Verveling en frustratie door de coronamaatregelen leveren naast meer huiselijk geweld tegen mensen ook meer dierenmishandeling op. Volgens het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) van de Universiteit Utrecht hebben dieren het ‘zwaar te verduren’. Hou daarom een oogje in het zeil en meld dierenleed.
Er wordt door deskundigen een verband gezien tussen verveling door de coroncrisis en het toenemend aantal gevallen van dierenmishandeling. Zo zette een dierenbeul een stok tegen de ingang van een vogelhuisje met koolmezen, waardoor de vogels om het leven kwamen. Er werd een bebloede dode ooievaar aangetroffen in De Lutte, waar vorig jaar een ooievaar werd doodgeschoten. Er werden ook zwaneneieren gestolen en vernield. In Purmerend stak een voorbijganger in op een hond.
Toename van incidenten en dierenmishandeling
Er worden ook meer dieren gedumpt, met name katten, door de berichtgeving dat ze gevoelig zijn voor corona. En tegelijk dus een toename van geweld tegen dieren. Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling zegt tegen Edite NL:
“Sinds de coronacrisis zien wij toename van incidenten van dierenmishandeling. Er lijkt een verband te zijn tussen dierenmishandeling en de crisis.”
Er zijn helaas meer schrijnende gevallen, meldt RTL Nieuws, zoals de melding van eendenkuikens met kapotgeslagen snavels en schedels bij Dierenambulance Vianen. Ook wordt er op veel plaatsen gevist en raken vogels verstrikt in rondslingerend visdraad, vaak met haak. Dit kan leiden tot ontstekingen en hun poten afknellen en dat levert een lange lijdensweg op.
Verveling en frustratie
Geweld tegen dieren wordt gezien als een teken dat iemand zich mogelijk ook tegen mensen kan keren. Tegelijk kunnen dieren ook ongewild slachtoffer worden van een ruzie tussen mensen. Verveling en frustratie over het gedwongen thuiszitten liggen hieraan ten grondslag, zegt Endenburg:
“Dat zien we niet alleen bij volwassenen, maar ook bij jongeren en kinderen. Zij gaan niet naar school en vervelen zich. Bepaalde kinderen gaan dan streken uithalen. Het is erg zorgelijk als kinderen dieren mishandelen. Het laat een gebrek aan empathie zien.”
Dierenleed door verveling en frustratie vindt helaas ook veel plaats achter de voordeur, zoals een Duitse herder in Drenthe die met dichtgeplakte snuit was vastgebonden aan de verwarming. Volgens Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling worden weinig daders gepakt:
“Dat komt omdat de mishandeling vaak binnenshuis gebeurt. De dierenarts moet hier oplettend mee omgaan en bij vermoedens het expertisecentrum inschakelen.”
Hou een oogje in het zeil
Geweld tegen mensen kan niet, geweld tegen dieren evenmin. Daarom het verzoek om in deze moeilijke tijd ook een oogje in het zeil te houden voor de huisdieren in Nederland. En de vraag om geweld tegen dieren of het vermoeden daarvan te melden bij de politie via 0900-8844, in noodsituaties via 144 van de dierenpolitie. Bij dieren in nood die direct hulp nodig hebben: bel de dichtstbijzijnde dierenambulance.
Er vinden ook zaken plaats die mogelijk door een financiële prikkel gestuurd worden, zoals eierroof. Mensen die daarvan getuige zijn worden ook verzocht om contact op te nemen met de politie. Eierroof en het verstoren van broedende vogels is bij wet verboden.
In bovenstaande gevallen kun je ons ook mailen, mocht je niet in contact willen treden met de politie. Mail ons op redactie@animalstoday.nl. wij garanderen je privacy en zorgen dat je informatie op de juiste plek belandt. Stop (huiselijk) geweld tegen mensen en dieren.
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel