Olifanten zijn niet gemaakt om toeristen op hun rug te dragen. Om dat te bewijzen, deelde een Thaise dierenorganisatie een foto van de pijnlijke gevolgen van de toeristenritjes voor olifant Pai Lin. Na 25 jaar in de toerisme-industrie is ruggengraat van de 71-jarige olifant compleet misvormd. Dat is de zien op een foto die de Thaise Wildlife Friends Foundation in Thailand (WFFT) deelde van de olifant.

 

Olifant Pai Lin
Foto: publiek domein

Pai Lin moest tijdens ritjes tot wel zes toeristen tegelijk dragen. De dierenorganisatie deelt nu haar verhaal om het bewustzijn rond olifantenmishandeling te vergroten. Ook sporen ze mensen aan niet verleid te worden tot ritjes, zeker nu na corona toeristen weer volop terugkeren naar Thailand. “Ze worden niet gefokt om bereden te worden. Het zijn geen gedomesticeerde dieren. Ze worden uit het wild gehaald en onder erbarmelijke omstandigheden gehouden”, zei Edwin Wiek, directeur en oprichter van WFFT.

Toeristenritjes olifant
Post op Instagram van de dierenorganisatie.

Toeristische attractie

Olifantenritjes blijven ondanks de controversie een populaire toeristische attractie in veel landen in Zuidoost-Azië. Naast ritjes worden veel dieren ook voor andere dingen ingezet, zoals bij de houtkap en voor lange trektochten. Veel dieren sterven tijdens deze uitbuiting door uitputting en ondervoeding, aldus WFFT. “Ze werken zich letterlijk dood.” Gelukkig bleef dat lot Pai Lin bespaard. “Pai Lin kwam in 2007 bij ons terecht na jarenlang gewerkt te hebben in de Thaise toerisme-industrie”, vertelde Wiek.

“Haar vorige eigenaar wilde van haar af omdat hij vond dat ze te traag was geworden en altijd pijn had. Ze kon niet meer goed werken.”

Blijvende schade

Intussen leeft Pai Lin samen met 24 andere geredde olifanten in het reservaat van WFFT,  maar de gevolgen van jarenlang toeristenritjes zijn nog altijd goed zichtbaar. De rug van het dier lijkt ingezakt. Dat komt door de voortdurende druk op haar ruggengraat, legt Tom Taylor van WFFT uit aan CNN. Door de druk wordt het weefsel en de botten aangetast.

Zachtaardige olifant

Naast de blijvende schade aan haar ruggengraat heeft het dier ook littekens op oude drukpunten. “De misvorming aan haar ruggengraat is iets waar ze mee moet leven, maar ze doet het gelukkig goed.” Hij omschrijft haar als een introverte oude dame die van haar eigen ruimte houdt. Ze is liever alleen dan bij andere olifanten maar geniet vol van de aandacht van mensen. Ze staat bij hen bekend als een “heel lieve, zachtaardige olifant”.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma