Sinds 1988 zijn wereldwijd in ruim 6.000 experimenten zeker 5.000 makaken (85% Java-apen) en 68 chimpansees gebruikt als proefdier voor biotechnologische medicijnen. Voor de markttoelating van 27 van de 33 medicijnen gebruikten farmaceutische bedrijven apen. Het nut van deze experimenten is volgens biofarmaceut Peter van der Meer “zeer beperkt”.
Van der Meer promoveert vandaag aan de Universiteit van Utrecht. Hij bestudeerde alle 33 Europese registratiedossiers met betrekking tot dierproeven met apen. Het gaat om tests met moderne kankermedicijnen en ontstekingsremmers die monoklonale antilichamen (mab) bevatten. Dit zijn antistoffen die specifiek een menselijk eiwit remmen.
Veel van de studies zijn slecht uitgevoerd en er werden nooit onverwachte bijwerkingen geconstateerd, volgens van der Meer.
“We moeten af van het standaardpakketje dierproeven. Voor elk medicijn zouden we een specifiek, onderzoek moeten opzetten op basis van een heldere hypothese.”
Het gebruik van mensapen als proefdier is in Nederland sinds 2003 verboden.
Bron: NRC.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Hallo,
Het lijkt me sterk dat je 6000 experimenten kunt uitvoeren met 5068 dieren. Dit is minder dan 1 dier per experiment. Als het daadwerkelijk zo gegaan is, dan kan ik me alles voorstellen bij de conclusies ;-). Verder lees ik nergens waar het wel van nut is geweest (bv. met anti-CD3 Mab, Hep. B vaccin, niertransplantatie onderzoek, gentherapie, BMT enz enz enz). Overigens: chimp experimenten zijn sinds 1-1-2006 verboden (in NL), niet sinds 2003. Leuk detail voor de lezer: Promovendus werkt bij vakgroep waarvan de hoogleraar die zelf in de jaren 80-90 veel dieren heeft opgeofferd en geld heeft proberen te maken met Mab ontwikkeling en productie (o.a. IFN-beta). Zou hij ook zijn studies (en dat zijn er genoeg) onder de loep hebben genomen ? Kortom: je moet het gewoon voortschrijdend inzicht noemen en niet de wetenschap(pers) proberen in een kwaad daglicht te stellen door uiterst tendentieus promotieonderzoek uit te voeren. (oud zeer bij de hoogleraar omdat hij moest vertrekken ??)
Ik vind dat dierproeven alleen voor hoogst noodzakelijke doelen gebruikt mogen worden en dan ook nog op een manier dat het dier in elk geval blijft leven en er zonder gezondheidsschade vanaf komt.