De keizerspinguïn is door de Amerikaanse regering officieel uitgeroepen tot een bedreigde diersoort, wegens het grote risico dat klimaatverandering vormt voor de vogels. De keizerspinguïn is niet de enige pinguïnsoort waar dit laatste voor geldt; ook het aantal kinbandpinguïns op Deception Island, voor de kust van het Antarctisch Schiereiland, neemt af. Een groep wetenschappers onderzocht de impact van deze afname op het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan.
In een studie die onlangs in Nature Communications is gepubliceerd, komt naar voren dat de achteruitgang van de pinguïnpopulaties een impact zou kunnen hebben op de ijzercyclus van de Zuidelijke Oceaan. En hiermee ook op het vermogen om CO2 uit de atmosfeer te halen. Pinguïns eten plankton. De uitwerpselen van pinguïns – ook bekend als guano – bevatten een hoge concentratie ijzer. Deze komen weer in het water terecht. IJzer speelt een cruciale rol in de ecosystemen in de Zuidelijke Oceaan. Het is een belangrijke voedingsbron voor fytoplankton. Oceanen nemen jaarlijks een derde van het CO2 op dat in de atmosfeer wordt uitgestoten. Dit is dankzij het systeem van fotosynthese door fytoplankton.
Onbekende rol zeevogels
Dat walvissen hier ook een groot aandeel in hebben, was al bekend. De rol van zeevogels, zoals pinguïns, was echter nog nooit onderzocht. Een cruciaal verschil is dat pinguïns, in tegenstelling tot walvissen, vaak hun hele leven op dezelfde plek verblijven. “Ze zorgen dus voor een ijzerrecyclage die veel meer geconcentreerd is op de plaatsen waar ze verblijven”, zegt Oleg Belyaev, een van de auteurs en onderzoekers van de studie.
Als het aantal pinguïns afneemt, neemt logischerwijs ook het guano af. Dat betekent minder ijzer in het water. Hierdoor ontstaat een mogelijk probleem in de balans van het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan. De onderzoekers hopen met dit onderzoek bewustwording van het ecologische belang van deze zeevogels te creëren.
Klimaatverandering
Het lijkt een vicieuze cirkel: het aantal pinguïns neemt af door klimaatverandering. Met als direct effect een versnelling van klimaatverandering. Wat weer nadelige gevolgen heeft voor de pinguïnpopulaties. Bewustwording, en dan actie, is cruciaal om uit deze cirkel te komen.
Lees hier meer over dit onderzoek.
Bron:
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen