Zuid-Europa wordt al enkele weken geteisterd door hevige bosbranden. De branden, veroorzaakt door extreme hitte en droogte, zorgen voor onnoemelijk veel leed. Niet alleen mensen, maar ook vele dieren zijn slachtoffer van de bosbranden.
Dieren met zeer ernstige brandwonden kunnen in Turkije niet worden geëuthanaseerd, omdat wetgeving dat niet toestaat. Euthanasie is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan in Turkije. Zelfs huisdieren, zoals honden en katten, mogen niet worden geëuthanaseerd. De gedachte achter dit verbod is dat het aan God is of een dier of mens overlijdt. Voor het slachten van dieren voor consumptie ligt dit anders. Als het dier wordt opgegeten, dan mag het worden geslacht.
Sheep, cats and dogs: Field hospital treats over 350 animals after wildfires#turkey #wildfire https://t.co/8dxRObCv6d pic.twitter.com/3lsNLlVDoa
— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) August 9, 2021
In Turkije worden dieren die de bosbranden hebben overleefd opgevangen in veldhospitalen van Haytap, een Turkse dierenrechtenorganisatie. De veldhospitalen zijn noodopvangen die na de branden zijn opgezet. Vrijwilligers verzorgen de brandwonden van de dieren met zalf en geven de dieren die dat nodig hebben ook zuurstof. De veldhospitalen zijn voorzien van airco waarmee de dieren koel worden gehouden. Bij Haytap worden niet alleen de brandwonden van de dieren verzorgd, ook is er aandacht voor de shock waarin zij verkeren. Zo wordt op de achtergrond klassieke muziek gedraaid dat kalmerend werkt en bijdraagt aan het herstelproces.
1-Haytap Sahra çadırında bu sabah. Her çocuğumuzun başında fedekar gönüllülerimizden oluşan 24 saat zaman emek harcamak. Bundan güzel yoğun bakım ünitesi iddia ediyoruz hiçbir yerde yok. Çünkü kesilsin diyen hayvanlar oksijen ve serum desteği ile bir şekilde ayağa kalkıyor pic.twitter.com/QCwrVoxskJ
— Haytap (@HaytapOfficial) August 14, 2021
Na het uitbreken van de bosbranden is Haytap naar verschillende dorpen getrokken met de vraag of er gewonde dieren zijn. Sommige dieren zijn ter plekke behandeld. Dieren die er slecht aan toe zijn, zijn overgebracht naar een van de veldhospitalen. Volgens een dierenarts zijn zwangere dieren het lastigste om te behandelen, omdat medicijnen slechte invloed kunnen hebben op de gezondheid van de baby. Ook dieren die hun vleugels en/of gezicht hebben verbrand zijn moeilijk te behandelen.
Makeshift hospitals are treating hundreds of animals wounded in Turkey's forest fires pic.twitter.com/iWBl7ZBOse
— TRT World (@trtworld) August 11, 2021
Het veldhospitaal dat door Haytap in Manavgat in de provincie Antalya is opgericht is volledig uitgerust met moderne apparatuur, een operatiekamer en een IC-afdeling. Het hospitaal wordt gerund door vrijwilligers en biedt gratis behandeling aan vee, huisdieren en zwerfdieren. Voor het behandelen van de gewonde dieren stellen ze één voorwaarde aan de eigenaar, namelijk het afstaan van de dieren aan de boerderij gerund door Haytap in het noordwesten van Turkije. Deze boerderij dient als een rusthuis voor lastdieren die te oud zijn of die martelingen hebben ondergaan door toedoen van mensen.
Het kalfje Ahmet was één van de dieren die er heel slecht aan toe was en door velen al was opgegeven, maar dankzij alle goede verzorging krabbelde hij snel op. In het filmpje dat Haytap heeft gedeeld op Twitter is te zien hoe snel Ahmet van een hulpeloos geval naar een onder omstandigheden vrolijk dier is opgeleefd.
https://twitter.com/HaytapOfficial/status/1427960746885984258?s=20
De Turkse overheid beschikt op dit moment nog niet over exacte cijfers van aantallen dieren die zijn overleden of gewond geraakt bij de branden, maar dat zullen er veel zijn. De branden zijn inmiddels onder controle, maar artsen zullen net zo lang in de veldhospitalen blijven werken als nodig is. De dieren worden de rest van hun leven beschermd door Haytap.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Lianne Raat
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?