Dierenopvang Savanah in Grotenrath, vlak over de Duitse grens bij het Limburgse Landgraaf, is met grote spoed op zoek naar een nieuwe locatie. Oprichter Marc Housen heeft te horen gekregen dat de huur van het terrein per direct is opgezegd. Dit brengt hem en de circa 250 dieren in grote problemen. Een oplossing is nog niet voorhanden en de tijd dringt.
Op 11 september plaatste Marc Housen een noodoproep op Facebook. Hij legt aan PiepVandaag uit wat er speelt:
“Onze huurbaas heeft besloten het huurcontract eenzijdig en zonder geldige reden te ontbinden. Er is helaas een heel naar persoonlijk conflict ontstaan, maar we hebben geen tijd om met een advocaat in de weer te gaan om ons gelijk te halen. En dus moeten we naarstig op zoek naar een nieuwe plek om de dieren te kunnen huisvesten.”
Savanah zoekt een terrein waar een groot aantal geredde dieren ondergebracht kan worden, waarbij gedacht moet worden aan een weide van zo’n 2 à 3 hectare groot, met de mogelijkheid om schuilstallen en nachtverblijven te mogen bouwen. Omdat Dierenopvang Savanah in het grensgebied zit is een geschikte plek in Duitsland ook van harte welkom.
Op 30 november moeten Marc, zijn vrouw en de dieren de huidige opvang definitief verlaten hebben. Maar omdat er een flink aantal stallen en hokken op het terrein staan moeten die afgebroken worden, en deze werkzaamheden beginnen al op 30 oktober.
Hopeloze situatie
Stichting Dierenopvang Savanah bestaat nu 6 jaar en richt zich vooral op de opvang van paarden, maar ook konijnen, varkens, geiten, schapen, kippen en ganzen hebben er een warm thuis gevonden. Door het opzeggen van de huur is er een hopeloze situatie ontstaan voor de dieren. De stichting is niet in staat om een nieuwe locatie te kopen maar kan alleen huren. En dat blijkt een groot probleem:
“Na een flink aantal bezichtigingen van boerderijen en stukken grond is er nog geen geschikte plek gevonden, zelfs niet als we de huur een jaar vooruit betalen. De gemeenten Landgraaf en Kerkrade en de provincie Limburg beschikken niet over grond die voor ons van toepassing zijn, zeggen ze. Door onteigening staan er veel boerderijen leeg in de omgeving, maar de provincie wil alleen verkopen, niet verhuren. We hebben honderden brieven en mails geschreven, maar er is niemand bereid om ons tegemoet te komen.”
Housen zou het liefst een geschikt terrein vinden in de nabije omgeving, omdat de vrijwilligers van de dierenopvang allemaal in de buurt wonen.
Inmiddels is de elektriciteit afgesloten en slaapt Marc Housen ’s nachts tussen de medebewoners van de dierenopvang:
“Doordat wij niet kunnen beschikken over elektriciteit is een situatie ontstaan waardoor wij noodgedwongen en uit veiligheidsoverwegingen tussen de dieren moeten slapen. We hebben gelukkig een noodaggregaat voor de broodnodige stroom, maar dat is onvoldoende om een normaal leven te leiden.”
Niet uit elkaar
Ondertussen nadert de deadline, want er is minder dan een week om nieuwe ruimte te vinden. Marc Housen:
“Voor de kleine dieren hebben we een tijdelijke oplossing aangeboden gekregen, want die mogen we tot eind november zolang in een veld hier tegenover plaatsen. Dit is belangrijk, want het gaat om dieren die in harmonie samenleven en gewend zijn aan elkaar, zoals de ganzen en de kippen, maar ook de schapen en geiten. We willen deze dieren niet uit elkaar halen.”
Maar voor de 11 opgevangen paarden levert dit een veel groter probleem op:
“Er zitten paarden tussen die speciale verzorging nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks medicatie krijgen. Al deze dieren hebben een ‘verleden’, waardoor ze opgevangen moesten worden. Wij willen dat ze rust hebben in hun leven en dat ze bij elkaar blijven, want dat zijn ze zo gewend. Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling dat de paarden uit elkaar gehaald worden.”
Noodplan
Wanneer er geen tijdige oplossing komt ziet Marc zich genoodzaakt om het noodplan in werking te stellen:
“Wanneer we geen plek vinden zal ik met de paarden een ‘nomadenbestaan’ gaan leven. Dat houdt in dat we ze op een daarvoor geschikte plaats op gemeentegrond zullen stallen. Voor onszelf hebben we een ‘pipowagen’ die we kunnen verwarmen. Mocht de politie ons daar wegsturen dan trekken we door naar een andere plek die eigendom is van de gemeente. Alleen is dit een situatie die niet lang kan duren aangezien de winter eraan komt en er voor de dieren geen beschutte plek is.”
In onderstaande video is te zien hoe fijn de paarden het nu hebben:
Schrijnend
Voor Marc Housen telt maar één ding: hij wil dat alle dieren van Savanah in harmonie bij elkaar blijven en ooit een natuurlijke dood mogen sterven. Omdat het vaak gaat om dieren met een traumatisch verleden is het belangrijk dat ze als groep de zo noodzakelijke rust hebben en houden. Maar hoewel de situatie uiterst precair is houdt hij de moed erin:
“We blijven positief denken. Er hoeft maar één juiste persoon te zijn die een oplossing heeft of weet. Je kunt je niet voorstellen wat een opluchting dat zou zijn, want de huidige situatie is ronduit schrijnend.”
Tip?
Wie een tip heeft om de dieren van Savanah een blijvende nieuwe plek te bieden kan contact opnemen met Marc Housen via telefoonnummer +31 (0)6 462 405 76. Meer contactinformatie is te vinden op de website van Stichting Dierenopvang Savanah. Je kunt Savanah ook volgen via Facebook, waar de laatste ontwikkelingen worden bijgehouden. Om een zo groot mogelijk aantal mensen te bereiken vragen we jullie dringend om dit artikel massaal te delen op de sociale media.
De regionale omroep L1 maakte een reportage die hier te bekijken is. Ook Lifestyle WebTV ging bij Dierenopvang Savanah langs:
Bronnen: Facebook, L1, Lifestyle WebTV ©PiepVandaag.nl Bart van Riel