Binnenkort zal het in Colombia mogelijk zijn iemand te bestraffen voor dierenmishandeling. In december zijn een aantal aanpassingen goedgekeurd door het Colombiaanse Congres dat de bestaande dierenwelzijnswet uit 1989 op een aantal punten heeft verbeterd. Tot nu toe beschouwde men gevallen van dierenmishandeling als een lichte overtreding zonder juridische consequenties. Om dit te veranderen startten nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties een gezamenlijk initiatief dat in het Congres gepresenteerd werd door Juan Carlos Losada, congreslid van de Colombiaanse liberale partij.

dierenwelzijnswet
De dierenwelzijnset is genoemd naar hond Príncipe | ©Archivo particular Arturo Isaza

Dieren nu wezens met gevoel
De nieuwe regelgeving verandert de wijze waarop dieren worden beschouwd binnen het juridische systeem in Colombia. Tot nu toe werden ze door de wet gezien als goederen, nu worden het wezens met gevoel die bepaalde rechten hebben en beschermd moeten worden tegen leed en pijn, vooral wanneer dit veroorzaakt wordt door mensen. Verder kunnen rechters vanaf nu gevangenisstraffen van maximaal drie jaar opleggen en geldboetes tot 38 miljoen Colombiaanse pesos (ongeveer 10.500 euro). Het geld van deze boetes zal gebruikt worden om bewustwordingscampagnes op te zetten over dierenwelzijn en het formuleren, uitvoeren en opvolgen van het dierenbeschermingsbeleid. Verder zal de nationale politie in staat gesteld worden om dieren preventief vast te kunnen houden als ze zich bevinden in een dreigende situatie veroorzaakt door de eigenaar.

Hanen- en stierengevechten uitgezonderd
De wet omvat helaas geen hanen– en stierengevechten en andere evenementen met stieren. Dit was al een uitzondering in de oude dierenwelzijnswet en de nieuwe aanpassingen zullen hierin geen enkele verandering brengen. Volgens Carlos Crespo, vertegenwoordiger van de Colombiaanse dierenrechtenorganisatie Fundación Resistencia Natural is het Congres er nog niet klaar voor om hanen- en stierenvechten en gerelateerde evenementen te verbieden. Veel congresleden durven hier niet tegen te stemmen omdat ze het beschouwen als cultureel erfgoed. Oorspronkelijk werden deze uitzonderingen gemaakt zodat de oude dierenwelzijnswet aangenomen kon worden voor andere dierensoorten, maar uiteraard zouden stieren en hanen ook door de wet beschermd moeten worden. Helaas is er op dit vlak weinig veranderd en zouden de huidige aanpassingen niet doorgevoerd zijn als stieren en hanen niet als uitzondering zouden gelden. Hiermee is de situatie vergelijkbaar met 1989. Maar niet alleen stieren en hanen blijven buiten de wet. Dieren die gebruikt worden voor entertainment, voedselproductie, dierproeven, et cetera, worden ook niet beschermd. Deze dieren zullen systematisch geëxploiteerd blijven worden. Dit betekent dat er voor de meerderheid van de dieren in Colombia niets in hun situatie gaat veranderen. Dierenwelzijnsorganisaties in Colombia werken daarom verder om ook voor de dieren die buiten de wet vallen meer rechten en een beter welzijn te verkrijgen.

De wet als nieuw instrument
De nieuwe dierenwelzijnswet kan rekenen op brede steun vanuit de samenleving. De wet staat onder de mensen bekend als de wet Príncipe, genoemd naar een hond die zo heette. Príncipe werd op een dag door zijn baasje uitgelaten en blafte tegen zijn buurman Juan Sebastián Toro (een bekende Colombiaanse sporter en ondernemer) die hem vervolgens doodschoot. Het werd een nationaal schandaal. Dit geval vond plaats op het moment dat de debatten over een nieuwe dierenwelzijnswet net waren geopend. Príncipe werd het symbool van de vele gevallen van brute geweldplegingen en intolerantie tegen honden, katten en andere dieren in de straten van Colombia.

De totale straffeloosheid in Colombia maakt nu plaats voor enige rechtvaardigheid. Voor Carlos Crespo is de nieuwe wet een vooruitgang: het biedt instrumenten en juridische middelen voor de bescherming van diersoorten die dichterbij de mens staan, zoals honden, katten, paarden, et cetera. Tegelijkertijd is het maar een kleine stap. Hij ziet liever rechten en vrijheid voor alle dieren in Colombia. Voor de dieren ontbreekt nu alles: hun vrijheid.

Colombia is niet het enige land in Latijns-Amerika dat stappen maakt om dieren meer rechten te geven. Landen als Chili, Bolivia en Ecuador hebben dierenwelzijnswetten die dierenmishandeling verbieden. Recentelijk schreven we over de nieuwe dierenwelzijnswet in Peru waar dierenmishandeling nu ook strafbaar is. En nu volgt dus Colombia. Dierenwelzijn is een onderwerp dat tegenwoordig sterk aanwezig is in het politieke debat in veel Latijns-Amerikaanse landen en dit is goed nieuws voor de dieren. Het thema blijft actueel en het laatste woord is hierover gelukkig nog niet geschreven.

Bron ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer