De Dierenbescherming vindt het “te zot voor woorden” dat de Europese Commissie wil verplichten dat genetisch gemodificeerde voedselproducten en diervoeders (genvoedsel) worden getest op dieren voordat zij kunnen worden goedgekeurd. Ook Eurogroup for Animals is “extreem teleurgesteld” in dit plan van de Commissie. Volgens de Europese koepel voor dierenbeschermingsorganisaties, waarvan de Dierenbescherming lid is, druist het voorstel regelrecht in tegen het wetenschappelijk advies dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA, in januari publiceerde.
De EFSA vindt dat de noodzaak van dierproeven op genvoedsel per geval moet worden bekeken, zoals dat nu gebeurt. De Dierenbescherming en Eurogroup for Animals vinden het onbestaanbaar dat de Commissie dat advies naast zich neerlegt. “De EFSA wordt genegeerd, maar de Commissie luistert ook niet naar de inwoners van Europa”, zegt beleidsmedewerker Dierproeven Marianne Kuil van de Dierenbescherming. “Die hebben zich uitgesproken tegen gentechvoedsel. Onder het mom van voedselveiligheid wordt hun mening terzijde geschoven. Maar de tests zijn volledig onwenselijk en onethisch en zeggen niets over de veiligheid van de producten voor de mens.”
Doelstelling van de Commissie
En niet alleen dat, voegt directeur Sonja van Tichelen van Eurogroup for Animals daar aan toe. “Dit plan is ook in tegenspraak met de doelstelling van de Commissie om dierproeven zo mogelijk te vervangen, verfijnen en verminderen (3V’s, red.)”, zegt zij. “Wij zijn gealarmeerd dat, ondanks gebrek aan bewijs dat zij toegevoegde waarde hebben, dierproeven zonder discussie door de Commissie worden verplicht.” De lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, roept zij daarom op te pleiten voor het toepassen van regels in de nieuwe Richtlijn voor dierproeven en te voldoen aan de adviezen van de EFSA.
Bron: Dierenbescherming