstoeltjes en ui.
En tweede kerstdag wordt het gebraden reebout in roomsaus,
Beide dieren hebben geen erbarmelijk leven gehad, hebben niet permanent in hun eigen poep gelopen en zijn niet volgepropt met antibiotica.
Ook wij zouden niet anders willen.
Zou je mij trouwens kunnen vertellen welke dieren in de veehouderij permanent in hun eigen poep lopen en welke dieren er volgepropt worden met antibiotica?