Ouderen die een huisdier hebben en fysiek minder goed in staat zijn om hiervoor te zorgen, kunnen voortaan een beroep doen op een dierenbuddy. Dankzij dit initiatief van de Dierenbescherming blijven baasje en huisdier langer samen.
De Dierenbescherming zoekt ouderen met huisdieren in de gemeente Utrecht. Als zij niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen, komt de dierenbuddy aan huis. Het gaat om structurele ondersteuning. De gratis hulp is alleen voor minder draagkrachtigen en mensen zonder sociaal netwerk bedoeld. Ook chronisch gehandicapten komen ervoor in aanmerking.
Dierenbuddy’s helpen onder meer met het uitlaten van honden, het schoonmaken van kattenbakken en vogelkooien en een bezoek aan de dierenarts. Maar ook als het dier door omstandigheden plotseling moet worden opgevangen, bieden zij hulp.
#vacature: Vrijwillige functie, Coördinatoren Dierenbuddy (in Utrecht en Amersfoort) https://t.co/cTwWEHG9qy. Vrijwilligers van Dierenbuddy helpen ouderen en chronisch zieken bij de verzorging van hun dier aan huis of in een zorgcentrum. pic.twitter.com/dGy65YltIE
— Dierenbescherming (@Dierbescherming) 18 januari 2018
De Dierenbescherming zit ruim in de vrijwilligers. Dierenbuddy draait al in de gemeenten Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Purmerend, Zaanstad, Hoorn en Enschede. Het buddyproject werkt naar twee kanten: mensen die niet altijd voor een huisdier kunnen zorgen, zoals studenten, krijgen zo toch de kans om ermee om te gaan. En de senioren hoeven niet noodgedwongen hun huisdier af te staan: zo kunnen ze van elkaars gezelschap blijven genieten. Woordvoerder Carmen Silos vertelt aan het AD:
“Het is voor mensen die anders hun huisdier naar het asiel moeten brengen. Zij hebben met hulp van vrijwilligers wél de lusten, maar niet de lasten. Zonder huisdier voelen ze zich wellicht eenzaam en zo’n vrijwilliger kan ze écht goed helpen.”
Bron: AD regio Utrecht, de Dierenbescherming ©Animals Today Jeanette Wolters
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?