Op het Indonesische eiland Bali zijn veel attracties waarbij wilde dieren worden gebruikt ter vermaak van toeristen. Wie in de buurt komt van deze dieronvriendelijke parken draagt bij aan hartverscheurend dierenleed. Gelukkig zijn er ook manieren om toch te genieten van Bali’s wilde dieren, maar dan op een ethische en diervriendelijke manier, zoals onze redacteur Varja Dijksterhuis zelf op het eiland onderzocht.

Bali
In Petulu is een dagelijks spektakel te zien van honderden witte reigers die komen rusten | ©whippets.chrichri on Foter.com / CC BY-NC-ND

Het tropische eiland Bali wordt jaarlijks platgelopen door miljoenen vakantiegangers. De hindoeïstische cultuur, groene rijstvelden, tropische temperaturen en de exotische dieren zijn een trekpleister voor menig toerist. De reclamefolders die je olifantenritjes, dolfijnenshows en selfies met orang-oetangs aanbieden vliegen je om de oren zodra je aankomt op dit Indonesische eiland. Naar aanleiding van een onderzoek van World Animal Protection naar het (gebrek aan) welzijn van wilde dieren in toeristenparken op Bali schreef Animals Today eerder al een artikel. Voor wie graag wilde dieren op een verantwoorde manier in hun natuurlijke leefomgeving bekijkt, zijn er ook uitjes en activiteiten te vinden die de dieren niet verstoren.

Ernstig dierenleed op Bali

Wilde dolfijnen in Lovina

Zwemmen met dolfijnen klinkt voor veel mensen als een droom. Het is in Bali dan ook een populaire activiteit, en de dolfijnenparken schieten helaas als paddenstoelen uit de lucht. De dolfijnenparken liggen vaak aan de kust en de dieren leven in een afgebakend stuk zee, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Sommige parken zeggen dat de dolfijnen zijn gered uit circussen of visnetten, en in deze parken worden klaargestoomd voor het leven in het wild: dit zijn leugens om meer toeristen te trekken. In werkelijkheid zijn de dolfijnen op een wrede manier uit het wild geroofd, weggerukt bij hun familie, en vervolgens getraind door ze uit te hongeren en te isoleren van andere dolfijnen. Toeristen geloven soms dat dolfijnen het leuk vinden om kunstjes te doen, omdat het door hun gekrulde mondhoeken lijkt alsof ze lachen. Maar in werkelijkheid hebben deze dieren een zeer triest leven.

Toch is er ook een manier om deze elegante dieren in het wild te zien. In het plaatsje Lovina, in het noorden van Bali, leven grote groepen wilde dolfijnen in de Balizee. Als je met zonsopgang aan de kust naar de zee tuurt, kun je ze met wat geluk in de verte zien zwemmen in vrijheid. Het leuke aan deze activiteit is dat het nooit zeker is of de dolfijnen zich laten zien. Maar als je er dan een paar ziet, is het een magisch moment.

Soms kiezen toeristen er voor om met een lokaal bootje de zee op te gaan, en de dolfijnen van dichtbij te bewonderen. Sommige boten komen echter veel te dicht bij de dieren, en varen met een noodgang op de dolfijnen af zodra ze zich laten zien. Dat is geen ethische manier om dolfijnen te zien. Vraag de schipper van te voren om de dolfijnen rustig te benaderen en op gepaste afstand te blijven. Je zult zien dat deze sociale dieren nieuwsgierig bij de boot komen kijken en hun vinnen boven water laten zien. Af en toe springen ze zelfs vrolijk omhoog en maken ze een draai in de lucht.

Een andere manier om dolfijnen te zien is om in zee te snorkelen. Behalve dolfijnen heb je ook kans om zeeschildpadden en prachtige exotische vissen te bewonderen. Let er wel op dat je met een organisatie meegaat die de dieren en natuur respecteert. Je kan ook lokale bewoners op het strand te vragen naar een snorkeltour. Zij varen met een klein bootje de zee op, en deze bootjes maken weinig lawaai.

Wilde apen in Uluwatu

In het Ubud Monkey Forest krioelt het van wilde, spelende apen. Ze zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Dit bos in het Balinese binnenland is een veel betere keuze dan de monkey-shows waar apen vastgeketend leven en alleen uit hun kooi mogen als ze een gedwongen show moeten geven aan een publiek onwetende toeristen. De Bali Animal Welfare Foundation bevestigt dat dit een van de weinige werkelijk diervriendelijke toeristische attracties op Bali is, waar enige tijd geleden protocollen dusdanig zijn aangepast dat het apenbos aan internationale standaarden voldoet.

Ook zijn er andere manieren om deze ondeugende dieren te zien in volledige vrijheid. In het zuidelijke surfplaatsje Uluwatu leven veel apen in het wild. Grote kans dat je er een paar in de bomen ziet slingeren of langs de weg ziet scharrelen. Een nog grotere kans heb je bij de Uluwatu Tempel. Honderden apen hangen hier in de bomen, maar ze komen veel minder dichtbij en ze zullen niet op je springen en om eten bedelen zoals in het Ubud Monkey Forest. Ook hoef je niet te betalen om de apen te zien, waardoor het dus echt geen toeristische attractie is. Pas wel op met eten dichtbij de apen, want het blijven deugnieten die zomaar iets uit je hand kunnen grissen. Ook raden wij het voeren zeer af; de apen zijn wild, en dat moet zo blijven.

Bali
Makaken tref je op allerlei plekken in het wild aan | ©Eric de Redelijkheid on Foter.com / CC BY-SA

In het noorden van Bali kun je de vulkaan de Mount Batur beklimmen. Tijdens de tocht zul je ook veel wilde apen zien. De klim begint vaak vroeg in de morgen bij schemering, en dan zijn de makaken het actiefst.

Bird Village of Petulu

In ‘The Bird Village of Petulu’, een dorpje in het binnenland van Bali vlakbij Ubud, komen honderden witte reigers elke avond rond schemertijd bijeen om te rusten. Ook leggen ze hier hun eieren en voeden ze hun kuikens op. Het is een spektakel om de vogels met tientallen tegelijk te zien dalen met de lage zon op de achtergrond. Er is geen duidelijke reden waarom de vogels hier elke avond komen, maar de Balinezen geloven dat de vogels reïncarnaties zijn van de slachtoffers die tijdens de anticommunistische Indonesie-China oorlog zijn gevallen. Daarom worden de vogels beschermd en met rust gelaten door de lokale bevolking.

De exotische vogels leven in vrijheid en volgen hun instinct. Dit is veel leuker om te zien dan een gekortwiekte vogel zodat je hem even op je arm kan houden voor een foto. Die vogels zijn uit het wild geroofd en dienen als attractie om geld op te halen. Ga dus nooit op de foto met een exotische vogel of ander wild dier, want je houdt deze afschuwelijke industrie er mee in stand.

Dierenwelzijnsorganisaties op Bali

Op Bali zijn verschillende organisaties die zich inzetten tegen de wrede industrie waarbij wilde dieren in gevangenschap leven en gedwongen worden om mensen te vermaken. Lees hieronder over een aantal goede doelen op Bali die je kunt bezoeken of ondersteunen.

The Bali Animal Welfare Association
Deze dierenwelzijnsgroep zet zich in tegen de dieronvriendelijke toeristische industrie door de juiste informatie te verspreiden aan reisbureaus, en door mishandelde en getraumatiseerde wilde dieren te verzorgen in een rehabilitatiecentrum.

Ook zet de organisatie druk op de overheid om op te treden tegen deze industrie door middel van verschillende petities.

Bali Sea Turtle Society
Bali Sea Turtle Society informeert over het belang van het beschermen van deze dieren, en hoe je ze de ruimte moet geven als je ze tegenkomt tijdens snorkel- en duiktours.

Friends of the National Parks Foundation
Deze organisatie zet zich in voor het leven van dieren in de jungle op Bali, vooral op de eilanden Kalimantan en Nusa Penida. Door hier een eco-tour te boeken steun je haar projecten en zie je de groene, rustige kant van deze eilanden; geen strandclubs en drukke restaurants. De opbrengst van deze tours gaan volledig naar de projecten.

Gili Eco Trust
Deze non-profit beschermt de koraalriffen tegen de intensieve visserij, vergiftiging en vervuiling. Ook focust ze zich op de afvalverwerking van schepen en verantwoord toerisme. Dankzij Gili Eco Trust zijn plastic rietjes op Bali verleden tijd; in elk restaurant krijg je nu een metalen, papieren of houten rietje in je drankje. Deze organisatie wil een eiland van Bali maken waar toeristen, de lokale bevolking en dieren in harmonie met elkaar leven.

Ook Gili Eco Trust biedt natuurvriendelijke tours aan, en organiseert activiteiten zoals het opruimen van het strand: elke vrijdag van 17.00-18.00 u.

Ben je zelf ook op Bali geweest en heb je tips om op een diervriendelijke manier te genieten van de mooie natuur? Voeg je tip toe via een reactie onder dit artikel.

©Animals Today Varja Dijksterhuis