Reisorganisaties bieden vaak nog dieronterende activiteiten aan in hun reispakketten, zo blijkt uit onderzoek. Duizenden dieren worden hierbij elk jaar gedwongen om op te treden voor toeristen. Dit bezorgt ze veelal onnodig veel stress en leed. TUI verkoopt bijvoorbeeld nog steeds excursies waarbij op olifanten wordt gereden. TUI is echter niet de enige die de normen voor dierenwelzijn overtreedt. Organisaties zoals Trip.com, GetYourGuide of Traveloka verzorgen ook nog steeds tripjes waarbij je op de foto kunt met tijgerwelpjes of met dolfijnen kan zwemmen.
World Animal Protection deed onderzoek naar het dierenwelzijn bij reisorganisaties. Er zijn gelukkig ook reisorganisaties die in hun aanbod geen excursies hebben die dierenleed tot gevolg hebben. Zo stopten grote reisorganisaties zoals Booking.com of Airbnb met het aanbieden van activiteiten waarbij wilde dieren in gevangenschap leven. Reizigers dienen dan ook extra goed op te letten bij het boeken van hun vakantie. Bovendien doen reisorganisaties soms alsof deze wrede activiteiten bijdragen aan educatie of natuurbehoud. Campagnemanager Sanne Kuijpers van World Animal Protection benadrukt dit:
“Voor sommige reisorganisaties is commercie nog steeds belangrijker dan dierenwelzijn.”
Zij legt uit dat de activiteiten vaak worden bestempeld als gezellige dagjes uit, alleen is dit voor de dieren echter zeer wreed. De dieren groeien vaak al van jongs af aan in gevangenschap op, of worden door stropers uit het wild weggehaald. Hierbij worden de jonge dieren van hun moeder gescheiden en moeten de dieren een training ondergaan om tam te worden voor toeristen.
Verborgen dierenleed
Toeristen weten vaak niet wat er schuilgaat achter de reisadvertenties. Volgens een recente peiling van World Animal Protection blijkt dat 84 procent van de burgers in het Verenigd Koninkrijk zelfs denken dat reisbureaus deze activiteiten helemaal niet aan mogen bieden. Het is voor toeristen daarom erg belangrijk om alert te zijn bij het boeken van een vakantie. Gelukkig beginnen volgens Kuijpers steeds meer toeristen zich te realiseren dat het niet langer door kan gaan op deze manier. World Animal Protection roept vakantiegangers daarom ook op om er niet zomaar vanuit te gaan dat alle activiteiten verantwoord worden aangeboden, en bij twijfels het aan de reisorganisatie kenbaar te maken.
Verantwoord reizen betekent dat er nooit wilde dieren in gevangenschap in het reispakket zijn opgenomen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat reizigers hun vakanties boeken bij organisaties die kunnen bewijzen dat ze verantwoorde en duurzame reizen aanbieden, zonder het uitbuiten van wilde dieren.
Bekijk hier de uitkomsten van het onderzoek van World Animal Protection!
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Daan de Boer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?