Sinds juli staat de Pantanal in Brazilië in brand. Er is een recordaantal bosbranden in het gebied geregistreerd. Veel dieren zijn verkoold, andere dieren lopen gewond en verward rond. De regering van Jair Bolsonaro beloofde hulp te leveren, maar er wordt nog gewacht op de nakoming van deze belofte.
Habitat
De Pantanal is het grootste gebied met tropische draslanden ter wereld en is door de Verenigde Naties benoemd tot werelderfgoed, vanwege het unieke ecosysteem dat rijk is aan bijzondere flora en fauna. Momenteel ondervindt het gebied de grootste droogte in 47 jaar, waardoor het zeer brandbaar is. Sinds afgelopen juli telt de Pantanal 17.000 bosbranden en is er ongeveer 84 procent van de vegetatie verloren gegaan. Ongeveer een vierde deel van deze draslanden is afgebrand.
Volgens de milieuorganisatie Wereld Natuur Fonds, leven er ongeveer 159 zoogdierensoorten in deze draslanden, waaronder jaguars, kaaimannen, tapirs, wilde katachtigen, moerasherten, anaconda´s en de capibara, een knaagdier.
The World’s Largest Tropical Wetland Has Become an Inferno:
This year, roughly a quarter of the vast Pantanal wetland in Brazil, one of the most biodiverse places on Earth, has burned in wildfires worsened by climate change.https://t.co/ceCX1uucxZ Via @nytclimate pic.twitter.com/JdlQ23FYfp
— Capitals Coalition (@CapsCoalition) October 14, 2020
De graslanden en moerassen groeien relatief snel terug, vanwege de grote hoeveelheid neerslag in het regenseizoen, maar het herstel van de bossen kan tientallen jaren duren, waardoor de dieren intussen dreigen hun habitat kwijt te raken en met verwondingen gedesoriënteerd rond te lopen.
Het hoofd van de lokale inheemse gemeenschap en geneesvrouw Sandra Guató Silva:
“Ik word er ziek van. De vogels zingen niet meer. Ik hoor het gezang van de chacho-chachalacavogel niet meer. Zelfs de jaguar die me ooit bang maakte, lijdt. Dat doet pijn. Ik lijd hierdoor aan een depressie. Nu is er een lege stilte. Ik heb het gevoel dat onze vrijheid ons heeft verlaten, het is ons afgenomen met de natuur die we altijd hebben beschermd.”
Branden
De bosbranden zijn veroorzaakt door uit de hand gelopen brandjes die boeren stichtten om hun eigen stukje land plat te branden om grond vrij te maken voor de veeteelt, maar ook door blikseminslagen. Volgens een politieonderzoek bleken vier boerderijen ontstekingsbronnen van de branden te zijn, die resulteerden in een bosverlies van wel 25.000 hectare in beschermde gebieden, waaronder een nationaal natuurpark met beschermde dieren.
De Braziliaanse regering van Bolsonaro wordt beschuldigd van het rommelen met de cijfers van het aantal hulptroepen dat hij naar het gebied stuurde. Bolsonaro beweert echter dat het land slachtoffer is van buitenlandse marktleiders die verkeerde informatie verschaffen. De rechtse regering stelt direct hulptroepen te hebben gestuurd om het vuur onder controle te krijgen.
From the Amazon to Pantanal, Brazil's vital ecosystem are being turned into ashes and Bolsonaro's government is to blame.
We can't win the fight against the climate and biodiversity crises without a healthy and safe environment. pic.twitter.com/NZGoFDiewv
— Greenpeace International (@Greenpeace) October 10, 2020
Uit getuigenissen van lokalen en van de ingezette piloten van de blusvliegtuigen blijkt echter dat deze hulp aanvankelijk uitsluitend bestond uit het blussen van de boerderijbranden en de bruggen van de Trans-Pantanal, de snelweg die de Pantanal doorkruist. De piloten zouden door hun directie geïnstrueerd zijn na het blussen van deze punten aan de grond te blijven tot de komst van de minister van Milieu, Ricardo Salles.
Milieuactivist en fotograaf Mario Friedlander:
“De piloten zeiden duidelijk dat als de blusvliegtuigen in die eerste week hadden gewerkt, er niet zo’n grote brand zou zijn geweest. Ze hadden het vuur dan onder controle gekregen.”
Geredde dieren
Doordat de hulp in de beschermde natuurgebieden laat kwam, zijn veel dieren door de bosbranden verdreven, gewond geraakt of verkoold. Om zo veel mogelijk dieren uit de branden te redden, heeft het secretariaat van Milieu van Mato Grosso samen met de brandweer een opvangcentrum voor deze dieren opgezet.
Activistas ambientales luchan por salvar a los animales que padecen los incendios que devastan el Pantanal, una amplia región de la selva amazónica de Brasil, considerada como el mayor humedal del planeta. Tras semanas de fuego, sólo la lluvia podría frenar la devastación. /cmw pic.twitter.com/XKI8LJzBY5
— DW Español (@dw_espanol) October 13, 2020
Voor een snellere genezing, wordt er voor het eerst een nieuwe Braziliaanse techniek gebruikt, die in samenwerking is ontwikkeld door de Federale Universiteit van Ceará (UFC) en het brandwondencentrum Instituto de Apoyo al Quemado (IAQ). Bij de nieuwe techniek worden huiden van zoetwatervissen, die gebruikelijk worden weggegooid door de vissenkwekerijen, gebruikt als verband bij wonden.
¿Piel de peces para sanar heridas? 🐟
🇧🇷🔥 En Brasil, muchos animales fueron afectados con quemaduras en los incendios del Pantanal. Ahora, utilizan piel de tilapia para poder curar esas heridas, ya que tiene una capacidad de sanar y cicatrizar de manera eficaz. #NoticiasTrece pic.twitter.com/QiA2pJIk6Y
— Trece (@trecepy) October 12, 2020
Dierenarts Karen Ribeiro:
“We proberen zoveel mogelijk dieren te redden.”
Pas deze maand heeft de regering van Bolsonaro een bedrag goedgekeurd om de bosbranden te bestrijden. Precies nu de regentijd aanbreekt.
Bronnen:
- Clarin
- Cooperativa
- Info Gate
- BBC
- Lees ook:
Opnieuw brand in Zuid-Amerika: ditmaal vlammenzee in Pantanal
©AnimalsToday.nl Jennie Cools