Nieuw undercoveronderzoek naar het dierenleed in Europese viskwekerijen toont de erbarmelijke leefomstandigheden en de pijnlijke slacht van zeebaarzen, dorades en forellen in kwekerijen in Frankrijk en Griekenland. Na een kort leven sterven de dieren een vaak langzame, pijnlijke dood, zoals door verstikking, bevriezing of doordat de vis bij bewustzijn worden opengesneden.

viskwekerijen
Langzaam stervende vissen | Foto: screenshot video CIWFNL/YouTube

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland, stelt zich voor hoe er gereageerd zou worden wanneer in andere sectoren op dezelfde wijze dieren afgeslacht werden:

“Het zou een groot schandaal zijn als iemand op zo’n gruwelijke wijze een varken of koe doodt. Waarom staan we toe dat dit met miljarden vissen jaarlijks gebeurt? Het is de hoogste tijd dat we vissen als dieren zien en hen goed behandelen.”

Veel ziekte en sterfte

CIWF filmde zeebaarzen en dorades in kwekerijen in Griekenland en forellen in Frankrijk. De dieren leven in overvolle kooien in zee of in betonnen tanks waar ze hun natuurlijke gedrag amper kunnen uiten. De waterkwaliteit is slecht en er is veel ziekte en sterfte. Dode vissen drijven tussen hun soortgenoten. Zieke dieren worden aan hun lot overgelaten.

Zeebaarzen en dorades sterven langzaam door verstikking of bevriezing in bakken ijswater. Vele zijn nog levend wanneer ze in ijs in piepschuim bakken naar retailers worden vervoerd. Forellen worden opengesneden; vele spartelen tussen dode soortgenoten in bakken met water en bloed.

De gefilmde omstandigheden waaronder de vissen leven en sterven zijn standaard in de Europese visindustrie. De vissen uit viskwekerijen worden door heel Europa verkocht  (let op, schokkende beelden):
.

Vissen hebben geen rechten

Jaarlijks worden er in Europa ongeveer 500 miljoen tot 1,7 miljard kweekvissen gedood. Ook in Nederland worden er miljoenen vissen, vooral paling en meerval, gekweekt. Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen. Vissen worden zelfs uitgesloten in het Besluit houders van dieren: zij hebben, in tegenstelling tot andere dieren, geen recht op verdoving voor de slacht. Enige uitzondering is de paling: vanaf 1 juli 2018 moet deze in Nederland verdoofd worden bij de slacht. Voor andere vissoorten bestaan er inmiddels ook verdovingsmethodes, maar die worden zeer weinig gebruikt.

viskwekerijen
Ook de vissen op de vismarkt stierven een gruweldood | Foto: ©Angelique Lagarde/Animals Today

Ook bij de huidige duurzaamheidskeurmerken, zoals MSC en ASC, wordt er geen extra rekening gehouden met welzijn en is onverdoofde, pijnlijke slacht gangbaar. Momenteel is het biologische keurmerk voor kweekvis het enige dat eisen stelt aan welzijn.

Protestmail

CIWF roept alle EU landbouwministers op zo snel mogelijk te stoppen met de onverdoofde slacht van vissen. Dat kan ook door zelf een protestmail naar landbouwminister Schouten te sturen. Een uitgebreid rapport over het leed in de Europese viskwekerijen is hier te lezen (Engelstalig, pdf).

Bron:

Nederlanders bereid meer te betalen voor welzijn van vissen