De Britse dierenwelzijnsorganisatie Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) waarschuwt voor een gevaarlijke social media trend in Engeland en Wales waarbij dieren met wapens worden gemarteld en gedood. Uit een recent rapport bleek dat het aantal gevallen van deze wrede vorm van dierenleed in een jaar tijd met wel 23 procent is gestegen.
Beelden van dode of ernstig gewonde wilde dieren en huisdieren op social media wakkeren de toename van dierenmishandeling aan. Dieren worden uit puur leedvermaak toegetakeld met katapulten, luchtbuksen of kruisbogen. De daders delen foto´s en filmpjes hiervan op TikTok en andere social media platforms. De beelden gaan viraal in WhatsApp groepen in Engeland en Wales. De lol zit hem in de ‘grappige’ reacties van de mishandelde dieren.
Geweldadige trend op social media
RSPCA wildlife medewerker Geoff Edmond maakt zich zorgen over de gewelddadige trend. Volgens hem zijn misdaden tegen dieren veranderd door social media. Daders gebruiken de platforms om te tonen dat ze erop uit gaan en bijvoorbeeld honden loslaten op dassen. De feestelijke beelden komen vervolgens op TikTok en andere platforms.
De RSPCA heeft in een rapport de stijgende cijfers van het aantal gevallen van deze misselijkmakende vorm van dierenmishandeling gepubliceerd. Van 300 in 2022 is het aantal toegenomen naar 370 in 2023. Daarnaast waarschuwen experts voor de opkomt en toename van andere vormen van dierenmishandeling, zoals het pesten van huisdieren om een ´grappige´ reactie te provoceren. Vaak is deze reactie bepaald niet grappig voor het dier zelf. Edmond:
“We zagen een toename van mensen die zwanen, ganzen, eenden en andere watervogels, zelfs eekhoorns, voor de lol met katapulten beschoten. Dit jaar hebben we een vos gehad die in Kent met een katapult werd aangevallen, en dat waren tieners, en een egel die in Newbury werd gedood.”
Sinds 2023 kunnen dankzij de Online Safety Act (VK) aan online platforms forse boetes worden opgelegd als zij content met dierenmishandeling niet verwijderen. Toch lijkt deze regelgeving het plaatsen van foto´s en video´s op social media met gruwelijk dierenleed niet te verhelpen.
Zo bleek uit onderzoek van Sky News begin dit jaar nog dat zelfs basisschoolkinderen in het VK zichzelf filmen met katapulten waarmee zij dieren martelen en doden. In een van de populaire video´s is te zien hoe een hert met ernstig hoofdletsel op de grond ligt te trillen, nadat het door een kind met een katapult is bekogeld. Deze beelden worden door heel het VK verspreid via WhatsApp in zogeheten katapultgroepen, met honderden leden. Edmond:
“Het valt me op dat bij de WhatsApp-afbeeldingen die Sky News ontdekte, gesproken berichten en andere reacties werden geplaatst waar je aan kon horen dat mensen er plezier aan beleefden.”
Geoff Edmond hoopt dat Operation Lakeshot zal helpen in de aanpak van dergelijke misdaden tegen wilde dieren. Operation Lakeshot is een door de politie geleid partnerschapsinitiatief dat de RSPCA heeft helpen ontwikkelen met politiecorpsen van Essex en Metropolitan.
Organisaties zien empathie voor dieren afnemen
Dierenbeschermingsorganisatie PETA heeft zich ook over de wrede trend uitgelaten. Elisa Allen, Hoofd Programma’s, ziet in het aantal jonge daders een grimmige waarschuwing voor wat er kan gebeuren als je kinderen geen empathie voor dieren bijbrengt. Madison Rogers, hoofd Belangenbehartiging voor Cats Protection ziet dat sommige clips op Instagram en TikTok miljoenen keren bekeken en geliked worden. Rogers:
“Er is een video waarbij mensen op de kat tikken totdat ze een reactie krijgen. Mensen vinden dat erg grappig, maar de kat is in nood. Soms draaien de katten zich om en ze geven een tik. Het is verontrustend dat mensen dit niet herkennen als een vorm van pesten en het vervolgens nadoen met hun eigen katten.”
De meest recente jaarlijkse Kindness Index van de RSPCA, een nationale enquête naar hoe men tegen dierenwelzijn aankijkt, toont aan dat 43 procent van de 16- tot 17-jarigen het afgelopen jaar online wreedheid heeft gezien. Dat is bijna het dubbele van het percentage van de volwassen bevolking. Mensen zien de beelden vooral op Instagram, TikTok en X. Volgens de RSPCA legde de enquête twee zorgwekkende trends bloot. Ten eerste erkennen steeds minder mensen het bewustzijn van dieren. Ten tweede houden steeds minder tieners van dieren. Gemma Hope van RSPCA:
“In de drie jaar dat we de enquête hebben uitgevoerd, is het besef van bewustzijn bij dieren afgenomen. En als mensen ervan uit gaan dat dieren geen pijn kunnen voelen of sowieso geen gevoelens kunnen hebben, dan hebben ze ook niet door dat een dier schade ondervindt van vreselijke dingen, zoals beschoten worden met een kruisboog.”
Bronnen:
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
Sociale media krijgen boete voor publiceren van dierenmishandeling
©AnimalsToday.nl Jennie Cools